Ένας Αύγουστος γεμάτος θετική… περιέργεια!

Ένας Αύγουστος γεμάτος θετική… περιέργεια!1

Συνήθως, όταν ακούμε τη λέξη «περιέργεια» τη μεταφράζουμε ως κάτι αρνητικό. Είναι «περίεργη» αυτή η γειτόνισσα λέμε, θέλει να τα μαθαίνει όλα. Είναι «περίεργος» αυτός ο συνάδελφος, θέλει όλα να γίνονται με το δικό του τρόπο. Υπάρχει όμως και η άλλη περιέργεια, η θετική, εκείνη που κρατάει το μυαλό μας σε εγρήγορση και ανοίγει το δρόμο για περισσότερη γνώση, εξέλιξη και παραγωγικότητα.

Η αλήθεια είναι, πως η περιέργεια είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Γεννιόμαστε μ’ αυτή. Η απόδειξη; Από πάρα πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν άπειρες απορίες για οτιδήποτε τα περιβάλλει. Δυστυχώς με τα χρόνια η περιέργειά μας κρύβεται κάτω από στρώματα γνώσεων και εμπειριών κι εμείς επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας και σταματάμε ν’ αναρωτιόμαστε.

Μπορεί πλέον να έχουμε τις απαντήσεις σε παιδικές ερωτήσεις όπως «Γιατί η θάλασσα είναι μπλε;» ή «Γιατί τις νύχτες σκοτεινιάζει;» όμως υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια ερωτήματα που η απάντησή τους μας είναι άγνωστη. Αυτή τη θετική περιέργεια τη χρειαζόμαστε, αν και πολλές φορές επιμελώς το ξεχνάμε. Τρεις τρόπους για να την εξασκήσουμε, θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

1 – Προσέγγιση με ενθουσιασμό

Πόσο καιρό έχουμε να ενθουσιαστούμε πραγματικά με κάτι; Όχι με κάποιο γεγονός ή με την καινούρια τσάντα που αγοράσαμε, αλλά με κάτι μεγαλύτερο. Ας σκεφτούμε κάτι που μας ενδιαφέρει και δεν ξέρουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό. Μπορεί να είναι οτιδήποτε… Από τα έθιμα του Περού μέχρι τη ζωή ενός προσώπου που βρίσκουμε συναρπαστικό ή από τις συνήθειες μιας πολικής αρκούδας μέχρι την εξέλιξη της μόδας κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης δεκαετίας. Βιβλία, ντοκιμαντέρ και φυσικά το διαδίκτυο είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και μπορούμε να ενημερωθούμε για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει εύκολα και γρήγορα ικανοποιώντας τη θετική  μας περιέργεια και διευρύνοντας τις γνώσεις μας.

Ένας Αύγουστος γεμάτος θετική… περιέργεια!

2 – Το μεγάλο «Γιατί;»

Λόγω του βεβαρυμμένου καθημερινού μας προγράμματος, η ημέρα μας είναι ως επί το πλείστο γεμάτη με άπειρα «Τι;». «Τι εκκρεμότητες έχω στο γραφείο; Τι πρέπει να πάρω μαζί μου; Τι να μαγειρέψω σήμερα; Τι θα φορέσω;» Αυτό που επιμελώς ξεχνάμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας είναι «Γιατί;». Ας δοκιμάσουμε λοιπόν μια μέρα να απαντήσουμε και σε μερικά «γιατί» ενώ ακολουθούμε κανονικά τη συνήθη ρουτίνα μας. Ίσως τελικά να μπορέσουμε καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης μας και να καταφέρουμε ν’ αποδεχθούμε μερικά από τα «πρέπει» μας που δε μας αρέσουν.

3 – Προσοχή στις βαρετές λεπτομέρειες

Πολλές φορές, σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουμε παγιδευτεί ν’ ακούμε τις ατέλειωτες εξιστορήσεις κάποιου που μας κάνουν να χασμουριόμαστε (από μέσα μας). Αυτό γίνεται συνήθως γιατί βρίσκουμε το θέμα βαρετό. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, βαρετό είναι κάποιο θέμα για το οποίο δε γνωρίζουμε και πολλά πράγματα. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν την επόμενη φορά που θα βρεθούμε «εγκλωβισμένες» σε μια ανάλογη κατάσταση, να δώσουμε λίγη προσοχή στο συνομιλητή μας. Ίσως να εκπλαγούμε με το πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι μια ιστορία από το στρατό ή ένα σαφάρι στην Αφρική.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϋ είπε ότι όταν κάποιος είναι περίεργος, βρίσκει πάντοτε ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Ίσως αν αφήσουμε τη θετική μας περιέργεια να πάρει τα ηνία κάποιες φορές, να μας οδηγήσει σε κόσμους θαυμαστούς και σε μικρές αξέχαστες περιπέτειες. Άλλωστε το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που δεν φοβούνται ν’ αναρωτηθούν και να δοκιμάσουν κάτι καινούριο.

Τι θα λέγατε λοιπόν αυτόν τον Αύγουστο να γεμίσουμε τη βαλίτσα μας με θετική περιέργεια και να φύγουμε για διακοπές σε κόσμους μαγικούς;

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: