Η Ομορφιά ανά τον Κόσμο – Ινδία: Τα «Καπάκια» Μύτης

Η Ομορφιά ανά τον Κόσμο – Ινδία: Τα «Καπάκια» Μύτης

Στην Κοιλάδα Ζίρο της Ινδίας ζει η φυλή των Απατάνι, μια αρκετά απομονωμένη φυλή μ’ έναν ξεχωριστό πολιτισμό γεμάτο σπάνιες παραδόσεις, έθιμα, μύθους και ιστορίες, τις οποίες μοιράζονται πάντοτε προφορικά χωρίς να υπάρχουν σχεδόν καθόλου γραπτά αρχεία της ιστορίας τους.

Το κύριο εισόδημα των Απατάνι προέρχεται από την καλλιέργεια ρυζιού και την εκτροφή ψαριών. Χρησιμοποιώντας πολύπλοκες τεχνικές, έχουν το δικό τους τρόπο καλλιέργειας με πολυάριθμα κανάλια και φράγματα.

Η θρησκεία τους ονομάζεται Donyi-Polo προσεύχονται δηλαδή στον Ήλιο (Donyi) και το Φεγγάρι (Polo), δύο αντίθετες δυνάμεις που όμως συμπληρώνουν η μία την άλλη – κάτι σαν το γιν και το γιάνγκ δηλαδή. Κάθε σπιτικό διατηρεί ένα βωμό στον οποίο αφήνουν αυγά ή κοτόπουλα ως αντάλλαγμα για καλή υγεία και ευημερία.

Κι ενώ οι Απατάνι είναι αναμφισβήτητα μια πολύ ενδιαφέρουσα φυλή, αυτό που την καθιστά αξιοπερίεργη είναι οι γυναίκες τους, οι οποίες έχουν τη μοναδική συνήθεια να φορούν κάποια ειδικά «καπάκια» στα πλάγια της μύτης τους και να στολίζουν τα πρόσωπά τους με τατουάζ.

Αυτά τα καπάκια λέγονται yaping hullo, και είναι φτιαγμένα από ξύλο το οποίο πρώτα καθαρίζεται σχολαστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν την αναπνοή των γυναικών.

Το μελάνι που χρησιμοποιείται για τα σκουρόχρωμα τατουάζ τους τα οποία ονομάζονται tippei, φτιάχνεται από λίπος γουρουνιού και στάχτη. Σχηματίζουν σχεδόν πάντοτε μια κάθετη γραμμή που κατεβαίνει από το μέτωπο των γυναικών και φτάνει μέχρι στο πηγούνι τους. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά σηματοδοτούν την ενήλικη ζωή μιας γυναίκας και μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μετά την πρώτη της περίοδο.

Κι ενώ θα περιμέναμε ότι ο λόγος που οι γυναίκες των Απατάνι έχουν αγκαλιάσει αυτή την παράξενη συνήθεια είναι γιατί πιστεύουν ότι τις κάνει να φαίνονται πιο όμορφες, δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο μακριά από την αλήθεια. Γιατί εκείνες όχι μόνο δε νομίζουν ότι τα καπάκια στη μύτη τους τις ομορφαίνουν, αντιθέτως πιστεύουν ότι κάνουν τις μύτες τους να φαίνονται μεγαλύτερες και εκείνες να μοιάζουν ασχημότερες. Φροντίζουν λοιπόν να κρύβουν επιμελώς την ομορφιά τους.

Ο λόγος; Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες των Απατάνι ήταν πάντα τόσο όμορφες ώστε πολύ συχνά προσπαθούσαν να τις απαγάγουν άντρες από άλλες, γειτονικές φυλές. Τα καπάκια στις μύτες τους, όπως και τα τατουάζ στα πρόσωπά τους, παραμορφώνουν τα χαρακτηριστικά τους, καλύπτουν την ομορφιά τους και τις σώζουν από μια πιθανή απαγωγή.

Και μπορεί η παράδοση να ξεκίνησε ως μέτρο προστασίας των γυναικών, με τα χρόνια όμως εξελίχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό μέρος του πολιτισμού των Απατάνι. Οι γυναίκες που ακολουθούν την παράδοση προστατεύουν με τον τρόπο τους την τιμή της οικογένειάς τους.

Η δεκαετία του 1970 ήταν η τελευταία φορά που μία γυναίκα Απατάνι φόρεσε καπάκια στη μύτη της ή έκανε τατουάζ στο πρόσωπό της, μια και η συγκεκριμένη παράδοση θεωρήθηκε παράνομη και απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση. Τα σημερινά κορίτσια δε φέρουν κάποιο από αυτά τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά γιατί εκτός των άλλων θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσουν προβλήματα σε περίπτωση που θέλουν να δουλέψουν στην πόλη.

Η παράδοση έχει πια σχεδόν σβήσει, οι τελευταίες γυναίκες που φέρουν τα χαρακτηριστικά της στο πρόσωπό τους είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι λιγοστές ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν ακόμα τα τατουάζ και τα καπάκια στη μύτη τους είναι περήφανες που εκπροσωπούν τη φυλή τους με δόξα και προσελκύουν πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται το μικρό χωριό των Απατάνι για να τις δουν από κοντά.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: