Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα

Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα

Επιτέλους φθινόπωρο, δροσιά και ναι… κολοκύθες! Ποιος δε λατρεύει το υπέροχο χρώμα τους και τη «ζεστή» γεύση τους; Τι θα λέγατε λοιπόν για μια γλυκιά τάρτα με κολοκύθα και αγαπημένα μπαχαρικά που μυρίζει φθινόπωρο;

Υλικά για ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών (περίπου 6 κομμάτια):

Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα

Για τη ζύμη

  • 255 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 170 γρ βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια – παγωμένο κατευθείαν από το ψυγείο
  • 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 5 κουταλιές της σούπας πολύ παγωμένο νερό
  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα για να αλείψουμε τη ζύμη τάρτας

Για τη γέμιση

  • 2 αυγά
  • 70 γρ καστανή ζάχαρη
  • 40 γρ λευκή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 115 γρ κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
  • 330 γρ πουρές κολοκύθας είτε από κονσέρβα είτε από μια μικρή κολοκύθα*

*Σημείωση: Πουρέ από κολοκύθα μπορούμε να προμηθευτούμε σε κονσέρβα ή μπορούμε να επιλέξουμε κομμάτια κολοκύθας έτοιμα στον ατμό που θα αλέσουμε στον επεξεργαστή τροφίμων. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε μια μικρή κολοκύθα που θα κόψουμε στη μέση, θα πασπαλίσουμε την ψίχα της με λίγο αλατάκι και θα τοποθετήσουμε σε ένα ταψάκι (η πλευρά της ψίχας να βλέπει κάτω τη βάση του ταψιού). Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε φούρνο με αέρα για 1 ώρα. Αφαιρούμε τη μαλακή πλέον ψίχα κολοκύθας και την μεταφέρουμε στον επεξεργαστή ώστε να δημιουργήσουμε τον πουρέ μας.

Μέθοδος

Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα

Για τη ζύμη

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα για μερικά λεπτά έως ότου το βούτυρο έχει τη μορφή μεγάλων ψίχουλων μέσα στο αλεύρι. Για να δέσει η ζύμη προσθέτουμε στον επεξεργαστή το ξύδι και το πολύ παγωμένο νερό, μια μια κουταλιά τη φορά και δουλεύουμε το μείγμα μερικά δευτερόλεπτα τη φορά.

TIP: Καλό είναι να προσθέσουμε σταδιακά το νερό και όχι όλο μαζί γιατί αν η ζύμη μας χρειαστεί λίγο λιγότερο νεράκι, π.χ. 4 ½ κουταλιές νερό, να μην έχουμε προσθέσει εμείς 5 και γίνει πολύ υγρή. Η υφή που θέλουμε είναι όταν τσιμπήσουμε με τα δάχτυλα μας λίγο μείγμα μέσα στον επεξεργαστή να δημιουργείται ζύμη.

Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη από τον επεξεργαστή σε μια αλευρωμένη επιφάνεια στην κουζίνα μας και με τα χέρια μας τη δουλεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσουν έναν ωραίο δίσκο. Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (μπορεί να αποθηκευτεί και μέχρι 1,5 ημέρες).

Μόλις περάσει η ζύμη μας το χρόνο που χρειάζεται στο ψυγείο ώστε τα κομματάκια βούτυρο που έχει η ζύμη μας να παγώσουν πάλι, την ανοίγουμε με ένα πλάστη ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και να εξέχει ελαφρά από αυτά.

TIP: Καλό είναι να φοράμε γάντια ώστε να μη λιώνουμε το βούτυρο στη ζύμη με τη θερμοκρασία των χεριών μας.

Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε να παγώσει πάλι το βούτυρο στη ζύμη.

Μετά από 30 λεπτά τρυπάμε με ένα πιρουνάκι τη ζύμη και καλύπτουμε με χαρτί ζαχαροπλαστικής την ταρτιέρα μας (και τα τοιχώματα ώστε να μη ροδίσει πολύ η ζύμη στο φούρνο). Γεμίζουμε την ταρτιέρα με ρύζι/μακαρόνια που δε θα μαγειρέψουμε ή τα ειδικά φασόλια ψησίματος και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς στον αέρα. Σκοπός μας είναι να ψήσουμε ελαφρά τη ζύμη μας πριν να βάλουμε τη γέμιση για να έχουμε τραγανή βάση τάρτας στο τέλος χωρίς να μαλακώσει πολύ όταν προσθέσουμε  την υγρή γέμιση αργότερα.

Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα

Μόλις περάσει το τέταρτο, προσεχτικά βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφαιρούμε την κόλλα ζαχαροπλαστικής με τα ζυμαρικά από την ζύμη μας. Με ένα πινελάκι ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό και γάλα τη βάση της ζύμης μας στην ταρτιέρα (όχι τα πλάγια) και επιστρέφουμε την ταρτιέρα στο φούρνο για 5 επιπλέον λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη μισοψημένη βάση τάρτας να κρυώσει ενώ εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα 2 είδη ζάχαρης και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, τον πουρέ κολοκύθας, την κρέμα γάλακτος, τα μυρωδικά και το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά με το σύρμα.

Μεταφέρουμε τη γέμιση στην κρύα πλέον τάρτα και αλείφουμε τα τοιχώματα της τάρτας μας με το αυγό και το γάλα.

Ψήνουμε την τάρτα μας για περίπου 35 με 40 λεπτά στους 170 βαθμούς σε φούρνο με αέρα. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτάκια για να σερβίρουμε.

Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα

Πρόταση σερβιρίσματος

Η τάρτα με κολοκύθα ταιριάζει καταπληκτικά με κρέμα σαντιγί με τυρί κρέμα (λίγη κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής, λίγη άχνη ζάχαρη και τυρί κρέμα και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει τη μορφή κρέμας σαντιγί).

Καλή απόλαυση!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: