Εμπιστεύομαι εμένα και δημιουργώ εμπιστοσύνη στις σχέσεις μου

Εμπιστεύομαι εμένα και δημιουργώ εμπιστοσύνη στις σχέσεις μου

Το πρώτο αναπτυξιακό στάδιο στην θεωρία του ψυχαναλυτή Erikson είναι «εμπιστοσύνη έναντι δυσπιστίας», το οποίο αρχίζει απο τη γέννηση και ολοκληρώνεται στους 18 μήνες. Είναι ένα απο τα πιο σημαντικά στάδια στη ζωή ενός ατόμου, καθώς τότε διαμορφώνεται η εικόνα που θα έχουν τα άτομα για τον κόσμο και το τι θα πίστεύουν για την ύπαρξή τους.

Η εμπιστοσύνη δομείται στην οικογένεια και επεκτείνεται στη συνέχεια και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Αν το στάδιο αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε το άτομο νιώθει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, ενώ η αποτυχία του οδηγεί σε συναισθήματα ανασφάλειας και δυσπιστίας και, ενδεχομένως, σε προβληματικές σχέσεις.

Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση κερδίζεται και χτίζεται με τον χρόνο και συνήθως συμβαίνει μέσα από ανύποπτες στιγμές. Η δημιουργία εμπιστοσύνης μέσα σε μία σχέση, βασίζεται σε συγκεκριμένες ποιότητες:

Όρια τα οποία είναι ξεκάθαρα  και σεβαστά και από τα δυο μέρη.

Αξιοπιστία, αυτό που λέμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε συνέχεια και όχι μια φορά! Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και να στηρίζουμε τα λόγια μας με πράξεις για να μην φανούμε αναξιόπιστοι.

Να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας και να είμαστε πρόθυμοι να απολογηθούμε όταν έχουμε κάνει κάποιο λάθος.

Να υπάρχει εχεμύθεια, αυτό που μοιράζονται τα μέρη της σχέσης να μένει μέσα στη σχέση και να μην μοιράζεται με άλλους.

Εντιμότητα, να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε με εντιμότητα.

Χωρίς κριτική, να μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια χωρίς να νιώθουμε ότι θα κριθούμε και να δίνουμε βοήθεια χωρίς να κρίνουμε.

Tέλος χρειάζεται να υπάρχει γενναιοδωρία. Ειδικά αυτή η τελευταία ποιότητα μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά όταν η εμπιστοσύνη έχει χαθεί.

Εμπιστεύομαι εμένα και δημιουργώ εμπιστοσύνη στις σχέσεις μου

Καθώς η εμπιστοσύνη είναι μια κατάσταση που χτίζεται σταδιακά και τις περισσότερες φορές είναι μια ενστικτώδης διαδικασία, εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας για ένα άτομο και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται επιβεβαιώνει την απόφαση μας. Συνήθως η εμπιστοσύνη χάνεται όταν έχουν διαταραχθεί οι παραπάνω συνθήκες, είτε όλες μαζί, είτε κάποιες από αυτές.

Η εμπιστοσύνη προς τους άλλους αρχίζει από την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας και η έλλειψη αυτής έιναι η βάση μια βαθιάς πληγής.

Τι γίνεται λοιπόν με κάποιον που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε μία σχέση;

Συνήθως, οι άνθρωποι που έρχονται σε θεραπεία όταν έχουν πληγωθεί από μια σχέση, λένε «μα πώς θα ξαναεμπιστευτώ» ή «δεν πρόκειται να εμπιστευτώ ποτέ κανέναν»! Κατηγορούν πολλές φορές τον εαυτό τους για το γεγονός ότι αφέθηκαν, για το ότι μετέφρασαν τα «σημάδια» με διαφορετικό τρόπο… Είναι σημαντικό, τόσο πριν μια σχέση, είτε μέσα στη σχέση να παρατηρούμε εμάς. Αρχικά να αναγνωρίζουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε μέσω των αισθήσεων μας και μέσω των συναισθημάτων μας. Το σώμα μας και τα συναισθήματα μας θα πρέπει να γίνουν ο οδηγός.  Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε παρόντες στη ζωή μας με όλες μας τις αισθήσεις. Αν κάτι συμβαίνει στις σχέσεις μας ή στο περιβάλλον μας και δεν νιώθουμε όμορφα μέσα σε αυτό, να το «ακούμε». Να του δίνουμε σημασία και όχι να το αμφισβητούμε. Όταν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός μας μας ζητάει να κάνουμε κάτι μαζί του και νιώθουμε άβολα, πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του/της και όχι να το κάνουμε μόνο και μόνο για χάρη των άλλων.

Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε και απέναντι στον δικό μας εαυτό με όρια, χωρίς κριτική, έντιμοι και γενναιόδωροι! Όταν αυτό συμβεί προς τα εμάς, τότε θα το βρούμε και στις σχέσεις μας.

Κείμενο: Μαρία Σκόρδου, ΜΕd / Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (maroskordou@gmail.com / www.mariaskordou.gr)
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: