Η τάση για «επιστροφή στο παρελθόν» είναι πλέον γνωστή και έχει επικρατήσει και στην καθαριότητα του σπιτιού. Άλλωστε, τα χημικά καθαριστικά, εκτός της υψηλής τιμής τους, προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλεργίες και φθορά στις επιφάνειες – κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις άσχημες μυρωδιές και την ανεπαρκή αποτελεσματικότητα. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυσικά καθαριστικά και αποσμητικά σπιτιού, με ελάχιστα χρήματα και υλικά που όλες έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας – ακριβώς όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας.

Τι χρειάζεται να έχουμε
Μια βασική «φυσική» εργαλειοθήκη καθαρισμού περιλαμβάνει λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα, βόρακα, εσπεριδοειδή και άδεια μπουκάλια ψεκασμού. Άλλα υλικά που βοηθούν στην καθαριότητα του σπιτιού είναι σαπούνι Καστίλλης (ή πράσινο σαπούνι), έλαιο τεϊόδεντρου (και άλλα αιθέρια έλαια για άρωμα), αλάτι. Μερικά πανιά μικροϊνών ή παλιά βαμβακερά μπλουζάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για χαρτοπετσέτες για λιγότερα απόβλητα.
Λευκό ξύδι
Το ξύδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και έχει πολλές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού. Δεδομένου ότι είναι όξινο, είναι εξαιρετικό για την απομάκρυνση της σκουριάς και τους λεκέδες σκληρού νερού (άλατα). Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλύσιμο μικρών ηλεκτρικών συσκευών και να απομακρύνει τα συσσωρευμένα άλατα από την καφετιέρα ή τον βραστήρα. Επίσης, το ξύδι απομακρύνει φυσικά τις άσχημες οσμές και είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του ψυγείου.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού με τον ίδιο τρόπο, αλλά επειδή χαλάει γρήγορα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε καθαριστικά με χυμό λεμονιού για περισσότερο από μερικές ημέρες.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα απορροφά τις οσμές από κάδους απορριμμάτων, χαλιά και υφάσματα, σιφώνια κλπ. Μπορούμε να τρίψουμε πάγκους, νεροχύτες, φούρνους, σόμπες και μπανιέρες με μαγειρική σόδα και λίγο νερό. Προσοχή όμως! Η διαπεραστική δράση της μπορεί να ερεθίσει το δέρμα μας, γι’ αυτό πρέπει πάντα να φοράμε γάντια όταν την μεταχειριζόμαστε.
Βόραξ
Ο βόρακας ή βορικό νάτριο, είναι παρόμοιος με τη μαγειρική σόδα, αλλά ισχυρότερος. Είναι μια φυσική χλωρίνη και είναι καλός για την αφαίρεση βρωμιάς και λεκέδων από τα ρούχα και τις επιφάνειες. Αν και είναι φυσικό υλικό, ο βόρακας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια ή την αναπνοή, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Συνταγές φυσικών καθαριστικών
Πολυκαθαριστικό επιφανειών
Προσθέτουμε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού 2/3 απιονισμένο χλιαρό νερό, 1/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες σαπούνι Καστίλλης. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου για ευχάριστο άρωμα. Ανακινούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Καθαριστικό τζαμιών και καθρεπτών
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι σε 2 λίτρα νερό και αναμιγνύουμε καλά για ένα ήπιο καθαριστικό. Για ένα καθαριστικό παραθύρων “χωρίς γραμμές”, προσθέτουμε 1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό σε μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινούμε (για να διαλυθεί το άμυλο καλαμποκιού) πριν από κάθε χρήση. Ψεκάζουμε, σκουπίζουμε με ένα πανί μικροϊνών και, στη συνέχεια, κάνουμε ένα τελικό σκούπισμα με ένα στεγνό πανί.
Απολυμαντικό κουζίνας
Το σαπούνι και το ζεστό νερό θα καθαρίσουν τη βρωμιά από τις επιφάνειες στην κουζίνα, αλλά αν θέλουμε να απολυμάνουμε τις επιφάνειες από επιβλαβή μικρόβια (όπως η σαλμονέλα και το E. Coli), θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζεστό ξύδι ή υπεροξείδιο του υδρογόνου και να τα αφήσουμε να δράσουν για τουλάχιστον 1 λεπτό. Μπορούμε να ζεστάνουμε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι (5%) ή υπεροξείδιο του υδρογόνου (3%) στους 60 βαθμούς και να ψεκάσουμε τις επιφάνειες. Στη συνέχεια σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί. Προσέχουμε τις αναθυμιάσεις.
Προσοχή! Καλό είναι να δοκιμάζουμε τα φυσικά (αλλά και τα χημικά) καθαριστικά μας σε μια μικρή επιφάνεια αρχικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν προκαλούμε φθορές σε επιφάνειες από φυσικά υλικά (μάρμαρο, ξύλο, πέτρα κλπ.) ή σε επιφάνειες από αλουμίνιο, μπρούτζο κλπ.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.