Γλυκό Ανατολής

Γλυκό Ανατολής

Σας αρέσει το κανταΐφι; Η κρέμα; Το άρωμα και η γεύση του τριαντάφυλλου; Αν ναι, τότε θα απολαύσετε πολύ αυτό το γλυκό! Πρόκειται για ένα γλυκό Ανατολής, πολύ εύκολο και με τις συμβουλές που θα βρείτε παρακάτω, θα είναι σίγουρη η επιτυχία!

Γλυκό Ανατολής

Υλικά για 6 μπολάκια γλυκού

Για τη βάση:

  • 120γρ. κανταΐφι (περίπου 20γρ. για κάθε μπολάκι, ανάλογα το μέγεθος)
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:

  • 85γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας ή λίγη φλούδα από λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 1 γάλα εβαπορέ
  • 500ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 5 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 4 αλεσμένους σπόρους κάρδαμο
  • 150γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ με ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα τριαντάφυλλου, ανάλογα πόσο δυνατό θέλετε να είναι το άρωμα και η γεύση του τριαντάφυλλου
  • μερικά φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και μη αλατισμένα για το σερβίρισμα
Γλυκό Ανατολής

Μέθοδος

Τοποθετούμε το κανταΐφι μας σε ένα ταψάκι και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου σε φούρνο με αέρα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει.

Ετοιμάζουμε ένα γρήγορο σιρόπι για το κανταΐφι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα 85γρ. νερό, τα 100γρ. ζάχαρη και το ξύσμα φρούτου ή την κανέλα και αφήνουμε να πάρει βράση το μείγμα. Μόλις βράσει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Μόλις ετοιμαστεί το κανταΐφι  στον φούρνο, αποσύρουμε το ταψάκι και το περιχύνουμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα. Έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσο σιροπιαστό θέλουμε να είναι το γλυκό. Αφήνουμε το κανταΐφι για λίγα λεπτά να τραβήξει το σιρόπι και μετά το μοιράζουμε στα μπολάκια μας.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα ως εξής: σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγες κουταλιές από το φρέσκο γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.

Σε ένα κατσαρολάκι συνδυάζουμε την πάστα που φτιάξαμε με το φρέσκο γάλα και το εβαπορέ και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρει βράση.

Μόλις βγουν οι πρώτες φουσκαλίτσες, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και πότε πότε ανακατεύουμε την κρέμα. Μετά από λίγα λεπτά, θα παρατηρήσουμε ότι η κρέμα αρχίζει να δένει και να γίνεται πιο σφιχτή. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα της κρέμας σε χαμηλή φωτιά για 5 ακόμα λεπτά μέχρι να γίνει πιο σφιχτή. Μόλις σφίξει, προσθέτουμε το ροδόνερο και το κάρδαμο και ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε το κατσαρολάκι μας από το μάτι και μοιράζουμε την κρέμα στα μπολ μας, πάνω από το κανταΐφι.

Μεταφέρουμε τα μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα προσφέρουμε.

Σερβίρουμε με κομμάτια από φιστίκι Αιγίνης για επιπλέον τραγανή υφή και γεύση!

Γλυκό Ανατολής

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: