Την Κυριακή 9 Μαΐου γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας.
Από τη διαδικασία της σύλληψης ξεκινά να δημιουργείται η σχέση ανάμεσα στο παιδί και τη μητέρα. Η σωστή ανάπτυξη του παιδιού προϋποθέτει και μια ομαλή σχέση του με τη μητέρα, ιδιαιτέρως στα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα οποία είναι πολύ σπουδαίας σημασίας για την μελλοντική του πορεία και εξέλιξη.
Η σπουδαιότητα της ομαλής σχέσης μητέρας – παιδιού και ο βαθμός που επηρεάζεται από το περιβάλλον της οικογένειας, στο οποίο αναπτύσσεται συναισθηματικά, νοητικά ψυχοκοινωνικά, γνωστικά αναφέρεται και στις ψυχαναλυτικές θεωρίες αλλά και στις θεωρίες μάθησης και γνωστικής ανάπτυξης. Αρχικά, το παιδί είναι αυτό που δέχεται την παρεχόμενη βοήθεια, όμως με τον δικό του τρόπο, π.χ. με ένα χαμόγελο και με την επαφή απαντά στην τρυφερότητα της μητέρας. Είναι κοινώς αποδεκτό, λοιπόν, πως η μητέρα έχει ανάγκη το παιδί όσο και το παιδί αυτή.
Στη σύγχρονη εποχή, έχουμε την παγκόσμια ημέρα της μητέρας, η οποία είναι μια μέρα εορταστικών εκδηλώσεων για τη μητρότητα, τη φροντίδα και την αγάπη, φροντίδα ως προς το ίδιο το πρόσωπο της κάθε μητέρας. Φέτος, γιορτάζεται στις 9 Μαΐου 2021.
Πως καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας αναφέρθηκε πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) και σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, η οποία γεννά όλο τον κόσμο και τη λατρεύουν σαν υπέρτατη θεά. Η λατρεία αυτή περνά εν συνεχεία στην κόρη της Ρέα, η οποία ήταν σύζυγος και αδερφή του Κρόνου.
Η Ρέα λατρευόταν σαν η «Μητέρα των Θεών». Φαίνεται πως γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες της απέδιδαν τιμές την άνοιξη, καθώς ήταν θεά της γονιμότητας και της γης.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι ένας πολύ καλός λόγος για να προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη και την εκτίμηση μας για το πρόσωπο που μας έφερε στον κόσμο.
Στη χώρα μας η Γιορτή της Μητέρας συνδέεται με την γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Παράλληλα ξεκίνησε να εορτάζεται το 1929 για προφανείς συμβολισμούς. Εν τέλει, διατηρήθηκε κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Άρχισε ως μία ημέρα πένθους και μνήμης των γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο.
Καθώς όμως η ημέρα αυτή ξεκίνησε να γίνεται τελείως εμπορευματοποιήσιμη, τότε η σπουδαιότερη υποστηρίκτρια της, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα. Η ίδια οργάνωσε την πρώτη εκδήλωση γιορτής της μητέρας το 1908 και φαίνεται πως επηρεάστηκε πολύ από το θάνατο της μητέρας της (1905). Εξαιτίας της συγκεκριμένης, ο εορτασμός τη ς μητέρας ξεκίνησε σε πολλές πόλεις. To 1914 o Woodrow Wilson (πρόεδρος των ΗΠΑ), καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα εορτασμού την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε πρώτη φορά ένα κίνημα που ονομάστηκε Mother’s Friendship Day το 1865.
Η μητέρα είναι αστείρευτη πηγή δύναμης, πηγή αγάπης και τρυφερότητας. Είναι συνεχώς κοντά μας, δίπλα μας, ό, τι και να συμβεί, ευχάριστο, δυσάρεστο, στον πόνο, στη μοναξιά, στην απογοήτευση. Είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο πρόσωπο στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει έναν υγιή χαρακτήρα και θα το κάνει να αισθανθεί προστατευμένο, θα το βοηθήσει να εμπιστεύεται, να νιώσει θετικά και αισιόδοξα, χωρίς να φοβάται την απόρριψη αλλά και τον φόβο να αναπτύξει στενούς συναισθηματικούς δεσμούς στις μελλοντικές ενήλικες σχέσεις του. Ο ρόλος της μητέρας ως συμπεριφορά καθορίζεται από την προσωπικότητα του ατόμου. Στην έκφραση της μητρικής αγάπης παίζει καίριο ρόλο η προσωπική εμπειρία της, η δική της παιδική ηλικία, τα δικά της προσωπικά βιώματά για την ανάπτυξη επαρκούς συμπεριφοράς προς το παιδί της.
Τα παιδιά με έλλειψη συναισθηματικής ισορροπίας και με ανασφάλειες ως προς τον δεσμό προσκόλλησης με τη μητέρα, αναπτύσσει ως ενήλικας μία προσωπικότητα γεμάτη ανασφάλειες, με φοβία ως προς την οικειότητα, που όμως επιθυμεί την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα τη φοβάται.
Για μένα η μητέρα είναι η πιο πολύτιμη σταθερά μας γι’ αυτό και θα κλείσω με τα λόγια ενός Άγγλου ποιητή: ‘’ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί’’.
Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon.wordpress.com)
Φωτογραφία: Pixabay
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.