Εμπειρία: Η ημέρα που φόρεσα πολυεστιακά γυαλιά

Εμπειρία: Η ημέρα που φόρεσα πολυεστιακά γυαλιά

Δεν είναι δα και κανένα μεγάλο μυστικό: όταν περάσουμε τα σαράντα, μαζί με τα διάφορα άλλα, αρχίζουμε να έχουμε και κάποια μικροπροβληματάκια με την όρασή μας. Όσες είστε ήδη σ’ αυτή την κατά τ’ άλλα υπέροχη δεκαετία ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Βάζω γυαλί για να δω τηλεόραση, βγάζω γυαλί για να διαβάσω, βάζω γυαλί για να περπατήσω, βγάζω γυαλί για να δω το κινητό μου. Όσες από εσάς δεν έχετε φτάσει ακόμα τα σαράντα ένα θα σας πω: μαρτύριο κορίτσια, πιστέψτε με. Κι ενώ κατά τις τελευταίες δύο (μπορεί και τρεις) ετήσιες επισκέψεις στην οφθαλμίατρό μου, η γυναίκα μου είχε προτείνει ν’ αλλάξω τα γυαλιά μυωπίας μου με πολυεστιακά γυαλιά, εγώ εξακολουθούσα να απορρίπτω την ιδέα, κυρίως για λόγους εμφάνισης. Και φυσικά τώρα αναρωτιέμαι γιατί καθυστέρησα τόσο πολύ να τα δοκιμάσω. Γιατί τα πολυεστιακά γυαλιά δεν είναι πλέον αυτά τα γιαγιαδίστικα γυαλιά που παραμορφώνουν το μάτι και το κάνουν να φαίνεται τεράστιο (και ολίγον αλλήθωρο). Βασικά εμφανισιακά δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τα γυαλιά που φορούσα μέχρι τότε. Οι πολυεστιακοί φακοί όμως έχουν μεγάλη διαφορά από τους απλούς φακούς.

Εμπειρία: Η ημέρα που φόρεσα πολυεστιακά γυαλιά

Τι είναι οι πολυεστιακοί φακοί

Μπορεί εμείς να μη το βλέπουμε όταν τους κοιτάμε, αλλά οι πολυεστιακοί φακοί χωρίζονται σε τρεις ζώνες: το πάνω μέρος τους μας βοηθά να βλέπουμε καθαρά μακριά (όταν οδηγούμε ας πούμε), το μεσαίο χρησιμοποιείται σε ενδιάμεσες αποστάσεις (όταν κοιτάζουμε την οθόνη του κομπιούτερ για παράδειγμα) και το κάτω μέρος τους μας εξυπηρετεί στο να βλέπουμε κοντά (όταν διαβάζουμε). Εν ολίγοις, όταν φοράμε πολυεστιακά γυαλιά ξεχνάμε το «βάλε γυαλί-βγάλε γυαλί» που μας είχε γίνει δεύτερη φύση.

Θετικά πολυεστιακών φακών

1 – Εμφανισιακά μοιάζουν σαν ένα οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι φακών.

2 – Δε χρειαζόμαστε πλέον παρά μόνο ένα ζευγάρι γυαλιά. Καταστάσεις όπως «Αμάν, ξέχασα τα γυαλιά της οδήγησης στο σπίτι» ή «Μπερδεύτηκα κι έφερα τα γυαλιά διαβάσματος, ποιος σηκώνεται τώρα να φέρει τα άλλα για την τηλεόραση;» τα ξεχνάμε.

Αρνητικά πολυεστιακών φακών

1 – Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται λίγος καιρός μέχρι να συνηθίσει το μάτι μας να χρησιμοποιεί πολυεστιακά γυαλιά. Θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε να κοιτάζει χαμηλά όταν θέλουμε να δούμε κάτι που βρίσκεται κοντά μας, πιο ψηλά για κάτι που βρίσκεται πιο μακριά και ψηλά όταν θέλουμε να δούμε κάτι που βρίσκεται αρκετά μακριά μας. Μετά από λίγο, το μάτι μας μαθαίνει να κάνει την κίνηση μόνο του ώστε εμείς να βλέπουμε πάντοτε καθαρά σε όλες τις αποστάσεις.

Ο χρόνος προσαρμογής είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο. Μπορεί να πάρει από μερικές μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Σίγουρα θέλει κόπο, φανταστείτε όμως πόσο ωραίο είναι να οδηγούμε και να διαβάζουμε το χάρτη στο κινητό μας χωρίς να χρειάζεται ν’ αλλάξουμε βιαστικά γυαλιά στο φανάρι!

2 – Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι πιο ακριβά από τα γυαλιά με απλούς φακούς.

Εμπειρία: Η ημέρα που φόρεσα πολυεστιακά γυαλιά

Η ημέρα που φόρεσα πολυεστιακά γυαλιά

Πρέπει να παραδεχθώ πως είμαι από τις πολύ τυχερές που δε δυσκολεύτηκαν να συνηθίσουν τα καινούρια τους πολυεστιακά γυαλιά. Την πρώτη μέρα ξεχνιόμουν λιγάκι και κοιτούσα στη μέση του φακού όπως έκανα συνήθως με τα γυαλιά μυωπίας μου με αποτέλεσμα να μη βλέπω καθαρά ούτε κοντά ούτε μακριά. Αμέσως όμως συνειδητοποιούσα το λάθος μου και τοποθετούσα τα μάτια μου στο σωστό σημείο του φακού ανάλογα με το που ήθελα να κοιτάξω. Μέσα σε δυο-τρεις μέρες τα είχα ήδη συνηθίσει.

Κάτι που έκανα και πιστεύω πως με βοήθησε στο να τα συνηθίσω γρηγορότερα, ήταν πως όταν πήρα τα πολυεστιακά γυαλιά στα χέρια μου, έβγαλα τα παλιά μου γυαλιά και δεν τα ξαναφόρεσα ποτέ. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούσα τα καινούρια μου γυαλιά, τόσο πιο εύκολα τα συνήθιζα.

Το δεύτερο πράγμα που έκανα με προτροπή της γιατρού μου αυτή τη φορά, ήταν να πάρω σκελετό γυαλιών μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτό που χρησιμοποιούσα μέχρι τότε. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως ο φακός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να καλύπτει και τις τρεις ζώνες οράσεως χωρίς δυσκολία.

Είστε έτοιμες ν’ αρχίσετε να βλέπετε καλύτερα; Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε κι εσείς την οφθαλμίατρό σας και να συζητήσετε μαζί της την πιθανότητα να φορέσετε πολυεστιακά γυαλιά; Εγώ πραγματικά βρήκα το φως μου, γι’ αυτό μοιράζομαι την εμπειρία μου μαζί σας σήμερα. Ίσως να σας βοηθήσω να το πάρετε κι εσείς απόφαση.

Α και με παραδέχεστε έτσι; Δε χρησιμοποίησα τη λέξη «πρεσβυωπία» ούτε μια φορά σ’ ολόκληρο το άρθρο!!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: