Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρίσματος

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρίσματος

Επειδή όλες μας ζούμε πολυάσχολες ζωές και οι ώρες της ημέρας είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε για να προλάβουμε να κάνουμε όλα αυτά που θέλουμε, ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίου καθαρίσματος μπορεί να μας λύσει τα χέρια και να μας χαρίσει λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο κάθε εβδομάδα. Ποιες δουλειές θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρίσματός είναι καθαρά προσωπικό θέμα της καθεμίας από εμάς.

Όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε πρόγραμμα καθαρίσματος και να το κάνουν λειτουργικό και σύμφωνο με ανάγκες μας. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας τους δικούς μου χρυσούς κανόνες που κάνουν το καθάρισμα του σπιτιού μου πολύ πιο εύκολο και γρήγορο. Ίσως κάποιοι από αυτούς σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα δικό σας πρόγραμμα που θα σας εξυπηρετεί περισσότερο και θα είναι πιο αποτελεσματικό από αυτό που είχατε μέχρι σήμερα.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρίσματος

Πλάνο

Έχω προσέξει, ότι τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, όταν γράψω ένα πλάνο του τι θέλω να κάνω την ημέρα που καθαρίζω το σπίτι είναι πολύ πιο πιθανό να το τηρήσω παρά αν απλώς το έχω στο μυαλό μου. Δεν ξέρω αν η επιθυμία μου να σβήσω όλες τις δουλειές της λίστας μου με παρακινεί ή απλώς με δαιμονίζει, αλλά το ακούω  να μου φωνάζει κάθε φορά που κοιτάζω στον πίνακα που το έχω καρφιτσώσει (μάλλον θα πω ότι με δαιμονίζει λοιπόν). Σε κάθε περίπτωση πάντως, καταφέρνω να κάνω όλα αυτά που έχω προγραμματίσει και να μη χάνω χρόνο με αγγαρείες που δεν είναι η ώρα τους να γίνουν.

Όχι καθάρισμα ανά δωμάτιο

Είναι πολύ πιο γρήγορο να ολοκληρώνουμε την ίδια δουλειά σε ολόκληρο το σπίτι αντί να ασχολούμαστε με το καθάρισμα του κάθε δωματίου ξεχωριστά. Με έχω χρονομετρήσει και ισχύει… και ναι το ξέρω ότι ακούγεται τελείως τρελό να με χρονομετράω όταν καθαρίζω αλλά αν σας πω ότι η διαφορά ήταν πάνω από μισή ώρα ίσως να άξιζε τον κόπο τελικά. Αν για παράδειγμα κάνουμε το ξεσκόνισμα σε όλα τα δωμάτια πρώτο, και μετά το σκούπισμα ολόκληρου του σπιτιού κτλ. μετά από λίγη ώρα μπαίνουμε σε έναν ρυθμό και κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα. Το ξέρω ότι ακούγεται (και είναι) πολύ πιο βαρετό αλλά αν το δοκιμάσετε κι εσείς θα δείτε ότι έχω δίκιο. Και φυσικά στο τέλος θα σας περιμένει το έξτρα μπόνους της μισής ώρας που μέχρι σήμερα δεν είχατε.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρίσματος

Χοντρές δουλειές

Δουλειές όπως για παράδειγμα τα πατζούρια ή ο φούρνος είναι δουλειές που δεν τις κάνουμε κάθε εβδομάδα. Η ημέρα όμως που τελικά πρέπει να γίνουν είναι η μέρα που ξεκινάμε τη μουρμούρα από νωρίς το πρωί. Αν όμως τις μοιράσουμε και κάνουμε μια από αυτές τις δύσκολες δουλειές μια φορά την εβδομάδα, εκείνη η εφιαλτική μέρα που πρέπει να κάνουμε τα φωτιστικά, τα ντουλάπια της κουζίνας και τις κουρτίνες δε θα υπάρχει πια.

Με την ίδια λογική, αν κάθε εβδομάδα καθαρίζουμε ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι της κουζίνας ή της ντουλάπας μας, μετά από λίγο καιρό θα έχουμε πάντοτε μια καθαρή και οργανωμένη κουζίνα χωρίς να χρειαστεί ποτέ ξανά να χάσουμε μια ολόκληρη μέρα ασχολούμενες μαζί της.

everywomangr banner νοικοκυριό

Ξεκούραση

Ναι! Είναι κι αυτή μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος καθαρίσματος και μάλιστα το πιο αγαπημένο. Γιατί καλές είναι οι δουλειές και πανέμορφο το λαμπερό μας σπιτάκι αλλά τι να το κάνουμε αν είμαστε πτώματα και δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας από την κούραση; Μια μέρα την εβδομάδα λοιπόν ας μας αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να μας νταντέψουμε και να μας περιποιηθούμε. Το αξίζουμε άλλωστε! Προσωπικά, κάθε Κυριακή, νωρίς το βραδάκι διαλέγω τη μάσκα που θα κάνω, βάζω τ’ ακουστικά μου και χαλαρώνω για είκοσι λεπτά. Άμα είμαι στο τσακίρ κέφι, μου ετοιμάζω κι ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο. Ένα μίνι σπα στο σπίτι, που όμως με βοηθάει να ξεκινήσω την εβδομάδα με πολλή περισσότερη όρεξη και δυνάμεις.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρίσματος

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: