Ένας από τους λόγους που αγαπώ τα Χριστούγεννα είναι τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τα λατρεύω! Και μάλιστα μετά από ώριμη σκέψη έχω αποφασίσει ότι δεν έχουν και καθόλου θερμίδες χαχαχα. Οπότε, διπλά κερδισμένη. Οι κουραμπιέδες δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση: φίλοι μου και μάλιστα πολύ αγαπημένοι.
Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές για κουραμπιέδες. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι για μικρούς κουραμπιέδες πλούσιους σε αμύγδαλα, που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα.

Κουραμπιέδες
(περίπου 50 μικροί κουραμπιέδες)
Υλικά
- 320 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκος αυγού
- ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
- 320 γραμμάρια αμύγδαλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, όσο χρειαστεί
- ζάχαρη άχνη

Μέθοδος
Μετράμε και προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ χειρός μερικά λεπτά ώστε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και τη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα ώστε να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το κονιάκ και την κανέλα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με το μίξερ.
Προσθέτουμε τα κομμάτια αμυγδάλου στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να έχουμε μια μέτρια ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, ούτε όμως και μαλακή.
Πλάθουμε στρογγυλά «μπιφτεκάκια» ζύμης όχι πολύ μεγάλα, γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να ροδίσουν, όχι όμως να ξεροψηθούν.
*Οι κουραμπιέδες είναι ανοιχτόχρωμοι όταν ψηθούν.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες μας να κρυώσουν εντελώς.
Σε μια λαδόκολλα, απλώνουμε ζάχαρη άχνη, ακουμπάμε πάνω τους ψημένους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε με περισσότερη ζάχαρη άχνη χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

Πρόταση
Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα κουραμπιέδων μπορούμε να τους φυλάξουμε μέσα σ’ ένα τάπερ κλεισμένους αεροστεγώς χωρίς άχνη και να τους ζαχαρώσουμε πριν τους βάλουμε στην πιατέλα.
Μια ωραία ιδέα για να προσφέρουμε μερικούς από τους κουραμπιέδες μας σαν δώρο, είναι να τους βάλουμε σ’ ένα διάφανο δοχείο και να τους στολίσουμε με Χριστουγεννιάτικα στολιδάκια.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.