Σας αρέσουν τα πρέτζελ; Αν ναι, τι θα λέγατε για μια εύκολη συνταγή για μεγάλα μαλακά πρέτζελ που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι!

Υλικά για 4 πρέτζελ
- 215γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
- 130γρ. χλιαρό νερό (όχι ζεστό για να μη χαλάσουμε τη μαγιά μας, χλιαρό σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου περίπου)
- λίγο αυγό ή γάλα για να αλείψουμε τα πρέτζελ μας πριν μπουν στο φούρνο
- λίγο χοντρό αλάτι, σπόρους από παπαρούνα ή ζάχαρη με κανέλα για πασπάλισμα
Προαιρετικά υλικά αν θέλουμε να βράσουμε τα πρέτζελ πριν μπουν στο φούρνο
- 2 λίτρα νερό βραστό
- 170γρ. baking powder
Μέθοδος
Μετράμε τα υλικά μας.
Ετοιμάζουμε τη μαγιά βάζοντας τα 130γρ. χλιαρό νερό σε ένα μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αφήνουμε τη μαγιά να αφρίσει λιγάκι για 5 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί η μαγιά, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μας και ανακατεύουμε με μια σπατουλίτσα. Χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χρησιμοποιώντας το γάντζο για ζυμάρι για περίπου 5 λεπτάκια στη μεσαία ταχύτητα.
Μεταφέρουμε το ζυμαράκι μας σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρά και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά ή εώς ότου διπλασιαστεί. Για να βοηθήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει, το τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μας, όπως κοντά σε αναμμένο καλοριφέρ.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 4-5 ίσα μέρη για να ζυμώσουμε τα πρέτζελ μας. Προσοχή να μην κάνουμε τα πρέτζελ πολύ μεγάλα για να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε στο ταψί (ή την κατσαρόλα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου σε φούρνο με αέρα ή 220 σε φούρνο χωρίς αέρα.

Προαιρετικό βήμα (αν θέλουμε να δώσουμε στα πρέτζελ μας πιο χαρακτηριστική γεύση. Αν όχι, μπορούμε να παραβλέψουμε το βήμα με την baking powder και το βραστό νερό): Βράζουμε σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και προσθέτουμε το baking powder (προσοχή γιατί θα αφρίσει στην κατσαρόλα). Μεταφέρουμε τα πρέτζελ μας με μια τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε στο βραστό νερό για 25 με 30 δευτερόλεπτα το πολύ! Δεν πρέπει να τα αφήσουμε για πάνω από λίγα δευτερόλεπτα στο νερό γιατί το baking powder θα αλλοιώσει τη γεύση τους.
Μεταφέρουμε τα πρέτζελ στο ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώσει ελαφρά ή με κάποια επιφάνεια σιλικόνης. Αλείφουμε τα πρέτζελ προσεκτικά είτε με λίγο γάλα ή με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με αλάτι, σπόρους ή, αν τα προτιμάμε γλυκά, με ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά ή ως ότου ροδίσουν.

Καλή απόλαυση!


Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.