Ένας Ιανουάριος φορτωμένος με δώρα

Ένας Ιανουάριος φορτωμένος με δώρα

Ο Ιανουάριος είναι πάντοτε ο μήνας που παίρνουμε αποφάσεις για το τι θέλουμε ν’ αλλάξουμε την καινούρια χρονιά που μόλις άρχισε. Αποφάσεις τις οποίες συνήθως ξεχνάμε μερικές εβδομάδες αργότερα και που μας αφήνουν ανικανοποίητες και θυμωμένες με τον εαυτό μας που δεν τα καταφέραμε.
Τι θα λέγατε όμως αν σας πρότεινα οι αποφάσεις μας αυτή τη νέα χρονιά να μην επικεντρώνονται στην εικόνα μας ή τη συμπεριφορά μας απέναντι σε καταστάσεις και άτομα, αλλά μόνο σ’ εμάς και την ευτυχία μας; Αποφάσεις που θα είναι δώρα για τον εαυτό μας, που ίσως μας κάνουν καλύτερες και λίγο πιο ευτυχισμένες, που θα μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε λίγο πιο καλά μ’ εμάς τις ίδιες;

Ας ξεχάσουμε λοιπόν όλα τα συνήθη θέματα που τραβούν την προσοχή μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ας βάλουμε για λίγο στην άκρη τις προσπάθειες να χάσουμε τα περιττά κιλά των γιορτών ή ν’ αποταμιεύσουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές, να προοδεύσουμε στη δουλειά ή τις σπουδές μας, ν’ αρχίσουμε να γυμναζόμαστε ή να πίνουμε περισσότερο νερό. Ας συγκεντρωθούμε για λίγο σε μερικά σημαντικά και πολύτιμα πράγματα, που δεν είναι στ’ αλήθεια «πράγματα», κι ας μας τα δωρίσουμε απλόχερα αυτή τη χρονιά. Μερικά από τα δώρα που μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον Ιανουάριο στον εαυτό μας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Ηρεμία και Χαλάρωση

Ποια από εμάς δε χρειάζεται λίγη περισσότερη ηρεμία στην καθημερινότητά της; Λίγη απόσταση από τα προβλήματα, το άγχος, τις ίδιες μας τις σκέψεις που δε σταματάνε να κατακλύζουν το μυαλό μας όλες τις ώρες που είμαστε ξύπνιες και κάποιες από τις ώρες που θα έπρεπε κανονικά να κοιμόμαστε; Προφανώς έχει έρθει η ώρα να πάρουμε ένα διάλειμμα.
Ας μας χαρίσουμε λοιπόν μερικά λεπτά ηρεμίας κάθε μέρα, με όποιον τρόπο λειτουργεί καλύτερα στην καθεμιά μας. Ας βάλουμε ένα τραγούδι που μας αρέσει κι ας το ακούσουμε πραγματικά: ας ακούσουμε τη μουσική, τους στίχους χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που ακούμε. Πόσο διαρκεί ένα τραγούδι; Τρία λεπτά, τέσσερα; Ή ας διαβάσουμε ένα βιβλίο. Ένα κεφάλαιο την ημέρα, αν δεν έχουμε χρόνο για περισσότερο, είναι αρκετό. Ας βυθιστούμε σε μια ιστορία που μας αρέσει, στη ζωή κάποιου άλλου για αλλαγή κι ας το απολαύσουμε.

Αισιοδοξία και Θετικές Σκέψεις

Συνήθως τα καταφέρνουμε μια χαρά από μόνες μας: σκεφτόμαστε θετικά, βλέπουμε τη ζωή αισιόδοξα και προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε. Κάποιες φορές όμως, κάποιες καταστάσεις θάβουν τις θετικές μας σκέψεις κάτω από τόνους προβλημάτων και μας κάνουν να αισθανόμαστε πίεση και στρες. Εκείνες τις φορές, ας μας επιτρέψουμε να βοηθηθούμε από τους θετικούς ανθρώπους γύρω μας κι ας αφήσουμε την αισιοδοξία τους να μας σπρώξει μπροστά. Πιστέψτε με, δε θα τους πειράξει να χρησιμοποιήσουμε λίγο από το φως τους για να διαλύσουμε τις σκιές που κατά καιρούς μας περιβάλλουν.

Δημιουργικότητα

Όταν φτιάχνουμε κάτι μόνες μας, όσο μικρό κι αν είναι, πάντοτε μας γεμίζει μ’ ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Η μικρή, αλλά όμορφη ζωγραφιά που ζωγραφίσαμε, το σκουφάκι που πλέξαμε, το πετυχημένο κέικ που ψήσαμε, το ράφι της βιβλιοθήκης που διακοσμήσαμε. Παντού γύρω μας υπάρχουν ευκαιρίες να ξυπνήσουμε τη δημιουργικότητά μας. Κι αν ξεμείνουμε από ιδέες μπορούμε να μάθουμε από τους φίλους μας κάτι που κάνουν και μας αρέσει – ας τους ρωτήσουμε και σίγουρα θα μοιραστούν τον τρόπο που το καταφέρνουν. Ας ακολουθήσουμε κάποια ιδέα ή πρόταση ενός άρθρου που διαβάσαμε και μας φάνηκε αξιόλογη. Η δημιουργικότητα κρύβεται σε όλες μας, σε διαφορετικούς βαθμούς αλλά σίγουρα σε όλες μας. Ήρθε η ώρα ν’ ανακαλύψουμε τη δική μας και να γευτούμε τους καρπούς της.

Ευχαρίστηση και Ευτυχία

Την ευτυχία πάντα την κυνηγάμε και πάντα μας ξεφεύγει. Ίσως γιατί δεν έχουμε έναν συγκεκριμένο ορισμό στο μυαλό μας – για την καθεμία από εμάς είναι κάτι διαφορετικό. Η ευχαρίστηση όμως; Είναι πολύ πιο εύκολη να την ανακαλύψουμε και ακόμα πιο εύκολο να την κατακτήσουμε. Κρύβεται σε μικρές στιγμές που μας δίνουν ικανοποίηση, σε μικρές καθημερινές χαρές που μας δίνουν απλά πράγματα, όπως ένας όμορφος πίνακας ζωγραφικής, ένα λαχταριστό παγωτό ή ένα λουλούδι στο βάζο μας που τα πέταλά του άνοιξαν τέλεια. Όλα αυτά τα βλέπουμε γύρω μας και τ’ αναγνωρίζουμε αλλά σχεδόν ποτέ δεν παίρνουμε μια στιγμή από το χρόνο μας να τα καταγράψουμε ως μικρές δόσεις ευτυχίας.
Μήπως ήρθε η ώρα να το κάνουμε; Θα μας πάρει μόνο ένα λεπτό, αλλά θα γεμίσει τις μπαταρίες μας με θετική ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2019 σε όλους!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: