Η ομορφιά ανά τον κόσμο: Κένυα – τα στολισμένα αυτιά

Η ομορφιά ανά τον κόσμο: Κένυα, τα στολισμένα αυτιά

Η φυλή των Μασάι, μια νομαδική φυλή της Αφρικής που ζει κυρίως στην Κένυα και την Τανζανία, έχει τα δικά της πρότυπα ομορφιάς και τα ακολουθεί πιστά εδώ και αιώνες. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος σε σχέση με τους Μασάι είναι οι λοβοί των αυτιών τους που είναι τρυπημένοι και τόσο τεντωμένοι ώστε μπορούν να περάσουν σα θηλιά γύρω από ολόκληρο το υπόλοιπο αυτί τους.

Για να είμαι ειλικρινής, η παράδοση των Μασάι θέλει τους άντρες να τρυπάνε τα αυτιά τους εξίσου συχνά όσο και οι γυναίκες αλλά μια και μιλάμε για μια άκρως πατριαρχική φυλή που δυστυχώς εκτελεί μέχρι και σήμερα ακρωτηριασμό οργάνων στις γυναίκες, θα επικεντρωθούμε σε αυτές. Άλλωστε τώρα πια πολλοί από τους άντρες των Μασάι αρνούνται να τεντώσουν τα αυτιά τους επειδή οι στολισμένοι τους λοβοί τους δυσκολεύουν να βρουν εργασία σε μεγάλες εταιρείες ή γραφεία.

Οι γυναίκες τους όμως δε φαίνεται να έχουν τις ίδιες επιλογές, μια και οι περισσότερες στερούνται της ευκαιρίας για μόρφωση και συνεπώς μιας αξιόλογης καριέρας. Συνήθως πωλούνται σα νύφες στους συζύγους τους και μάλιστα από πολύ νεαρή ηλικία και, με εξαίρεση την περίοδο που είναι έγκυες, δουλεύουν σκληρά ολόκληρη τη ζωή τους ώστε να συντηρήσουν το σπιτικό τους.

Πίσω στο τρύπημα των αυτιών όμως, το οποίο αρχικά γίνεται με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο όπως ένα σουβλερό κλαδί ή ξύλο ή ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια, για να ανοίξουν περισσότερο οι τρύπες χρησιμοποιούνται τμήματα από ελεφαντόδοντο, κόκκαλα, αγκάθια, πέτρες ακόμα και άδεια κουτιά από παλιά φιλμ για φωτογραφίες – κάποιες από εσάς τα ξέρετε, αυτά τα μαύρα στρογγυλά κουτάκια με το γκρι καπάκι.

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι γυναίκες κρεμάνε όλο και πιο βαριά στολίδια στα αυτιά τους με αποτέλεσμα οι λοβοί τους να τεντώνονται όλο και περισσότερο. Όσο μεγαλύτερες είναι σε ηλικία, τόσο πιο τεντωμένες και μεγαλύτερες είναι οι τρύπες των αυτιών τους φανερώνοντας τη σοφία τους και κερδίζοντας το σεβασμό των νεότερων κοριτσιών.

Η ομορφιά ανά τον κόσμο: Κένυα, τα στολισμένα αυτιά

Τα πολύπλοκα και αναμφισβήτητα πανέμορφα κοσμήματα που στολίζουν τα αυτιά τους είναι χειροποίητα από τις ίδιες τις γυναίκες και σήμερα είναι φτιαγμένα από γυάλινες χάντρες σε διάφορα χρώματα τα οποία έχουν διαφορετική σημασία: το λευκό σημαίνει ειρήνη, το μπλε νερό… Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν φυσικά υλικά όπως κοχύλια, κάρβουνο ή πηλό.

Τα ξεχωριστά αυτά κοσμήματα των γυναικών των Μασάι φτιαγμένα από πολύχρωμες χάντρες είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο και η φυλή τα πουλάει στους τουρίστες κερδίζοντας αρκετά χρήματα.

Αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις σε σχέση με τις παραδόσεις των Μασάι, συμπεριλαμβανομένου και του τεντώματος των αυτιών, εκείνοι επιμένουν πως η κουλτούρα και τα έθιμά τους είναι ο λόγος για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μια και κάποιος μπορεί να επισκεφτεί τα χωριά τους έναντι κάποιας αμοιβής φυσικά.

Οι γυναίκες αγαπούν τα κοσμήματά τους, ειδικά αυτά που στολίζουν τα αυτιά τους. Αν και φοράνε σχετικά συχνά καλύμματα τα οποία καλύπτουν τις τρύπες των αυτιών, σε μεγάλες γιορτές προτιμούν βαριά «σκουλαρίκια» διακοσμημένα με χάντρες ή διαλέγουν να τυλίξουν με χάντρες ολόκληρο τον τεντωμένο λοβό τους.

Κι όταν χορεύουν, γιατί οι γυναίκες των Μασάι λατρεύουν να χορεύουν και να τραγουδούν, χορεύουν μαζί τους και οι χάντρες που κρέμονται από τα αυτιά τους δίνοντας ήχο σε μια μαγική εικόνα.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: