Η ομορφιά ανά τον κόσμο – Ιαπωνία: Το διπλό δόντι

Ιαπωνία: Το διπλό δόντι

Στο δυτικό κόσμο έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα ίσια δόντια ως ιδανικά. Ένα χαμόγελο που αποκαλύπτει ολόισια και τέλεια στοιχισμένα δόντια θεωρείται πάντοτε λαμπερό. Παραδείγματα υπάρχουν παντού γύρω μας: σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης, τραγουδιστές, μοντέλα. Η πλειοψηφία τους έχει λαμπερά χαμόγελα με ολόισια, κάτασπρα δόντια.  Σε όλες τις διαφημίσεις για οδοντόκρεμες βλέπουμε όμορφα στόματα να κοσμούνται από υπέροχα, ολόλευκα δόντια. Είναι φυσικό λοιπόν κάθε χρόνο, να ξοδεύουμε τεράστια ποσά σε οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε ένα όσο πιο τέλειο χαμόγελο μπορούμε ισιώνοντας και λευκαίνοντας τα δόντια μας. Αυτό δε συμβαίνει όμως και στην Ιαπωνία. Το λεγόμενο ως «το διπλό δόντι» (yaeba) είναι πάρα πολύ δημοφιλές και θεωρείται από πολλούς άντρες όμορφο και σέξυ. Ο όρος yaeba που σημαίνει «διπλό δόντι», αναφέρεται σε μυτερούς πάνω κυνόδοντες που συνήθως καλύπτουν και τμήμα των διπλανών δοντιών.

Είναι σημάδι ομορφιάς και νεότητας μιας και ένα χαμόγελο που αποκαλύπτει «διπλά δόντια», συνήθως ανήκει σε άτομα νεαρής ηλικίας και παιδιά. Με τα χρόνια το μέγεθος του στόματός μας μεγαλώνει και τα δόντια έχουν χώρο να ισιώσουν και να πάρουν τις τελικές τους θέσεις. Πολύ λίγες γυναίκες γεννιούνται με φυσικό διπλό δόντι.

Η τάση για τα διπλά δόντια ξεκίνησε το 2011, λόγω της Τομόμι Ιτάνο (Tomomi Itano), μιας νεαρής ηθοποιού και τραγουδίστριας, εξαιρετικά δημοφιλούς στις νεαρές ηλικίες και τους εφήβους. Η τεράστια επιτυχία της έκανε πολλά κορίτσια στην Ιαπωνία να θέλουν να της μοιάσουν. Το γεγονός ότι είχε διπλό δόντι θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό και για κάποιους το μυστικό της επιτυχίας της.

Η μόδα διαδόθηκε τόσο πολύ, ώστε είχε σαν αποτέλεσμα πολυάριθμα νεαρά κορίτσια και γυναίκες να επισκέπτονταν οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς για να καλύψουν τους πάνω κυνόδοντές τους με θήκες. Μια όχι επίπονη ή ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία, κάποιες από αυτές τις θήκες είναι μόνιμες, άλλες πάλι μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού και του ύπνου. Και φυσικά μερικές είναι πιο ιδιαίτερες από άλλες, για παράδειγμα είναι στολισμένες με ένα ή περισσότερα μικρά κρυσταλλάκια ή ακόμα και διαμαντάκια.

Πολλοί πιστεύουν ότι το διπλό δόντι αποδεικνύει πως μπορούμε να βρούμε την ομορφιά σε ατελή πράγματα. Και αυτό είναι που ελκύει τους νεαρούς Ιάπωνες, το ατελές κι όμως τόσο χαριτωμένο χαμόγελο των κοριτσιών με yaeba! Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι οι όμορφες γυναίκες γίνονται πιο προσιτές, μια και το χαμόγελό τους κρύβει μια τόσο κομψή και γοητευτική ατέλεια.

Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τάση της μόδας, έστω κι αν αναφέρεται μόνο στις γυναίκες από την Ιαπωνία. Τουλάχιστον σε σχέση με άλλες διαδικασίες, το διπλό δόντι είναι τελείως ακίνδυνο για την υγεία τους.

Τώρα για το μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάθε γυναίκα επιδιώκοντας την ομορφιά είναι άλλο θέμα, που θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το διπλό δόντι μας υπενθυμίζει ότι κάθε μια από εμάς είναι μοναδική και πως κάθε μας ατέλεια μας κάνει να ξεχωρίζουμε και τελικά είναι κομμάτι της ομορφιάς μας.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: