Η μέθοδος καθαρίσματος «μιας ώρας»

Η μέθοδος καθαρίσματος «μιας ώρας»

Αν το να καθαρίσεις ή να ξεκαθαρίσεις ολόκληρο το σπίτι σου μονομιάς σου φαίνεται… βουνό, τότε είμαστε μαζί σου! Καμιά μας δεν θέλει να αφιερώσει ολόκληρο το σαββατοκύριακό της καθαρίζοντας το σπίτι – ειδικά όταν εκείνες οι ημέρες είναι οι μοναδικές που μπορούμε να βγούμε μια βόλτα, να ξεκουραστούμε ή να δούμε τους φίλους μας. Αλλά ακόμη κι αν πούμε ότι θα «σπάσουμε» τις δουλειές του σπιτιού σε μικρότερα tasks, από πού να ξεκινήσουμε; Η νέα μέθοδος καθαρίσματος «μιας ώρας» έχει διαδοθεί στα social media και έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Τι το διαφορετικό προτείνει λοιπόν;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο καθαρίσματος που πολλές ακολουθούν ήδη. Με την δύναμη του TikTok όμως, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει βοηθήσει πολλές (και κυρίως νέες νοικοκυρές) να διατηρήσουν το σπίτι τους καθαρό, τακτοποιημένο, χωρίς άχρηστα αντικείμενα (clutter-free). Η γνωστή TikTok creator, Britt Scaffedi, προτείνει να αφιερώνουμε μία ώρα καθημερινά σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σπιτιού μας, την οποία, όχι μόνο θα καθαρίσουμε, αλλά θα ξεκαθαρίσουμε κιόλας (περιοχή = δωμάτιο, ντουλάπι, συρτάρι κ.ο.κ.). Με τον τρόπο αυτό, θα απομακρύνουμε όλα τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, θα τακτοποιήσουμε τα ντουλάπια μας, ενώ παράλληλα θα καθαρίσουμε τον χώρο αυτό. Μόλις περάσει η μία ώρα σταματάμε κάθε εργασία που έχει να κάνει με το καθάρισμα και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα. Αν τελειώσουμε νωρίτερα από τη μία ώρα, περνάμε στην επόμενη περιοχή. Συνεχίζουμε καθημερινά μέχρι να ολοκληρώσουμε όλο το σπίτι.

Σύμφωνα με την Scaffedi, μια ώρα είναι αρκετή ώστε να μην εξαντληθούμε, ενώ παράλληλα μπορεί να «βγει» πολλή δουλειά. Μετά από κάποιες μέρες θα διαπιστώσουμε ότι το σπίτι μας είναι πολύ καθαρό και ότι τα πάντα έχουν μια θέση και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Μπορούμε να συνεχίσουμε τη μέθοδο ή να την ξαναρχίσουμε μετά από μερικούς μήνες (ή δυο φορές το χρόνο αν αυτό μας εξυπηρετεί). Γενικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μέθοδος καθαρίσματος «μιας ώρας» μπορεί να προτείνει αυστηρά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, εμείς όμως μπορούμε να την προσαρμόσουμε στο δικό μας πρόγραμμα – π.χ. 45 λεπτά κάθε μέρα ή μια ώρα μέρα παρά μέρα κ.ο.κ.

Η μέθοδος καθαρίσματος «μιας ώρας»

Θέλησα κι εγώ να δοκιμάσω αυτή τη διάσημη μέθοδο. Γενικά, το σπίτι μου είναι σε καλή κατάσταση, προσπαθώ να το διατηρώ καθαρό και ξεκαθαρισμένο και δεν κρατάω πολλά πράγματα που δεν χρειάζομαι. Ξεκίνησα λοιπόν από ένα δωμάτιο και κάθε μέρα σχεδόν ολοκλήρωνα το καθάρισμά του. Όσο περνούσαν οι μέρες διαπίστωσα ότι δεν είχα ούτε το κουράγιο, ούτε τη διάθεση για λεπτομερές καθάρισμα. Συνέχισα όμως μέχρι το τέλος της εβδομάδας (δεν μένω δα και σε καμιά βίλα!). Τα τελευταία δωμάτια ομολογώ ότι δεν τα καθάρισα τόσο καλά. Είχα πλέον κουραστεί. Προσωπικά, προτιμώ να αφιερώνω λίγο παραπάνω χρόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα – και όχι μία ώρα καθημερινά. Επίσης, προσπαθώ κάθε σεζόν να καθαρίζω πιο βαθιά και να ξεκαθαρίζω τα ντουλάπια μου. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει μια καλή βάση, είναι σημαντικό όμως να σου ταιριάξει για να μπορέσεις να την ολοκληρώσεις σωστά.

Η ουσία είναι να μην αφήνουμε όλες τις δουλειές (καθαριότητα και ξεκαθάρισμα) για μία ημέρα την εβδομάδα, αλλά να προσπαθούμε να διατηρούμε το σπίτι καθημερινά τακτοποιημένο (όσο γίνεται) και να απομακρύνουμε όσα δεν χρειαζόμαστε για τη δική μας ευκολία.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: