Εργασία από το σπίτι: Οι παγίδες και τα κόλπα που θα σε βοηθήσουν

Εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα μας. Οι περισσότερες έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στη δουλειά το πρωί και να επιστρέφουμε το απόγευμα σπίτι, αφήνοντας στο γραφείο όλα τα εργασιακά μας προβλήματα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι καταστάσεις μας επιβάλλουν να μεταφέρουμε το γραφείο στο σπίτι; Ακούγεται εύκολο και διασκεδαστικό, όμως η εργασία από το σπίτι κρύβει πολλές «παγίδες» και χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε αποδοτικά.

Τα παιδιά που ζητούν την προσοχή μας, οι δουλειές του σπιτιού που δεν τελειώνουν ποτέ (ακούς κι εσύ τα πιάτα από τον νεροχύτη να φωνάζουν το όνομά σου;) και η μονοτονία μη αλλαγής περιβάλλοντος, μπορούν να μας αποσυντονίσουν και να μειώσουν την αποδοτικότητά μας.

Τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει λοιπόν;

#1 – Επιλογή περιβάλλοντος

Σε πρώτη φάση, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ορίσουμε έναν χώρο στον οποίο θα μπορέσουμε να οργανωθούμε και να δουλέψουμε άνετα. Αν έχουμε κάποιο γραφείο στο σπίτι, αυτό σίγουρα θα βοηθούσε. Αλλά ακόμη κι αν χρειαστεί να «στήσουμε» ένα πρόχειρο γραφείο στην τραπεζαρία ή σε κάποιο άλλο τραπέζι, δεν πειράζει. Αρκεί να έχουμε εκεί όλα όσα χρειαζόμαστε (και ιδανικά να μπορούμε να κλείσουμε και την πόρτα πίσω μας για να αποφύγουμε τους πειρασμούς) και να ορίσουμε τον χώρο αυτό σαν το νέο μας εργασιακό περιβάλλον. Όσο θα βρισκόμαστε εκεί, θα πρέπει να δουλεύουμε!

#2 – Οργάνωση

Το νέο μας γραφείο θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα όσα θα χρειαστούμε. Θα πρέπει να έχουμε λύσει όλα τα πρακτικά και τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συνδέσεις, απαραίτητα έγγραφα, ντοσιέ αρχειοθέτησης) για να μην αντιμετωπίσουμε απροσδόκητες διακοπές και άγχος. Πρώτα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά και μετά να ξεκινήσουμε τη δουλειά μας.

#3 – Διακόσμηση

Όσο δευτερεύον κι αν ακούγεται, ένα όμορφο και καθαρό εργασιακό περιβάλλον θα μας βοηθήσει να δουλέψουμε πολύ πιο αποδοτικά και χωρίς επιπλέον στρες. Καλό θα ήταν να φροντίζουμε να διατηρούμε τακτοποιημένο τον νέο χώρο εργασίας μας, χωρίς σκουπίδια, χρησιμοποιημένες κούπες ή συσκευασίες από σνακ. Η διακόσμηση του χώρου θα μας δώσει χαρά και θα ελαφρύνει λίγο το εργασιακό φορτίο. Ένα όμορφο φωτιστικό, μια κορνίζα με την αγαπημένη μας φωτογραφία, δυο – τρία παιχνιδιάρικα αυτοκόλλητα χαρτάκια, ένα αρωματικό κερί… και τόσα ακόμα που μπορούν να μας χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν μια γλυκιά και οικεία ατμόσφαιρα γύρω μας! Δες περισσότερες ιδέες παρακάτω…

#4 – Εμφάνιση και άνεση

Τι πιο απλό απ’ το να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να ξεκινήσουμε δουλειά φορώντας τις άνετες πιτζάμες μας; Κι όμως! Το να ντυθούμε πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά (ακόμη κι αν φορέσουμε κάτι πρόχειρο) θα μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να αισθανθούμε πιο ενεργητικές. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να φορέσουμε κοστούμι και ψηλά τακούνια. Ένα άνετο τοπ και ένα φαρδύ παντελόνι είναι ότι πρέπει. Κι ας φοράμε από κάτω τα παντοφλάκια μας.

#5 – Χωρίς αντιπερισπασμούς

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε δουλεύοντας από το σπίτι. Μια το παιδί που κλαίει, μια το νερό που έβρασε, μια το τηλέφωνο που χτυπά, μια το στομάχι που γουργουρίζει, τα πολλαπλά διαλείμματα μπορούν να μας αποσυντονίσουν και να μειώσουν την αποδοτικότητά μας. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μην έχουμε ανοιχτή τηλεόραση, να κρατάμε το κινητό μας τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο (εκτός αν μας χρειάζεται για την εργασία μας), να ορίσουμε μικρά διαλείμματα για ξεκούραση και φαγητό και να ακολουθήσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα (όσο γίνεται). Σαν να βρισκόμασταν στο γραφείο δηλαδή. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε κάνοντας πολλά πράγματα παράλληλα («μπορώ παράλληλα να ετοιμάσω το φαγητό;») γιατί θα μπερδευτούμε και θα στρεσαριστούμε. Αν η ιδέα των άπλυτων πιάτων μας ενοχλεί, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά κ.ο.κ.

Με λίγη καλή θέληση και αρκετή οργάνωση, η εργασία από το σπίτι μπορεί να γίνει το ίδιο αποδοτική με αυτή στο γραφείο. Αρκεί να θυμόμαστε να κλείνουμε τον υπολογιστή την ώρα του… σχολάσματος, για να μην καταλήξουμε να δουλεύουμε μέχρι αργά το βράδυ. Κι αύριο μέρα είναι!

Εργασία από το σπίτι
Εργασία από το σπίτι
Εργασία από το σπίτι

#not sponsored

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Unsplash, Προϊόντα: Oliver Bonas


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: