Γιατί επιβάλλεται στις γυναίκες να «καλογερνάμε»;

ηλικία

Πόσες φορές έχουμε ακούσει μια συζήτηση για μια γνωστή μας να συνοδεύεται από την έκφραση «Αυτή κακογέρασε» ή «Η τάδε «καλογερνάει»; Συχνά το να μας πουν ότι «καλογεράσαμε» αποτελεί κομπλιμέντο και λέγεται με τις καλύτερες των προθέσεων, ενώ άλλες φορές διακρίνεται μια μικρή ζήλεια στον υποτιμητικό τόνο που η έκφραση αυτή λέγεται. Γιατί όμως πρέπει να χαρακτηρίζουμε τις γυναίκες με βάση την ηλικία τους;

Το θέμα ξεκίνησε να με απασχολεί όταν πρόσεξα ότι σχεδόν όλες οι διάσημες σταρς ακούν κατά καιρούς στα social media χαρακτηρισμούς του στιλ «Πόσο χρονών είναι η τάδε; 900;» ή προτάσεις σε ύφος «Χρειάζεσαι επειγόντως κάποια επέμβαση». Σε καμιά περίπτωση δεν έχω συναντήσει αντίστοιχες «συμβουλές» σε άντρες ηθοποιούς ή γενικότερα διάσημους. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στις ταινίες. Πόσο συχνά βλέπουμε γνωστούς ηθοποιούς να πρωταγωνιστούν σε ρομαντικές ταινίες όπου το ερωτικό τους ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από γυναίκες με τα μισά τους χρόνια;

Δεν θα μπορούσε άραγε μια γυναίκα 40 ετών να αποτελέσει το ερωτικό ενδιαφέρον ενός 55άρη;

Σιγά σιγά παρατήρησα ότι το φαινόμενο αυτό εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε «καθημερινές» γυναίκες εκτός από τις διάσημες. Τα σχόλια τύπου «Πώς είσαι έτσι; Πήγαινε κάνε καμιά πλαστική!» δίνουν και παίρνουν… Πότε αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται στις γυναίκες μόνο να «καλογερνάμε» (να δείχνουμε δηλαδή πολύ νεότερες) ή αλλιώς επιβάλλεται να επέμβουμε στο πρόσωπο και το σώμα μας μήπως έτσι καταφέρουμε να μπούμε στην πρώτη κατηγορία; Τι γίνεται με όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που απλά έχουμε αγκαλιάσει το πέρασμα του χρόνου και επιλέγουμε να «γεράσουμε» φυσικά;

Να μην παρεξηγηθώ, όλες μας θέλουμε να δείχνουμε και να αισθανόμαστε όμορφες και, ίσως κάποιες από μας, νεότερες. Δεν είναι κακό. Γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούμε να περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας όσο καλύτερα μπορούμε, ακολουθούμε τις τάσεις της μόδας και χρησιμοποιούμε προϊόντα μακιγιάζ. Το κακό είναι ότι για κάποιο λόγο οι γυναίκες έχουμε χωριστεί σε δυο κατηγορίες, χωρίς μάλιστα να το έχουμε επιλέξει. Πρέπει να είμαστε ή «καλογερασμένες» ή να προσπαθούμε να γίνουμε.

Δεν ξέρω ακριβώς από πού ξεκίνησε αυτή η κατηγοριοποίηση, αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε γυναίκα έχει την προσωπικότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε όλες να χωρέσουμε σε δύο μόνο κατηγορίες. Άλλες επιλέγουμε τις κοσμητικές επεμβάσεις και αυτό είναι δικαίωμά μας, άλλες αγκαλιάζουμε το πέρασμα του χρόνου, άλλες ακολουθούμε τη διάθεσή μας και άλλες – και πολύ τυχερές, αν με ρωτάς – δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα απολύτως αφού ο χρόνος είναι πολύ ευγενικός μαζί μας. Ότι όμως και να επιλέξουμε, θα πρέπει να είναι προσωπική μας απόφαση και όχι κάτι που μας έχουν επιβάλλει.

Για μένα η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Μια ευχάριστη γυναίκα με αυτοπεποίθηση και όρεξη για ζωή φαντάζει στα δικά μου μάτια εκατό φορές ομορφότερη από οποιαδήποτε κούκλα του Χόλιγουντ. Η κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο που θα «γεράσει» ώστε να αισθάνεται εκείνη πιο όμορφα. Οι «συμβουλές» των υπολοίπων απλά δε μας απασχολούν!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Pixabay

Για περισσότερα θέματα ψυχολογίας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: