Επαγγελματική διακόσμηση σε 5 βήματα

Επαγγελματική διακόσμηση σε 5 βήματα

Αν αγαπάς τη διακόσμηση του σπιτιού ή επιθυμείς συχνά να αλλάζεις θέση στα έπιπλα για να ανανεώνεις τη διάθεσή σου, τότε σίγουρα θα ήθελες να μάθεις τα μυστικά των επαγγελματιών για όμορφη και αρμονική διακόσμηση. Γιατί λοιπόν να μην ακολουθήσεις τα παρακάτω πέντε βήματα για επαγγελματική διακόσμηση… δωρεάν; Οι παρακάτω συμβουλές έχουν στόχο να σε εμπνεύσουν ώστε να δοκιμάσεις κι εσύ να ανανεώσεις τον χώρο σου οικονομικά. Με μερικά έξυπνα τρικς μπορείς να δώσεις επαγγελματικό φινίρισμα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία σε κάποιον διακοσμητή. 

Επαγγελματική διακόσμηση σε 5 βήματα

Βήμα πρώτο – Τα διακοσμητικά μαξιλαράκια

Όλες συνηθίζουμε να τοποθετούμε διακοσμητικά μαξιλαράκια στον καναπέ ή στο κρεβάτι για να ομορφύνουμε τον χώρο. Γιατί όμως τελικά καταλήγουμε με έναν καναπέ γεμάτο μαξιλάρια και καθόλου χάρη; Τα διακοσμητικά μαξιλαράκια αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο για να φέρουμε αρμονία στο χώρο και να ταιριάξουμε υφάσματα και υφές. Όπως όλα τα στοιχεία από ύφασμα, έτσι και τα μαξιλαράκια μπορούν να δώσουν μια ζεστή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο και να προκαλέσουν οπτικό ενδιαφέρον. Η σωστότερη επιλογή είναι η χρήση μιας ομάδας τριών μαξιλαριών σε διαφορετικά μεγέθη, φτιαγμένα από υφάσματα και χρώματα που ταιριάζουν και αναδεικνύουν τα υπόλοιπα υφάσματα/έπιπλα. Τα διακοσμητικά μαξιλαράκια που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονται από πολύ προσιτά σε τρελά ακριβά! Η πιο εύκολη και οικονομική λύση είναι η αγορά καλύμματος – κάτι που μπορεί να αλλαχθεί πανεύκολα ανάλογα με την εποχή ή τη διάθεσή μας για ανανέωση.

Επαγγελματική διακόσμηση σε 5 βήματα

Βήμα δεύτερο – Η απλή μέθοδος των τριών

Εκτός όμως από τα μαξιλαράκια του καναπέ, η διακόσμηση ανά ομάδες των τριών είναι γενικά μια εύκολη λύση για επαγγελματική διακόσμηση on a budget. Τρία αντικείμενα που δημιουργούν μια μικρή σύνθεση πάνω στον μπουφέ ή τη βιβλιοθήκη, χαρίζουν επιπλέον ενδιαφέρον αλλά και αρμονία σε κάθε χώρο. Είναι σημαντικό τα τρία αντικείμενα να έχουν διαφορετικά ύψη ώστε να φαίνονται όμορφα και όχι βαρετά και να συνδυάζονται μεταξύ τους χρωματικά ή σε στιλ. Ένα οπτικό τρίγωνο δίνει δυναμική σε κάθε δωμάτιο με ελάχιστο κόπο.

Επαγγελματική διακόσμηση σε 5 βήματα

Βήμα τρίτο – Διακόσμηση τοίχου στο σωστό ύψος

Κάτι που μπορεί να αναδείξει ή να «θάψει» ένα δωμάτιο είναι η διακόσμηση του τοίχου. Τα κάδρα πρέπει να μην κρεμιούνται πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά. Το ιδανικό ύψος είναι το μέσο του κάδρου (και όχι το κρεμαστράκι) να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Αυτό δίνει περισσότερο ύψος στο χώρο και φαίνεται πιο αρμονικό το αποτέλεσμα. Τι γίνεται όμως με μια πληθώρα κάδρων ή έναν gallery wall; Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει το μέσο του ΣΥΝΟΛΟΥ των κάδρων να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Αρκεί να βρούμε δηλαδή το «κεντρικό» κάδρο και να το τοποθετήσουμε στο σωστό ύψος. Η υπόλοιπη σύνθεση μπορεί να «χτιστεί» γύρω από αυτό. Έτσι αποφεύγουμε και το εφέ του ζικ ζακ σε ένα δωμάτιο (δηλαδή διάφορα κάδρα τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία του δωματίου σε διαφορετικά ύψη!).

Βήμα τέταρτο – Ισορροπία στον χώρο

Η ισορροπία ίσως είναι το σημαντικότερο στοιχείο για κάθε χώρο. Αν σε ένα δωμάτιο όλα τα έπιπλα είναι τοποθετημένα σε ένα σημείο, τότε το δωμάτιο δείχνει μικρό και ακατάστατο. Αν σε έναν τοίχο υπάρχουν πολλά κάδρα με έντονες κορνίζες και στους υπόλοιπους τοίχους δεν υπάρχει τίποτε, το δωμάτιο θα δείχνει γυμνό και άχαρο. Η ισορροπία στο χώρο μπορεί να προκληθεί και με τη χρήση χρωμάτων. Καλό θα ήταν να μην τοποθετούμε όλα τα χρωματιστά αντικείμενα σε ένα σημείο, αλλά να τα σκορπίζουμε σε ολόκληρο το δωμάτιο. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε κάπου ένα κίτρινο βάζο, καλό θα ήταν να υπάρχει ακόμη ένα κίτρινο στοιχείο στο χώρο, το οποίο θα τοποθετήσουμε διαγώνια του αρχικού βάζου. Αν τοποθετηθούν όλα τα ιδίου χρώματος αντικείμενα σε ένα μόνο σημείο, αυτό θα δείχνει αταίριαστο με το υπόλοιπο δωμάτιο.

Επαγγελματική διακόσμηση σε 5 βήματα

Βήμα πέμπτο – Μεγέθη, χρώματα και σχέδια

Αν σε ένα μικρό δωμάτιο τοποθετήσουμε μικροσκοπικά έπιπλα και στη μέση έναν τεράστιο καναπέ, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρμονικό. Αντίστοιχα, ένα μικρό τραπεζάκι σαλονιού μέσα σε ένα τεράστιο σαλόνι θα δείχνει αταίριαστο. Τα μεγέθη των αντικειμένων και των επίπλων καλό θα ήταν να είναι ανάλογα του χώρου.

Όσον αφορά στα χρώματα, ένα δωμάτιο μπορεί να διακοσμηθεί με αντικείμενα σε αποχρώσεις του ίδιου χρώματος (π.χ. αποχρώσεις του μπλε) ή αντίθετων χρωμάτων. Ο πιο απλός και ασφαλής συνδυασμός είναι η χρήση ουδέτερων χρωμάτων στα βασικά έπιπλα (π.χ. μπεζ, καφέ ή γκρι) με πινελιές έντονου χρώματος (ή αποχρώσεις αυτού) στα μικρότερα αντικείμενα ή διακοσμητικά.

Ο συνδυασμός χρωμάτων και σχεδίων είναι λιγάκι πιο πολύπλοκος. Καλό είναι να μην τοποθετούνται στον ίδιο χώρο υφάσματα ή διακοσμητικά διαφορετικών χρωματιστών σχεδίων γιατί έτσι δημιουργείται η εντύπωση της ακαταστασίας. Αντικείμενα με σχέδια στις ίδιες αποχρώσεις δίνουν ένα πιο αρμονικό και επαγγελματικό αποτέλεσμα.

everywomangr banner διακόσμηση

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα παραπάνω βήματα θα σε βοηθήσουν στη διακόσμηση του σπιτιού σου, δεν αποτελούν όμως κανόνες. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι εσύ ευχαριστημένη στο σπίτι σου, να σου αρέσει και να σου δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας και χαράς κάθε φορά που μπαίνεις σε αυτό.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: