Τον τελευταίο καιρό, το μαγείρεμα στον ατμό έχει αρχίσει να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Πρόκειται για μια πολύ απλή μέθοδο μαγειρέματος (με ειδικό σκεύος κατσαρόλας ή ατμομάγειρα) που είναι ταυτόχρονα πολύ ευέλικτη. Και κυρίως είναι μια υγιεινή επιλογή μια και όταν το φαγητό μαγειρεύεται στον ατμό διατηρεί τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του. Έξτρα μπόνους το γεγονός ότι επειδή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε λάδι ή βούτυρο, το φαγητό μας είναι πολύ χαμηλότερο σε θερμίδες.

Πως γίνεται το μαγείρεμα στον ατμό
Το μαγείρεμα στον ατμό γίνεται βράζοντας νερό χωρίς διακοπή έτσι ώστε το νερό να εξατμιστεί και να γίνει ατμός. Η ζέστη και ο ατμός μαγειρεύουν το φαγητό και το διατηρούν ζουμερό και τρυφερό. Το ίδιο το φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με το νερό όταν το μαγειρεύουμε στον ατμό.
Ποιόν ατμομάγειρα να διαλέξουμε
Όπως συνηθίζω να λέω για πολλά πράγματα, το ποιος ατμομάγειρας είναι ο «σωστός» είναι καθαρά προσωπικό θέμα της κάθε μιας από εμάς. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές: ατμομάγειρες με ένα, δύο ή τρία επίπεδα και με χωρητικότητα συνήθως από 5 ως 9 λίτρα. Το πόσο μεγάλος θα είναι ο ατμομάγειρας που θα διαλέξουμε έχει να κάνει με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας και του κάθε σπιτικού.
Αυτό που θα σας προτείνω εγώ, είναι να επιλέξετε κάποιον με χρονοδιακόπτη για αυτόματη απενεργοποίηση ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Αν τώρα ο ατμομάγειράς σας έχει και μπολ ρυζιού ή/και θήκες για αυγά ακόμα καλύτερα.
Γιατί ξέρετε ε; Τα αυγά που «βράζουμε» στον ατμομάγειρα ξεφλουδίζονται πανεύκολα!

Η ημέρα που χρησιμοποίησα ατμομάγειρα
Όταν πήρα την απόφαση να αγοράσω τον πρώτο μου ατμομάγειρα είχα στο νου μου πως θα τον χρησιμοποιούσα μόνο για να μαγειρεύω λαχανικά. Ήταν ο καιρός που ήθελα εισάγω περισσότερα λαχανικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού μου χωρίς όμως να χάνω αμέτρητες ώρες ψιλοκόβοντας σαλάτες ή τρίβοντας κατσαρόλες με απομεινάρια βρασμένων λαχανικών.
Ο ατμομάγειρας πραγματικά με εξυπηρέτησε αφού, όταν γύριζα σπίτι, απλώς άδειαζα μια σακούλα με ας πούμε κατεψυγμένα φασολάκια (χωρίς να τα αποψύξω) στον κάδο του, γύριζα το χρονοδιακόπτη ώστε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά και έμπαινα στο ντουζ χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν περνούσε το τέταρτο, ο ατμομάγειρας έσβηνε μόνος του.
Και το καλύτερο; Ποτέ δεν είχα φάει πιο νόστιμα φασολάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, καλαμπόκι ή καρότα. (Εννοείται πως αυτά με τις σάλτσες ή το τριμμένο τυράκι από πάνω εξαιρούνται.)
Δειλά δειλά άρχισα να δοκιμάζω κι άλλα τρόφιμα και η αλήθεια είναι πως έμεινα έκπληκτη, όχι μόνο από την ευκολία μαγειρέματος, αλλά και από το αποτέλεσμα. Τα φαγητά μου είχαν περισσότερη υγρασία και ήταν πολύ πιο νόστιμα.
Τώρα πια χρησιμοποιώ τον ατμομάγειρά μου τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και δε μαγειρεύω μόνο λαχανικά αλλά και ψάρι, θαλασσινά, κρέας, κοτόπουλο, ρύζι ή αυγά. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένη και σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
Αγαπημένη Συνταγή
Η παρακάτω συνταγή μου έχει λύσει τα χέρια αμέτρητες φορές. Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο πιάτο που δε σου δίνει την αίσθηση του νερόβραστου αν και είναι μαγειρεμένο εξ’ ολοκλήρου στον ατμό, χωρίς λάδι ή βούτυρο. Είναι έτοιμο σε ούτε μισή ώρα, τα 20 λεπτά της οποίας δε χρειάζεται καν να είμαστε στην κουζίνα. Και το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ και νόστιμο ολοκληρωμένο γεύμα που σχεδόν ετοιμάστηκε μόνο του.

Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού και σπαράγγια
(2 μερίδες, 350 θερμίδες η μερίδα)
Υλικά
- 2 μεσαία στήθη κοτόπουλο
- αλατοπίπερο
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 250 γραμμάρια σπαράγγια
- 2 κουταλιές τις σούπας γιαούρτι
- 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
- 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
Μέθοδος
Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το αλατοπίπερο και το θυμάρι και το τοποθετούμε στο κάτω επίπεδο του ατμομάγειρα.
Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις φέτες λεμονιού από πάνω.
Καλύπτουμε με το καπάκι του ατμομάγειρα και ψήνουμε στον ατμό για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα σπαράγγια στο δεύτερο επίπεδο του ατμομάγειρα και ψήνουμε στον ατμό για δέκα λεπτά ακόμα, μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο και τα σπαράγγια μαλακά αλλά όχι να έχουν λιώσει.
Αφαιρούμε το μαγειρεμένο σκόρδο και το πολτοποιούμε με ένα πιρούνι σ’ ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το μέλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο ντρέσινγκ.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο και τα σπαράγγια σ’ ένα πιάτο και περιχύνουμε το κοτόπουλο με το ντρέσινγκ γιαουρτιού.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.