Τα μελιτίνια είναι τα γλυκά που αγαπώ πιο πολύ απ’ όλα! Αν και έχουν πολλές ονομασίες (άλλοι τα αποκαλούν λυχναράκια ή γλυκά καλιτσούνια), η υπέροχη γεύση τους τα κάνει ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας. Είναι λίγο «μπελαλίδικα», αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσεις…
Υλικά για 25 περίπου μελιτίνια
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα λάδι
- 1 κούπα γιαούρτι
- 1 αυγό
- μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1,5 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1,5 κούπα ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 1 κιλό μυζήθρα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κ.τ.γ. κανέλα
- 1 κρόκο και/ή 1 ολόκληρο αυγό
*η ποσότητα των αυγών θα εξαρτηθεί από τη μυζήθρα. Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια και υγρή θα χρειαστεί να προσθέσουμε μόνο κρόκους, ενώ αν είναι πιο στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε ως και δύο ολόκληρα αυγά.
Για την κάλυψη (αλοίφουμε τα μελιτίνια)
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό
Μέθοδος
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα υγρά υλικά, δηλαδή το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη και τελευταίο τον χυμό (για τη ζύμη) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ με μια κούπα αλεύρι και τα προσθέτουμε στο υγρό μίγμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (η ποσότητά του αλευριού θα εξαρτηθεί από την υφή της ζύμης. Θέλουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μεν, σχετικά υγρή όμως). Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει σαν πάστα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλα (για τη γέμιση) και ανακατεύουμε.
Η ξεκούραστη ζύμη μας είναι έτοιμη να δουλευτεί! Ανοίγουμε μεγάλα φύλλα πάχους 3 χιλιοστών και κόβουμε κύκλους (διαμέτρου 10 εκατοστών) με τη βοήθεια ενός μικρού μπολ σαν οδηγό. Γεμίζουμε κάθε κύκλο ζύμης με μια κουταλιά από το μίγμα μυζήθρας και σχηματίζουμε γύρω από το τυρί ένα τοίχωμα (σηκώνουμε τη ζύμη προς τα πάνω και τσιμπάμε ελαφρά γύρω γύρω για να πάρει το σχήμα «αστεριού»). Φροντίζουμε το τοίχωμα να καλύπτει ελαφρώς τη γέμιση, αλλά να μην την καλύπτει τελείως.
Αλείφουμε με το αυγόνερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Πρόταση
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα ή σουσάμι.
Τα μελιτίνια μας είναι πεντανόστιμα! Τρώγονται ζεστά ή κρύα και μπορούν να συνοδεύσουν το καφεδάκι μας ή να καταναλωθούν και σκέτα.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.