Γιατί δεν προλαβαίνω ποτέ;

Γιατί δεν προλαβαίνω ποτέ;

Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να εύχεται να υπήρχαν περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα. Άλλωστε, ποιος προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις δουλειές του μέσα σε μόνο 24 ώρες; Στην προσπάθειά μου να ξεφύγω από αυτό το άγχος, χρειάστηκε να αναλύσω το πρόγραμμά μου ώστε να βρω τι κάνω λάθος και πως μπορώ να βοηθηθώ. Άρχισα λοιπόν να γράφω σε ένα σημειωματάριο ακριβώς τι έκανα κάθε μέρα (αναλυτικά με λεπτομέρειες και διάρκεια) για μια βδομάδα. Ε, αυτό που συνειδητοποίησα άλλαξε την καθημερινότητά μου! Γιατί δεν προλαβαίνω ποτέ;

Υπερβολικές απαιτήσεις

Σε πρώτη φάση πρόσεξα ότι είχα υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μου. Δουλειά, μαγείρεμα, νοικοκυριό, επιπλέον δουλειές όπως για παράδειγμα το καθάρισμα της αποθήκης, υποχρεώσεις, συναντήσεις με φίλους… Ουφ! Το να προσπαθήσω να χωρέσω μέσα σε μια μέρα τόσες πολλές υποχρεώσεις και δουλειές μου δημιουργούσε άγχος και δεν βοηθούσε σε τίποτα – αφού σχεδόν ποτέ δεν προλάβαινα να ολοκληρώσω όσα είχα γράψει στη λίστα μου. Αποφάσισα να δώσω στον εαυτό μου λίγο παραπάνω χρόνο αφαιρώντας κάποια πράγματα από το καθημερινό μου πρόγραμμα. Άλλωστε, δεν έγινε και τίποτα αν δεν καθαρίσω την αποθήκη αυτή την εβδομάδα, σωστά;

Γιατί δεν προλαβαίνω ποτέ;

Χαμένος χρόνος

Το δεύτερο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι σπαταλάω αρκετό χρόνο μη παραγωγικά. Φυσικά και χρειαζόμαστε όλοι στιγμές ξεκούρασης μέσα στην ημέρα, τι γίνεται όμως στην περίπτωση που χαζεύουμε στο Instagram ή παίζουμε παιχνίδια και η ώρα περνάει χωρίς να το καταλαβαίνουμε; Αποφάσισα λοιπόν να μην πιάνω το κινητό μου στα διαλείμματά μου, αλλά να προγραμματίσω τον χρόνο για «χάζεμα» αφού έχω ολοκληρώσει τις δουλειές μου. Και πραγματικά δεν θα πιστέψεις πόσο χρόνο σπαταλούσα χωρίς να το παίρνω είδηση!

Καλύτερη οργάνωση

Κάθε πρωί, πριν ξεκινήσω την ημέρα μου, φροντίζω πλέον να γράφω μια λίστα με τις δουλειές που θέλω να ολοκληρώσω και πόσο χρόνο εκτιμώ ότι θα χρειαστεί η κάθε μία. Μέσα στη λίστα μου δεν ξεχνώ να γράψω ακόμη και πράγματα που δεν αποτελούν υποχρέωση αλλά διασκέδαση ή χαλάρωση – όπως για παράδειγμα πότε και για πόσο θα διαβάσω το βιβλίο μου, πόση ώρα θα δω βιντεάκια στο YouTube κλπ. Με τον τρόπο αυτό νιώθω ότι έχω κάτι να ανυπομονώ, ενώ παράλληλα δεν παρασύρομαι.

Φυσικά και δεν πιστεύω ότι θα ακολουθήσω τα παραπάνω για πάντα! Νομίζω ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να ξεφύγω από τις παλιές μου συνήθειες και να υιοθετήσω έναν λιγότερο αγχωτικό τρόπο ζωής. Ακολουθώντας τα παραπάνω όμως θεωρώ ότι μελλοντικά θα καταφέρω να κατανέμω πιο παραγωγικά τον χρόνο μου για να μην ξαναευχηθώ να είχε περισσότερες ώρες η μέρα!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Shutterstock


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: