Ελισάβετ ΙΙ, μια πραγματική βασίλισσα

Πρόσωπο: Ελισάβετ ΙΙ, μια πραγματική βασίλισσα

Είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες της σημερινής εποχής. Η μορφή της κοσμεί τα νομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Σρι Λάνκα, της Ινδίας και άλλων 49 ακόμα χωρών που ανήκουν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Δεν είναι άλλη από την Ελισάβετ, μια ξεχωριστή γυναίκα, μια αληθινή βασίλισσα που όμως δεν έζησε στα παραμύθια.

Παιδικά Χρόνια

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου το 1926, κόρη του Δούκα του Γιόρκ Αλβέρτου που αργότερα θα γίνονταν ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος και της Δούκισσας του Γιόρκ Ελισάβετ που αργότερα θα επονομάζονταν η Βασιλομήτωρ. Ολόκληρο το όνομά της ήταν Ελισάβετ (το όνομα της μητέρας της) Αλεξάνδρα (προς τιμή της προγιαγιάς της) Μαρία (προς τιμή της γιαγιάς της) αλλά ο στενός της κύκλος της πάντοτε τη φώναζε Λίλιμπετ, το όνομα που έδωσε η ίδια στον εαυτό της όταν ήταν ακόμα παιδί.

Κατά τη γέννησή της, η Ελισάβετ ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής του αγγλικού θρόνου: μετά τον παππού της που ήταν τότε βασιλιάς, σειρά είχε ο θείος της Εδουάρδος και ο πατέρας της. Μια και ο Εδουάρδος δεν είχε ακόμα αποκτήσει παιδιά τα οποία θα ήταν οι νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου, κανείς δεν περίμενε πως η Ελισάβετ θα γίνονταν κάποτε βασίλισσα. Όμως ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από το θρόνο και συνεπώς ο πατέρας της Ελισάβετ Αλβέρτος έγινε βασιλιάς όταν εκείνη ήταν δέκα ετών κάνοντας την ίδια την επόμενη διάδοχο του θρόνου.

Πρόσωπο: Ελισάβετ ΙΙ, μια πραγματική βασίλισσα

Γάμος

Το 1947, όταν η Ελισάβετ ήταν 21 ετών, αρραβωνιάστηκε το πρίγκηπα της Ελλάδας και της Δανίας Φίλιππο αν και η ίδια παραδέχθηκε αργότερα πως ήταν ερωτευμένη μαζί του από τότε που ήταν μόλις 13 ετών. Πρίγκηπας χωρίς βασίλειο και χωρίς μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο Φίλιππος δεν αποτελούσε τον ιδανικό σύζυγο για τη μέλλουσα βασίλισσα. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αλλά μετά από υποχωρήσεις, αλλαγές και διαπραγματεύσεις το ερωτευμένο ζευγάρι κατάφερε να παντρευτεί και ένα χρόνο αργότερα έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον πρίγκηπα Κάρολο. Ακολούθησε η πριγκίπισσα Άννα και αργότερα οι πρίγκιπες Ανδρέας και Εδουάρδος. Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φίλιππου διήρκησε 74 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το θάνατο του Φιλίππου το 2021.

Βασιλεία

Στις 6 Φεβρουαρίου το 1952 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κένυα, η Ελισάβετ ειδοποιείται πως ο πατέρας της πέθανε και πως η ίδια είναι πλέον βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας. Αμέσως μετά την επιστροφή στην Αγγλία, η οικογένεια μετακομίζει στο παλάτι του Μπάκινγκχαμ και στις 2 Ιουνίου το 1953 γίνεται επίσημα η στέψη της Ελισάβετ σε μια μεγαλοπρεπή τελετή που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση.

Η βασιλεία της είναι η μακροβιότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο μια και διήρκησε λίγο παραπάνω από 70 χρόνια. Η αμέσως μακροβιότερη ανήκε και πάλι σε μια βασίλισσα, τη βασίλισσα Βικτωρία, η βασιλεία της οποίας διήρκησε σχεδόν 64 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε τεράστιες προσπάθειες να εκμοντερνίσει το θεσμό και να φέρει τους απλούς ανθρώπους πιο κοντά στη βασιλική οικογένεια, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η δημοτικότητά της ήταν πάντοτε ιδιαίτερα υψηλή.

Πρόσωπο: Ελισάβετ ΙΙ, μια πραγματική βασίλισσα

Στις 8 Σεπτεμβρίου το 2022 η Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από μια σύντομη επιδείνωση της υγείας της. Δεν παραιτήθηκε ποτέ από το θρόνο της, αν και τον τελευταίο καιρό τις περισσότερες δημόσιες βασιλικές εμφανίσεις είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο πρίγκηπας Κάρολος.

Ελισάβετ

Η Ελισάβετ ήταν πάντοτε γνωστή για την απλότητα και τον ήρεμο τρόπο ζωής της. Δούλευε σκληρά για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, παρακολουθούσε με κάθε λεπτομέρεια την πολιτική ζωή της χώρας χωρίς να εκφράζει την προσωπική της γνώμη και έπαιρνε πάντοτε πολύ σοβαρά το ρόλο της ως βασίλισσα.

Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολούνταν με τη μεγάλη της αγάπη, τα άλογα. Υποστήριζε περισσότερες από 600 φιλανθρωπικές οργανώσεις και συμμετείχε ενεργά σε εράνους και δωρεές. Πάντοτε χαμογελαστή, με τα πολύχρωμα καπέλα της και τη μικροσκοπική τσαντούλα της να κρέμεται στο μπράτσο η Ελισάβετ απέδειξε πως τελικά είχε γεννηθεί για να γίνει μια πραγματική βασίλισσα.

Πρόσωπο: Ελισάβετ ΙΙ, μια πραγματική βασίλισσα

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: