Παρόλο που ο κόσμος είναι γεμάτος πόνο, είναι επίσης γεμάτος και από το ξεπέρασμά του
Κάθε φορά που μια δυσκολία παρουσιάζεται στη ζωή μου, κάποιος βρίσκεται να μου πει: «Απορώ πώς τα βγάζεις πέρα! Εγώ στη θέση σου δεν ξέρω τι θα έκανα!» Και έχει δίκιο. Ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά σε κάθε εμπόδιο που συναντά. Προσωπικά, όσο δύσκολη και ανυπέρβλητη μου μοιάζει μια κατάσταση, τόσο περισσότερο φέρνω στο μυαλό μου την Έλεν Κέλερ και σκέφτομαι ότι αφού τα κατάφερε εκείνη, σίγουρα θα τα καταφέρω κι εγώ!
Η Έλεν Κέλερ γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μέσα σε μια αριστοκρατική και εύπορη οικογένεια. Ήταν ένα υγιές παιδί που σε ηλικία 19 μηνών προσβλήθηκε από μια ασθένεια, πιθανόν μηνιγγίτιδα, με αποτέλεσμα να χάσει την όραση και την ακοή της. Οι γονείς της έκαναν κάποιες προσπάθειες για την διαπαιδαγώγησή της, αλλά ήταν όλες άκαρπες. Η μικρή Έλεν είχε ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, περιφερόμενη μέσα στο σπίτι, βγάζοντας άναρθρες κραυγές και τρώγοντας με τα χέρια ό,τι έβρισκε μπροστά της. Η λύση που πρότειναν στους γονείς της ήταν ο εγκλεισμός σε ίδρυμα, όμως η μητέρα της δεν ήθελε να το δεχτεί και σε μια ύστατη προσπάθεια κάλεσε μια νεαρή εκπαιδευτικό, που είχε και η ίδια κάποια προβλήματα όρασης, να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση της κόρης της.
Η Άνι Σάλιβαν πήρε πολύ σοβαρά το ρόλο της και με ιδιαίτερη προσπάθεια και επιμονή κατάφερε να μετατρέψει την Έλεν από ένα αγρίμι που ήταν σε ένα μορφωμένο κορίτσι με τρόπους και σωστή συμπεριφορά. Για να φτάσει ως εκεί, ξεκίνησε μαθαίνοντάς της το δαχτυλικό αλφάβητο, συλλαβίζοντας κάθε λέξη μέσα στην παλάμη της. Στη συνέχεια της δίδαξε τη χειλεανάγνωση, αφήνοντάς την να ακουμπάει τα χείλη της και το λαιμό της κάθε φορά που μιλούσε. Στην πορεία της ζωής της, η Έλεν Κέλερ έδειξε μεγάλη αγάπη για τα γράμματα, έμαθε τη γραφή Braille και ήταν η πρώτη τυφλόκωφη που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο. Σιγά σιγά έμαθε και να μιλάει και μέχρι το τέλος της ζωής της είχε μάθει να γράφει και να διαβάζει σε 5 γλώσσες.
Σε κάθε βήμα που έκανε, η Άνι Σάλιβαν ήταν πάντα κοντά της. Ταξίδεψαν μαζί σε 40 χώρες, όπου η Έλεν Κέλερ έδινε διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο. Ήταν βαθιά πολιτικοποιημένη, υποστηρίζοντας θερμά το σοσιαλιστικό κόμμα των ΗΠΑ, υποστήριξε το φεμινιστικό κίνημα και δήλωσε την έντονη αντίθεσή της στον πόλεμο. Μια δυνατή προσωπικότητα που γνώρισε όλους τους προέδρους των ΗΠΑ και διατήρησε φιλίες με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής της, όπως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο Μπέρναρντ Σω και ο Μαρκ Τουέιν. Έγραψε δεκάδες άρθρα, 12 βιβλία, καθώς και την αυτοβιογραφία της, η οποία γυρίστηκε σε ταινία όσο ακόμα ήταν εν ζωή. Πέθανε σε βαθιά γεράματα, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη εμπειρίες.
Η ιστορία της Έλεν Κέλερ, μόνο αισιοδοξία μπορεί να μου εμπνεύσει. Η ίδια είχε πει ότι παρόλο που ο κόσμος είναι γεμάτος πόνο, είναι επίσης γεμάτος και από το ξεπέρασμά του.
Ως μητέρα, δεν μπορώ να μη σταθώ στην επιμονή της μητέρας της να βρει βοήθεια για την κόρη της και να αποφύγει το ίδρυμα.
Ως εκπαιδευτικός, δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την Άνι Σάλιβαν, που με τις γνώσεις, την υπομονή και την αφοσοίωσή της, άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού 180μοίρες.
Ως γυναίκα, δεν μπορώ παρά να δω μόνο ως πρότυπο την Έλεν Κέλερ, που παρά τις αντικειμενικές της δυσκολίες, κατάφερε με πείσμα και εμπιστοσύνη στον εαυτό της να καταφέρει τόσα πολλά. 6;\lsdpriorit
Κείμενο: Δάφνη Τζοβαρίδου / Ψυχοπαιδαγωγός / Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Msc.
Για περισσότερα πρόσωπα, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.