Γνωστές προλήψεις και η άγνωστη προέλευσή τους

Γνωστές προλήψεις

Αν έχετε περάσει ποτέ κάτω από σκάλα κι έχετε φτύσει τον κόρφο σας, τότε ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε από πού προέρχονται μερικές από τις πιο διαδεδομένες προλήψεις. Το να καταλάβουμε αυτές τις προλήψεις λίγο καλύτερα δε σημαίνει απαραίτητα πως θα πετάξουμε από τη  χαρά μας την επόμενη φορά που θα δούμε μια μαύρη γάτα. Σίγουρα όμως έχει το ενδιαφέρον του. Τις επικρατέστερες ρίζες διαφόρων προλήψεων, θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Η μαύρη γάτα φέρνει γρουσουζιά

Η παρεξήγηση αυτή ξεκίνησε το Μεσαίωνα, όταν οι γάτες θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την εξάπλωση της πανούκλας κι άρχισε η ομαδική εξόντωσή τους. Στόχος ήταν όλες οι γάτες, αλλά οι μαύρες ακόμα περισσότερο γιατί το μαύρο χρώμα συμβόλιζε το κακό. Αργότερα βέβαια διαπιστώθηκε ότι οι γάτες λειτουργούσαν κατά της επιδημίας μια και έτρωγαν τα ποντίκια που ήταν η αληθινή αιτία εξάπλωσης της ασθένειας.

Αν περάσω κάτω από σκάλα, κάτι κακό θα συμβεί

Μια σκάλα ακουμπισμένη σ’ έναν τοίχο, δημιουργεί ένα τρίγωνο (σκάλα – τοίχος – έδαφος) που συμβολίζει την Αγία Τριάδα και το να περάσουμε κάτω από αυτή θεωρείται ασέβεια, εξού και η κακή τύχη που θα μας ακολουθήσει.

Γνωστές προλήψεις

Τα φτερά του παγωνιού φέρνουν κακοτυχία

Κατά την Ελληνική μυθολογία, τα παγώνια ήταν τα ιερά πουλιά της Ήρας κι επειδή η Ήρα φημίζονταν για τη ζήλεια και τις αρνητικές παρεμβάσεις της ενάντια στους ανθρώπους, τα καημένα τα παγώνια απέκτησαν τη φήμη της κακοτυχίας.

Γνωστές προλήψεις

Ο σπασμένος καθρέφτης φέρνει ατυχία

Παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι καθρέφτες φυλακίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που κοιτάζονταν μέσα σ’ αυτούς. Λογικό λοιπόν να θεωρηθεί απίστευτη κακοτυχία αν ο καθρέφτης σπάσει αφού μέσα του κρύβει την ψυχή μας.

Ένα πέταλο αλόγου με το άνοιγμα προς τα πάνω φέρνει τύχη

 Μια παλιά ιστορία λέει ότι ο διάβολος είχε υποσχεθεί στους Χριστιανούς να μην μπαίνει στα σπίτια που έχουν κρεμασμένο πάνω από την πόρτα τους ένα πέταλο αλόγου με το  άνοιγμα προς τα πάνω. Δικαίως λοιπόν θεωρήθηκε τυχερό σύμβολο. Αντιθέτως, αν το άνοιγμα είναι προς τα κάτω, το πέταλο διώχνει την καλή τύχη του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Γνωστές προλήψεις

Το δίκροκο αυγό φέρνει μεγάλη τύχη

Ανέκαθεν το αυγό συμβόλιζε τη νέα ζωή μια και μπορεί να κρύβει μέσα του ένα νεαρό κοτοπουλάκι. Θεωρήθηκε ότι στη σπάνια περίπτωση που το αυγό έχει διπλό κρόκο, η καλοτυχία μας θα είναι διπλή.

Ένα τριζόνι μέσα στο σπίτι συμβολίζει καλοτυχία

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδυάσει το τραγούδι των τριζονιών με την πρόβλεψη του καιρού, τις αλλαγές της τύχης (προς το καλύτερο) ακόμα και με την απροειδοποίητη άφιξη φίλων στο σπίτι μας. Κι επειδή τα τριζόνια είναι άκακα έντομα, θεωρήθηκαν σύμβολα τύχης.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: