fbpx

Φασόλια γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

Φασόλια γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

Ψάχνετε κι εσείς νέους τρόπους να εισάγετε περισσότερα όσπρια στη διατροφή σας;  Έχετε κι εσείς βαρεθεί τα κλασσικά πιάτα με τα πολλά λάδια και τις πολλές σάλτσες; Μια υγιεινή, χορτοφαγική, πεντανόστιμη συνταγή με φασόλια γίγαντες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο (6 μερίδες, 330 θερμίδες η μερίδα)
Φασόλια γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο - υλικά

Υλικά

  • 1 πακέτο γίγαντες (500 γραμμάρια)
  • 1 μεγάλο πακέτο σπανάκι για σαλάτα – μόνο τα φύλλα (περίπου 300 γραμμάρια)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο άνηθο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
Φασόλια γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

Μέθοδος

Μουλιάζουμε τους γίγαντες με λίγο αλατάκι από βραδύς για να φουσκώσουν.

Τους ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τους βράζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι για περίπου ένα τέταρτο. Θέλουμε να μαλακώσουν, όχι όμως και να λιώσουν.

*Προσοχή, οι γίγαντες αφρίζουν όταν βράζουν γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε καλά το σπανάκι και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το πράσο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.

Βάζουμε τους γίγαντες σ’ ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπεράκι.

Ανακατεύουμε.

Βάζουμε το σπανάκι πάνω από τους γίγαντες έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρο το ταψί.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για δέκα λεπτά, ώστε να μαραθεί το σπανάκι και να μειωθεί ο όγκος του.

*Αν το ταψί μας είναι μικρό ή θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο σπανάκι και δε χωράει, τότε βάζουμε το μισό σπανάκι στο ταψί,  το βάζουμε στο φούρνο για δέκα λεπτά, μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο σπανάκι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για δέκα λεπτά ακόμα.

Αφού περάσουν τα δέκα λεπτά και το σπανάκι μας έχει μαραθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε το σπανάκι με τους γίγαντες, προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και καλύπτουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45-60 λεπτά ακόμα.

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά.

Πρόταση

Σερβίρουμε με τυρί φέτα και φρυγανισμένο ψωμάκι.

Φασόλια γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο - κάρτα

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξ.
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Αφήστε μια απάντηση