Γιατί δεν πετυχαίνω τους στόχους μου;

Γιατί δεν πετυχαίνω τους στόχους μου;

Πολλές φορές έχω παρατηρήσει ότι, ενώ βάζω διάφορους μικρούς ή μεγάλους στόχους, δυσκολεύομαι στην ολοκλήρωσή τους. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Γιατί, ενώ κάνω ένα σωρό πλάνα, δεν καταφέρνω να πετύχω τους στόχους μου; Όλα αυτά με έκαναν να προβληματιστώ. Μήπως τελικά (εξαιρώντας κάποιους εξωτερικούς παράγοντες) κάνω κάτι λάθος και δεν ολοκληρώνονται οι στόχοι μου; Αν και σε σένα συμβαίνει το ίδιο, τα παρακάτω μπορεί να σε βοηθήσουν!

#1 – Έλλειψη οράματος

Το να βάλω απλά έναν στόχο κατάλαβα ότι δεν αρκεί. Οι στόχοι μου πρέπει να είναι ξεκάθαροι, να έχω φανταστεί ακριβώς τι θέλω με κάθε λεπτομέρεια. Ναι, θέλω να αποκτήσω ένα αντικείμενο – για παράδειγμα ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Πώς θα το καταφέρω; Σίγουρα δεν πρόκειται να έρθει το αυτοκίνητο από τον ουρανό, χωρίς τη δική μου προσπάθεια. Τι αυτοκίνητο θέλω όμως να αποκτήσω; Λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική μου κατάσταση και τον τρόπο ζωής μου, μπορώ να θέσω έναν ρεαλιστικό και συγκεκριμένο στόχο. Ξέρω πως δεν θα μπορέσω ποτέ να αποκτήσω μια Φερράρι – και τι να την κάνω άλλωστε; Το αυτοκίνητό μου θέλω να είναι μικρό για να κινούμαι μέσα στην πόλη και να παρκάρω εύκολα. Με το παραπάνω παράδειγμα θέλω να πω ότι αν οι στόχοι μας είναι όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται, είναι πολύ πιο εύκολο να τους κατακτήσουμε.

Γιατί δεν πετυχαίνω τους στόχους μου;

#2 – Έλλειψη προγράμματος

Εντάξει λοιπόν, θέλω να αγοράσω το Χ αυτοκίνητο. Πώς θα το καταφέρω; Εδώ έρχεται ένα καλό και ρεαλιστικό πρόγραμμα για να εξοικονομήσω τα χρήματα που χρειάζομαι για την αγορά. Μπορώ να δίνω κάθε μήνα τη δόση που απαιτείται; Χρειάζεται να έχω κάποια χρήματα ως προκαταβολή; Τι γίνεται με τα έξοδα συντήρησης, τις άδειες και τη βενζίνη; Πού θα παρκάρω; Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, μπορώ να καταλήξω στο αν ο στόχος μου είναι ρεαλιστικός και στο αν μπορώ να τον ολοκληρώσω και πότε. Σίγουρα πιστεύω ότι με σωστό προγραμματισμό θα μπορέσω να αγοράσω το αυτοκίνητο που επιθυμώ. Πότε όμως; Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγουμε δηλώσεις του τύπου «Μέχρι του χρόνου θέλω να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο» αν αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει πρακτικά. Ίσως χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να καταφέρω να αγοράσω το αυτοκίνητο. Κι αυτό δεν πειράζει καθόλου.

# 3 – Απόρριψη από την αρχή

«Θα καταφέρω να αγοράσω ένα αυτοκίνητο σε τρία χρόνια. Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τότε. Καλύτερα να μην προσπαθήσω καθόλου.»

Πόσες φορές έχουμε αποθαρρυνθεί από μια δυσκολία και έχουμε εγκαταλείψει τους στόχους μας; Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως επιθυμούμε. Αλλά αν δεν προσπαθήσω, πώς θα ολοκληρώσω το στόχο μου; Πώς θα αποκτήσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο αν δεν ξεκινήσω να μαζεύω λεφτά; Τα πράγματα τελικά είναι απλά: Αν δεν ξεκινήσω δεν θα ολοκληρώσω κανέναν στόχο ποτέ!

Γιατί δεν πετυχαίνω τους στόχους μου;

#4 – Όλα αλλάζουν

Αυτό που πάντα προσπαθώ να θυμάμαι είναι ότι έχω κάθε δικαίωμα να αλλάξω τον στόχο μου οποιαδήποτε στιγμή. Αν το αυτοκίνητο που τόσο χρειάζομαι σήμερα δεν είναι και τόσο απαραίτητο σε ένα χρόνο (γιατί άλλαξα δουλειά και μπορώ να μετακινούμαι με τα πόδια ή με τα ΜΜΜ) έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον στόχο μου. Δεν σημαίνει ότι δεν τα κατάφερα ή ότι δεν προσπαθώ αρκετά. Απλά προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα. Δεν με ενδιαφέρει αν θα με κρίνει κάποιος («μα καλά εσύ δεν έλεγες ότι θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο;») ή αν διαφωνεί με τη δική μου άποψη («το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για όλους.»). Αυτό είναι μια προσωπική μου απόφαση και μόνο εγώ γνωρίζω τι χρειάζομαι πραγματικά. Άλλωστε, μπορώ πάντα να χρησιμοποιήσω τα χρήματα που εξοικονόμησα για να εκπληρώσω τον επόμενο στόχο μου – που μπορεί να είναι ένα μακρινό ταξίδι.

Και κάπως έτσι ξεκινά ένα καινούργιο πλάνο…

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: