Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Μια επιτυχημένη πιατέλα με τυριά και αλλαντικά μπορεί να κλέψει την παράσταση σε ένα τραπέζι κι ας έχει χρειαστεί μόλις ένα κλάσμα του χρόνου που ξοδέψαμε για να ετοιμάσουμε το κυρίως πιάτο. Κι αυτό γιατί μια τέτοια πιατέλα είναι «διασκεδαστική»! Απολαμβάνουμε να την κοιτάζουμε, λαχταράμε να τη δοκιμάσουμε και διασκεδάζουμε όταν τη φτιάχνουμε. Έξτρα μπόνους: ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και αντικαθιστά όλα τα ορεκτικά. Και κυρίως μεταμορφώνει ένα απλό γεύμα σε γιορτή.

Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο πως να ετοιμάσουμε μια εντυπωσιακή πιατέλα τυριών και αλλαντικών (και όχι μόνο) και θα σας δείξω βήμα-βήμα πως να την ολοκληρώσουμε ώστε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Βήμα 1ο – Η πιατέλα

Ξεκινάμε διαλέγοντας το πλατό, το πιάτο ή την πιατέλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Το μέγεθός τους θα πρέπει να είναι ανάλογο με το πόσα άτομα θα εξυπηρετήσουν.

Tip: ξύλα κοπής εκτελούν χρέη πιατέλας πολύ επιτυχημένα και δίνουν έναν τόνο ρουστίκ στη δημιουργία μας.

Βήμα 2ο – Οι ποσότητες

Μια πιατέλα για 4 με 6 άτομα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη τυριών και τρία διαφορετικά είδη αλλαντικών. Υπολογίζουμε περίπου 100 γραμμάρια (σύνολο) για κάθε άτομο. Όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν σε μια πιατέλα, τόσο λιγότερη ποσότητα θα πρέπει να υπολογίσουμε πως θα καταναλώσει το κάθε άτομο από κάθε προσφερόμενο είδος.

Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Βήμα 3ο – Η λίστα με τα ψώνια

Το καλύτερο κομμάτι όταν ετοιμάζουμε μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από τυριά και αλλαντικά, φρούτα, λαχανικά, καρπούς, αλείμματα, κρακεράκια και οτιδήποτε άλλο θέλουμε. Και κάθε φορά που αλλάζουμε μερικά από τα υλικά μας ή τον τρόπο που τα τοποθετήσαμε, έχουμε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα, ένα καινούριο αριστούργημα φτιαγμένο από τα χεράκια μας.

Ο σωστός προγραμματισμός όμως είναι πολύ σημαντικός. Αποφασίζουμε εκ των προτέρων ακριβώς τι θα συμπεριλάβουμε στην πιατέλα μας ώστε όταν έρθει η ώρα να μπορούμε να την ετοιμάσουμε σε μερικά μόλις λεπτά.

Παρακάτω σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με διαφορετικές προτάσεις και επιλογές που όμως καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην πιατέλα μας. Φροντίζουμε να διαλέξουμε διαφορετικές γεύσεις φρούτων, τυριών και αλλαντικών ώστε να καλύπτουμε όλα τα γούστα.

Η ΛΙΣΤΑ

  • τυριά (τουλάχιστον τρία): κασέρι, τσένταρ, μπρί ή καμαμπέρ, μοτσαρέλα, ροκφόρ
  • αλλαντικά (τουλάχιστον τρία): σαλάμι αέρος, ζαμπόν σε φέτες, προσούτο, φέτες γαλοπούλας, μορταδέλα, λουκανικάκια κοκτέιλ, πάριζα
  • φρούτα: σταφύλια, φέτες πορτοκαλιού, φράουλες, σύκα, ακτινίδια, κεράσια
  • ξηροί καρποί: φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα ή βερίκοκα
  • λαχανικά: σελινόριζα ή καρότα (κομμένα σε μπαστουνάκια), ντοματίνια
  • διάφορα: ελιές, πίκλες
  • κράκερς (τουλάχιστον δύο είδη)
  • αλείμματα και ντιπ (τουλάχιστον δύο): χούμους, τζατζίκι, μαρμελάδα βερίκοκο, μέλι, πέστο, μουστάρδα
  • βότανα: κλαράκια και φύλλα από δεντρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό, άνηθο ή θυμάρι
  • λουλούδια (φαγώσιμα): όπως πανσέδες ή βιόλες
Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Βήμα 4ο – Η συναρμολόγηση

Ξεκινάμε τοποθετώντας τα μπολ που θα περιέχουν τα αλείμματα και τα ντιπ τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα και σα βάση για να στηρίξουμε τα «άτακτα» κράκερς ή τα φευγάτα αμύγδαλα.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα διάφορα τυριά και αλλαντικά τα οποία κόβουμε σε διαφορετικά σχήματα για να κάνουμε την πιατέλα μας πιο ενδιαφέρουσα στο μάτι.

Αν θέλουμε να αφήσουμε κάποιο από τα τυριά άκοπο (σε τριγωνικό σχήμα) τότε καρφώνουμε πάνω του ένα μαχαιράκι τυριού ώστε οι καλεσμένοι μας να μπορούν να σερβιριστούν εύκολα.

Συνεχίζουμε με τα κράκερς που μπορεί να είναι και ψωμάκια ή μικρές πίτες ή κριτσίνια ή οτιδήποτε άλλο ψωμάκι τέτοιου τύπου.

Επόμενο βήμα τα φρούτα. Χρησιμοποιούμε φρούτα σε διαφορετικά χρώματα για να κάνουμε την πιατέλα μας πιο εντυπωσιακή ενώ αποφεύγουμε τα μήλα και τα αχλάδια που χάνουν το χρώμα τους πολύ γρήγορα μετά που θα κοπούν.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε τα κενά της πιατέλας μας με ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο έχουμε επιλέξει όπως για παράδειγμα πίκλες ή ελιές.

Μετά τοποθετούμε τα αλείμματα και τα ντιπ στα μπολ.

Τέλος, διακοσμούμε με φύλλα και κλαριά από βότανα και φαγώσιμα λουλούδια.

Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Πρόταση

Μπορούμε να ετοιμάσουμε την πιατέλα με τυριά και αλλαντικά νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Τυλιγμένη με μεμβράνη διατηρείται στο ψυγείο φρέσκια για αρκετές ώρες αν και καλό θα ήταν να προσθέσουμε τα κράκερς λίγο πριν τη σερβίρουμε ώστε να αποφύγουμε να μαλακώσουν μέσα στο ψυγείο.

Εντυπωσιακή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: