Ένας «πράσινος» Απρίλιος

Ένας «πράσινος» Απρίλης2

Απρίλιος. Καινούριος μήνας και ως συνήθως καινούριες σκέψεις για ένα διαφορετικό θέμα αυτή τη φορά. Πως θα σας φαίνονταν η ιδέα να δοκιμάσουμε κάποιες καινούριες συνήθειες αυτόν τον Απρίλη, κάποιες συνήθειες που θα βοηθήσουν τον πλανήτη μας; Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον είναι γνωστά σε όλες μας. Υπάρχουν όμως κάποιες εύκολες αλλαγές  που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας  και που χωρίς να επεμβαίνουν δραστικά στη ρουτίνα μας, βοηθούν τον πλανήτη μας. Μερικούς τρόπους για να κάνουμε τον Απρίλη (και όχι μόνο) πιο «πράσινο» θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Η χρήση μιας υφασμάτινης τσάντας αντί πλαστικής και όχι μόνο στο σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλα ψώνια μας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε μερικές υφασμάτινες τσάντες είναι τόσο όμορφες που χαιρόμαστε να τις κρατάμε!

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού μιας χρήσεως με ένα μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων που θα γεμίζουμε από τη βρύση. Ειδικά όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, μπορούμε να έχουμε το μπουκάλι μας άδειο (μιας και δεν επιτρέπονται μεγάλες ποσότητες υγρών) και μετά τον έλεγχο να το γεμίζουμε από τον ψύκτη του αεροδρομίου.

Αν αντικαταστήσουμε τις απλές λάμπες που έχουμε στο σπίτι μας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, εκτός από το περιβάλλον θα βοηθήσουμε και την τσέπη μας, μιας και αυτές οι λάμπες χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο ρεύμα. Και φυσικά όταν δεν είναι κανείς σε κάποιο δωμάτιο, δε χρειάζεται να είναι αναμμένο το φως.

Πως θα σας φαίνονταν αν σταματούσαμε να προθερμαίνουμε το φούρνο μας; Όχι για τα πάντα, αλλά φαγητά όπως οι γίγαντες ή το μπριάμ δε χρειάζονται και τόσο ειδικές συνθήκες ψησίματος. Εξοικονόμηση ενέργειας που βοηθά το περιβάλλον και ταυτόχρονα τον προϋπολογισμό μας.

Ένας «πράσινος» Απρίλης1

Το να βάζουμε σε λειτουργία το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μισογεμάτα αν δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στο πλυντήριό μας, δε βοηθάει το περιβάλλον και σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβό για μας. Εκτός της διπλής σπατάλης ενέργειας, ξοδεύουμε και πολύ περισσότερο νερό. Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης νερού είναι να κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή το ντουζ όσο σαπουνίζουμε τα μαλλιά μας.

Αν ρυθμίσουμε το θερμοστάτη στο καλοριφέρ του σπιτιού μας μόλις ένα βαθμό πιο χαμηλά το χειμώνα και στο air condition ένα βαθμό πιο υψηλά το καλοκαίρι, μπορούμε να γλυτώσουμε μέχρι και 10% κατανάλωση ενέργειας μέσα σ’ ένα χρόνο. Άλλος ένας τρόπος που βοηθάει τη μείωση των εξόδων μας και ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον.

Υπάρχουν κάποια καθαριστικά προϊόντα που είναι φιλικά για το περιβάλλον και καθαρίζουν εξίσου καλά με τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε ήδη. Και μερικά φυσικά προϊόντα όπως η μαγειρική σόδα ή το άσπρο ξύδι μπορούν να κάνουν θαύματα σε διάφορες περιπτώσεις.

Πολύ συχνά, δε γνωρίζουμε ή δεν συνειδητοποιούμε πόσο μπορεί να βλάψουμε το περιβάλλον με μια συνήθειά μας και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στη ζωή όλων μας. Αν υιοθετήσατε κάποιες από αυτές τις ιδέες, μοιραστείτε τις με τις φίλες σας. Και αν έχετε κι άλλες ιδέες, μοιραστείτε τις μ’ εμάς.

Όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: