Η ομορφιά ανά τον κόσμο – Κορέα: Το λευκό δέρμα

Κορέα: Το λευκό δέρμα

Η Κορέα είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών επεμβάσεων στον κόσμο, όπου τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες έχει κάνει κάποια διορθωτική πλαστική επέμβαση πριν ακόμα κλείσει τα 30 της χρόνια.

Η ομορφιά στην Κορέα

Κι αυτό διότι οι γυναίκες στην Κορέα έχουν τα δικά τους πρότυπα όσον αφορά στην ομορφιά. Για εκείνες αληθινή ομορφιά εκτός από το μικροκαμωμένο σώμα, είναι το λευκό δέρμα και τα μεγάλα μάτια. Χαρακτηριστικά τα οποία αποκτούν μετά από πολυάριθμες ενέσεις και χειρουργικές επεμβάσεις, όπως βλεφαροπλαστική και πλαστική αναδόμησης των οστών του προσώπου έτσι ώστε ν’ αλλάξουν τα μήλα και τα ζυγωματικά τους.

Οι επιρροές

Οι περισσότερες ηθοποιοί, τραγουδίστριες, παρουσιάστριες, μοντέλα και γενικώς διασημότητες στην Κορέα έχουν κάνει αρκετές πλαστικές επεμβάσεις για να φέρουν την εικόνα τους πιο κοντά στην ιδανική εικόνα ομορφιάς της χώρας, δίνοντας έτσι το «παράδειγμα» στις υπόλοιπες γυναίκες που τις θαυμάζουν και θέλουν να τους μοιάσουν. Ιδιαίτερα οι ποπ τραγουδίστριες και οι ηθοποιοί σε τηλεοπτικές σειρές που αποτελούν τα βασικά είδωλα για τις Κορεάτισες, φροντίζουν να επιδεικνύουν με κάθε δυνατό τρόπο τις αλλαγές στο πρόσωπό τους και κυρίως το κατάλευκό τους δέρμα.

Η ομορφιά ανά τον κόσμο – Κορέα: Το λευκό δέρμα

Το λευκό δέρμα

Για τις γυναίκες της Κορέας, όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το γυναικείο δέρμα τόσο πιο όμορφο θεωρείται, γι’ αυτό άλλωστε κυκλοφορούν κρατώντας ομπρέλα όταν έχει λιακάδα, ενώ φορούν καπέλα με μεγάλα γείσα και μακρυμάνικες μπλούζες ακόμα κι όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Τα καταστήματα καλλυντικών και ομορφιάς στην Κορέα είναι γεμάτα με κρέμες που ξανοίγουν το χρώμα του δέρματος και τα προϊόντα τους ξεπουλάνε σε χρόνους ρεκόρ.

Οι ρίζες της συγκεκριμένης τάσης έχουν να κάνουν με παλαιότερα χρόνια, τότε που οι γυναίκες που προέρχονταν από φτωχότερες οικογένειες αναγκάζονταν να δουλεύουν στους αγρούς και τα χωράφια. Λόγω των ωρών που περνούσαν κάτω από τον ήλιο δουλεύοντας, το δέρμα τους αποκτούσε ένα μπρούτζινο χρώμα που όμως μαρτυρούσε τη χαμηλή κοινωνική τους τάξη. Αντιθέτως, οι γυναίκες που είχαν λευκό δέρμα ήταν οι πιο ευκατάστατες, εκείνες που ζούσαν άνετα περνώντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους μέσα στο σπίτι.

Η βιομηχανία ομορφιάς

Όλες αυτές οι τάσεις οδήγησαν στην άνθηση της βιομηχανίας ομορφιάς κάνοντας την Κορέα να φιγουράρει δίπλα στη Γαλλία που για δεκαετίες θεωρούνταν η χώρα νούμερο ένα όσον αφορά στα προϊόντα ομορφιάς. Το μυστικό γι’ αυτήν την ταχύρρυθμη ανάπτυξη είναι ο συνδυασμός καλής ποιότητας και χαμηλής τιμής στα προϊόντα ομορφιάς που παράγουν. Προϊόντα όπως οι ΒΒ-creams ή οι sheet masks παράγονταν και πωλούνταν στην Κορέα αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά του Δυτικού κόσμου.

Η ομορφιά ανά τον κόσμο – Κορέα: Το λευκό δέρμα

Η αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την κίνηση #MeToo που είχε να κάνει με τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στον εργασιακό τους χώρο, οι γυναίκες στην Κορέα άρχισαν να αμφισβητούν τα πρότυπα ομορφιάς που ακολουθούσαν μέχρι τότε. Μερικές από αυτές έκοψαν τα μαλλιά τους, κατέστρεψαν τα προϊόντα μακιγιάζ τους και μοιράστηκαν την εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια πραγματική αλλαγή, όμως η αρχή έχει γίνει και όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν πως είναι όμορφες χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις ή να κρύψουν το αληθινό τους πρόσωπο κάτω από άπειρα στρώματα μέικ-απ και πούδρας.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: