Γιατί δυσκολευόμαστε να ξεκαθαρίσουμε το σπίτι μας

Γιατί δυσκολευόμαστε να ξεκαθαρίσουμε το σπίτι μας

Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε μόνο όσα πράγματα πραγματικά χρειαζόμαστε μέσα στο σπίτι; Το καθάρισμα θα γινόταν πανεύκολα κι εμείς θα βρίσκαμε γρήγορα ό,τι χρειαζόμαστε. Γιατί λοιπόν μας είναι τόσο δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματά μας;

Λόγος #1 – Μια διαδικασία που θέλει χρόνο

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε στο μυαλό μας ότι το ξεκαθάρισμα του σπιτιού είναι μια χρονοβόρα και πολύ κουραστική διαδικασία. Ποια άλλωστε έχει την ενέργεια να ασχοληθεί με την αποθήκη ή με τις ντουλάπες μετά από μια κοπιαστική μέρα; Αν όμως αντιμετωπίσουμε το ξεκαθάρισμα ως μια διαρκή διαδικασία, τότε σίγουρα μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο εύκολα. Άλλωστε, το ξεκαθάρισμα του σπιτιού δεν σταματά ποτέ, αφού οι ζωές μας διαρκώς αλλάζουν. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από ένα μικρό ντουλάπι και σταδιακά να προχωρήσουμε στο επόμενο κ.ο.κ.

Γιατί δυσκολευόμαστε να ξεκαθαρίσουμε το σπίτι μας

Λόγος #2 – Κι αν το χρειαστώ;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φορέσαμε εκείνο το στενό μπλουζάκι; Αλλά δεν τολμούμε να το δώσουμε γιατί «μπορεί να το χρειαστούμε» κάποτε! Προτείνω σε αυτές τις περιπτώσεις να αφιερώσουμε ένα κουτί, μέσα στο οποίο θα τοποθετούμε όλα τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, αλλά διστάζουμε να αποχωριστούμε. Πάνω στο κουτί μπορούμε να γράψουμε μια μελλοντική ημερομηνία, π.χ. 6 μήνες μετά. Αν φτάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία και δεν έχουμε χρειαστεί τα αντικείμενα του κουτιού, μπορούμε να τα δώσουμε.

Λόγος #3 – Μα ήταν ακριβό!

Πόσο εύκολο είναι να δώσουμε ένα αντικείμενο για το οποίο ξοδέψαμε αρκετά χρήματα; Μια λάθος αγορά έχει συμβεί σε όλες μας (σε κάποιες από εμάς ίσως λίγο πιο συχνά απ’ ότι θα θέλαμε να παραδεχτούμε), το να κρατάμε ένα άχρηστο αντικείμενο όμως απλά επειδή ήταν ακριβό δεν μας βοηθά πουθενά. Τα χρήματα που ξοδέψαμε έχουν ήδη γίνει καπνός και μπορούμε να μάθουμε από το λάθος μας και να είμαστε πιο συνετές στις επόμενες αγορές μας.

Λόγος #4 – Ταιριάζει στον τρόπο ζωής μου;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάμε αντικείμενα που δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας. Πόσο συχνά οργανώνουμε επίσημα τραπέζια που απαιτούν ολόκληρα σερβίτσια φαγητού; Πόσο συχνά φοράμε ψηλοτάκουνες γόβες; Κάθε πότε πηγαίνουμε κάμπινγκ;

Γιατί δυσκολευόμαστε να ξεκαθαρίσουμε το σπίτι μας

Πρόσφατα «ανακάλυψα» δυο sleeping bags στην αποθήκη μου – και δεν έχω πάει για κάμπινγκ ούτε μια φορά στη ζωή μου! Πάντοτε τα κρατούσα γιατί σκεφτόμουν ότι «μπορεί να μου φανούν χρήσιμα»! Μα έχουν περάσει 15 χρόνια από την αγορά τους (τα είχα αγοράσει για ένα πολύωρο ταξίδι με το καράβι στα νιάτα μου!) κι εγώ δεν τα έχω χρησιμοποιήσει. Άρα μάλλον δεν τα χρειάζομαι, σωστά;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: