Ένα πείραμα για τον Μάρτιο

Ένα πείραμα για το Μάρτιο2

Ήρθε και ο Μάρτιος, και όπως κάθε άλλος μήνας προβλέπεται να έχει τα καλά του και τα άσχημά του. Τι θα λέγατε όμως αυτό το Μάρτιο να επικεντρωθούμε μόνο στα καλά; Πως θα σας φαίνονταν η ιδέα να κάνουμε ένα πείραμα; Ένα πείραμα που ίσως μας αποκαλύψει ότι είμαστε πιο ευτυχισμένες απ’ όσο νομίζουμε και πολύ πιο τυχερές; Πως θα το κάνουμε αυτό; Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας όλα όσα μας περιβάλλουν καθημερινά. Τον τρόπο πώς να αναγνωρίζουμε πράγματα που μας κάνουν να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη γύρω μας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα τετράδιο ή ημερολόγιο, το στυλό μας και μερικά λεπτά από το χρόνο μας κάθε μέρα. Η όλη ιδέα είναι πριν πέσουμε στο κρεβάτι κάθε βράδυ, να σημειώνουμε στο τετράδιό μας τουλάχιστον ένα πράγμα για το οποίο νιώσαμε ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε ή κάτι που μας έδωσε χαρά. Στην αρχή το πιθανότερο είναι ότι θα ξεχνάμε να το κάνουμε. Αυτό μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα με μια υπενθύμιση στο κινητό μας. Μετά από λίγες μέρες, θα έχει γίνει η καθημερινή μας συνήθεια.

Αυτά που θα γράφουμε στο τετράδιό μας δε χρειάζεται να είναι πράγματα που έφεραν τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας ή είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Μικρές καθημερινές στιγμές ευτυχίας κρύβονται σε κάθε μας μέρα, αρκεί να σταθούμε λίγο και να τις αναγνωρίσουμε.

Αν δυσκολευόμαστε στην αρχή, μπορούμε να γράφουμε πράγματα που συνήθως τα παίρνουμε σα δεδομένα όπως η υγεία μας, η οικογένειά μας ή η δουλειά μας. Μετά μπορούμε ν’ αρχίσουμε να προσθέτουμε όσα εκτιμάμε στους ανθρώπους γύρω μας όπως το χιούμορ του συναδέλφου μας ή η αγάπη του συντρόφου μας ή η κατανόηση της αδελφής μας. Καλύτερα ακόμα αν είμαστε πιο συγκεκριμένες, για παράδειγμα αν αναφερθούμε στο ανέκδοτο του συναδέλφου μας, στην κουβέρτα που έριξε πάνω μας ο σύντροφός μας όταν μας πήρε ο ύπνος στον καναπέ ή στο εικονομήνυμα με το κοριτσάκι που βάζει φωτιά στον εαυτό του γελώντας που μας έστειλε η αδελφή μας όταν την στήσαμε μισή ώρα έξω από το σινεμά και χάσαμε την ταινία.

Μπορούμε επίσης να γράφουμε πράγματα που εκτιμάμε για τον εαυτό μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε εγωκεντρικές. Συνήθως είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές μας, είναι ωραίο όταν καταφέρνουμε να είμαστε ευγενικές και θετικές με εμάς και κατ’ επέκταση και με τους άλλους γύρω μας.

Άλλα γεγονότα που μπορούμε να συμπεριλάβουμε είναι ένα όμορφο δείπνο που απολαύσαμε, μια θέση πάρκινγκ που βρήκαμε πολύ γρήγορα, ένα καφεδάκι που ήπιαμε στα κλεφτά με τη φιλεναδίτσα μας που μας είχε λείψει ή ένα κέικ που φτιάξαμε και βγήκε εξαιρετικά νόστιμο. Καλό είναι να είμαστε όσο πιο ακριβής μπορούμε με αυτά που γράφουμε, ώστε αν ύστερα από καιρό ανατρέξουμε στις σημειώσεις μας, να μπορούμε να θυμηθούμε ακριβώς σε ποιο δείπνο ή κέικ αναφερόμασταν.

Ένα πείραμα για το Μάρτιο1

Σύντομα θα δούμε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκουμε ιδέες που θα ανυπομονούμε να γράψουμε στο τετράδιό μας το βράδυ. Κι ενώ στην αρχή δυσκολευτήκαμε τόσο πολύ να βρούμε έστω κι ένα πράγμα να γράψουμε, σύντομα θα γεμίζουμε πολύ περισσότερες γραμμές στο τετράδιό μας με τις μικρές ευχάριστες εκπλήξεις της ημέρας. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε το τετράδιό μας, τόσο πιο πολλά πράγματα θα βρίσκουμε να γράφουμε μέσα σ’ αυτό. Είναι θέμα εξάσκησης.

Αν το πείραμά μας πετύχει, τότε θα έχουμε διπλά οφέλη.
Πρώτον θα πηγαίνουμε για ύπνο έχοντας κάνει έναν απολογισμό της ημέρας μας και έχοντας επικεντρωθεί στα θετικά: μια ευχάριστη σκέψη είναι η καλύτερη σκέψη πριν μας πάρει ο ύπνος.
Και δεύτερον αυτό το τετράδιο θα είναι η προσωπική μας τράπεζα θετικής σκέψης. Όποτε το χρειαζόμαστε θα είναι εκεί και θα μπορούμε να το ξεφυλλίσουμε και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πόσο τυχερές κι ευλογημένες είμαστε. Και αυτό θα κάνει τη διαφορά μια δύσκολη μέρα που δε θα αισθανόμαστε και στα καλύτερά μας.

Και θα κάνει τη διαφορά στη ζωή μας γενικότερα. Θα δούμε ότι θα λέμε «ευχαριστώ» ίσως όχι πιο συχνά, αλλά σίγουρα το θα εννοούμε περισσότερο από πριν και θα περνάμε μέρες που περιέργως δεν θα παραπονιόμαστε ούτε μια φορά!

Και αυτό είναι υπέροχο, έτσι δεν είναι;

Δεν είναι καθόλου κακό να προσπαθούμε να καταφέρουμε περισσότερα στη ζωή μας. Αντιθέτως! Όμως το αμέσως προηγούμενο βήμα είναι να σταθούμε και να εκτιμήσουμε αυτά που ήδη έχουμε.

Και μετά; Εμπρός για τα καλύτερα! Στο χέρι μας είναι!!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: