Εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στη ζωή μας

Εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στη ζωή μας

Διαρκώς ψάχνω καινούργιους τρόπους να μειώσω τη χρήση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης στην καθημερινότητά μου. Κι ενώ γνωρίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγω τελείως τα πλαστικά αντικείμενα, προσπαθώ τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσω τη χρήση τους αντικαθιστώντας τα με αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων ή αντικείμενα κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά.

Οι παρακάτω προτάσεις είναι πολύ εύκολο να ακολουθηθούν, δεν με δυσκόλεψαν καθόλου στην καθημερινότητά μου και, σε κάποιες περιπτώσεις, βοήθησαν και την… τσέπη μου!

Πλαστικά καλαμάκια

Ένας εύκολος τρόπος να μειώσω άμεσα τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης ήταν να αντικαταστήσω τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσεως με μεταλλικά καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων. Φροντίζω να έχω πάντοτε στην τσάντα μου ένα μεταλλικό καλαμάκι και ζητάω από τους υπαλλήλους των καφετεριών να μην βάλουν καλαμάκι στο ρόφημά μου, ώστε να χρησιμοποιήσω το δικό μου. Τα καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων μπορεί να είναι μεταλλικά, φτιαγμένα από μπαμπού ή ακόμη και πλαστικά πολλαπλών χρήσεων. Συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία τους και το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού τους, καθώς και μια θήκη μεταφοράς για την τσάντα.

Σε ορισμένες καφετέριες προσφέρονται δωρεάν χοντρά μακαρόνια ως μια πιο οικολογική λύση!

Πλαστικά μαχαιροπίρουνα

Με τον ίδιο τρόπο μπόρεσα να μειώσω και τη χρήση πλαστικών πιρουνιών και μαχαιριών. Όταν πηγαίνω σε κάποιο φαστ φουντ δεν ζητάω πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, αλλά χρησιμοποιώ τα δικά μου που είναι φτιαγμένα από μπαμπού. Εναλλακτικά προτείνω ένα σετ μαχαιροπίρουνα από μέταλλο που μπορούμε να έχουμε πάντοτε μαζί μας, μέσα στην τσάντα μας.

Πλαστικά μπουκάλια νερού

Γιατί να αγοράζω κάθε μέρα ένα μπουκαλάκι εμφυαλωμένο νερό, όταν μπορώ να έχω μαζί μου νεράκι από τη βρύση; Τα μπουκάλια-θερμός είναι ιδιαίτερα πρακτικά, αφού επαναχρησιμοποιούνται και διατηρούν το νεράκι μου παγωμένο για πολλή ώρα. Εκτός από τη μείωση χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών, κάνω και οικονομία!

Εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στη ζωή μας

Πλαστικά κύπελλα καφέ

Παρομοίως, αποφάσισα να μην χρησιμοποιώ πλαστικά κύπελλα μιας χρήσης για τον καφέ μου. Σε πολλές καφετέριες υπάρχει μια μικρή έκπτωση εάν επιλέξεις να φέρεις το δικό σου κύπελλο πολλαπλών χρήσεων, κάτι που προσωπικά βρίσκω πολύ έξυπνο και ενθαρρυντικό. Χρησιμοποιώντας το δικό μου κύπελλο, κατάφερα να μειώσω την σχεδόν καθημερινή χρήση πλαστικών κυπέλλων μιας χρήσης, να εξοικονομήσω χρήματα και να πίνω το καφεδάκι μου από ένα κύπελλο γεμάτο χρώμα!

Πλαστικές οδοντόβουρτσες και βουρτσάκια δοντιών

Οι οικολογικές οδοντόβουρτσες από μπαμπού με φυσική τρίχα αποτελούν μια στιλάτη επιλογή και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χρήσης πλαστικού. Αν και πρόκειται για πιο ακριβά προϊόντα από τις συμβατικές οδοντόβουρτσες, διαρκούν πολύ και… δείχνουν πανέμορφες! Το ίδιο ισχύει και για τα βουρτσάκια καθαρισμού ανάμεσα στα δόντια. Βουρτσάκια κατασκευασμένα από φυσικές τρίχες με λαβή από μπαμπού είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα πλαστικά βουρτσάκια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πλαστικές βατονέτες

Προσωπικά θεωρώ την αντικατάσταση πλαστικών βατονετών με βατονέτες από μπαμπού την πιο έξυπνη κίνηση για μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Είναι πολύ οικονομικές, σταθερές στη χρήση και είναι κατασκευασμένες από φυσικό βαμβάκι και στέλεχος από μπαμπού.

everywomangr banner lifestyle

Πλαστικές σακούλες

Το να έχω μια υφασμάτινη σακούλα πολλαπλών χρήσεων μέσα στην τσάντα μου, μου έχει γίνει πλέον συνήθεια. Φροντίζω όταν βγαίνω για ψώνια να μην χρησιμοποιώ τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης που δίνουν τα καταστήματα (και κοστίζουν ένα μικρό ποσό) και επιλέγω να χρησιμοποιώ τη δική μου υφασμάτινη τσάντα, που είναι πιο πρακτική γιατί μπορώ να την κρεμάσω στον ώμο μου και πολύ πιο όμορφη!

Εσύ τι κάνεις για να μειώσεις τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης στην καθημερινότητά σου;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr

Για περισσότερα θέματα Lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: