Έχεις ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Δες πώς να τα ξεχωρίζεις

Έχεις ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Δες πώς να τα ξεχωρίζεις

Κάνεις προσπάθεια να κρατήσεις μια ρουτίνα περιποίησης; Βλέπεις το δέρμα του προσώπου σου θαμπό και νιώθεις τραβήγματα; Μα τι κάνεις λάθος; Μην ανησυχείς, οι διαφορές μεταξύ ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος είναι αρκετές και είναι πιθανό να μας μπερδέψουν. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή…

Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα;

Ξηρό δέρμα ονομάζεται εκείνο που δεν έχει επαρκή φυσικά έλαια, με αποτέλεσμα να «σπάει» ευκολότερα και γρηγορότερα (ακόμη και σε νεαρές ηλικίες), «τραβάει» και ερεθίζεται εύκολα.

Αφυδατωμένο ονομάζεται το δέρμα που, ανεξάρτητα από τον τύπο του, δεν έχει αρκετή υγρασία – παρουσιάζεται δηλαδή έλλειψη νερού και υδατικών στοιχείων.

Το ξηρό δέρμα αποτελεί «γενετικό τύπο δέρματος» και υπόκειται σε ειδική περιποίηση και ρουτίνα ομορφιάς, δεν είναι πάθηση και συνήθως δεν αλλάζει (αν και έχουν παρατηρηθεί σημάδια αλλαγών με την πάροδο των χρόνων). Αντίθετα, το αφυδατωμένο δέρμα αποτελεί κατάσταση και είναι συνήθως αποτέλεσμα παραμέλησης της περιποίησής μας και μπορεί, με απλές κινήσεις, να αποκατασταθεί.

Τι προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα

Το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως και σε συνδυασμό αυτών. Πιθανές αιτίες αφυδάτωσης του δέρματός μας μπορεί να είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, η ζέστη, το χλώριο (πισίνα), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη εσωτερικής και εξωτερικής ενυδάτωσης, το στρες και πολλές άλλες.

Αφυδάτωση και Λιπαρό δέρμα

Η αφυδάτωση είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός μειωμένου φράγματος υγρασίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα αίσθηση ξηρότητας και ερεθισμού – ακόμη κι όταν αυτό είναι λιπαρό. Στην πραγματικότητα, το λιπαρό δέρμα είναι πιθανώς πιο λιπαρό από ό, τι θα ήταν διαφορετικά, επειδή είναι αφυδατωμένο (το δέρμα στερείται νερού, οπότε παράγει περισσότερη λιπαρότητα σε μια προσπάθεια αυτοδιόρθωσης). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπυράκια ή διευρυμένους πόρους και λιπαρή επιδερμίδα που είναι δύσκολο να γίνει ματ. Χρησιμοποιούμε λοιπόν ενυδατική κρέμα ακόμη κι όταν έχουμε λιπαρό δέρμα.

Έχεις ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Δες πώς να τα ξεχωρίζεις

Ξηρό δέρμα

Είναι όμως απολύτως δυνατό και το ξηρό δέρμα να αφυδατωθεί. Πολύ συχνά, οι πάσχοντες από ξηρό δέρμα χρησιμοποιούν βαριές κρέμες (γεμάτες «σιλικόνες», οι οποίες στην πραγματικότητα δεν ενυδατώνουν καθόλου το δέρμα) και αποφεύγουν βήματα όπως η απολέπιση, επειδή φοβούνται ότι θα ξηράνουν περαιτέρω το δέρμα τους. Παρόλ’ αυτά, η απολέπιση θα πρέπει να αποτελεί βασικό βήμα της περιποίηση του προσώπου, καθώς όλα τα στρώματα νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στο δέρμα μπορούν να οδηγήσουν σε θαμπάδα.

Πως αντιμετωπίζεται το αφυδατωμένο δέρμα

Το αφυδατωμένο δέρμα απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή και αγάπη για να επανέλθει σε καλό δρόμο. Το καλό με την αφυδάτωση είναι ότι μπορεί να αντιστραφεί, οπότε δεν ανησυχούμε! Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης, πλούσια σε ενυδατικά συστατικά – οπωσδήποτε επιλέγουμε μια ενυδατική κρέμα με βάση τον τύπο δέρματός μας (και αντίστοιχα σέρουμ και λοσιόν) και εστιάζουμε στην αναπλήρωση και τη θρέψη των συστατικών, ενώ το δέρμα αποκαθίσταται. Δεν ξεχνάμε τέλος να φροντίσουμε το δέρμα μας από μέσα προς τα έξω, πίνοντας αρκετό νερό και τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: