Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Στις 11 Φεβρουαρίου, τα τελευταία 5 χρόνια, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη. Μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες, στις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να τους προσφέρονται και στις ικανότητες και τα δικαιώματά τους.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που υποστηρίζεται από την UNESCO και τον Διεθνή Οργανισμό Γυναικών, αποσκοπεί στην προώθηση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Είναι δηλαδή μια ακόμη ευκαιρία για την προώθηση της πλήρους και ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην επιστήμη από γυναίκες κάθε ηλικίας.

Αυτό σημαίνει περισσότερες γυναίκες να εργάζονται σε αυτούς τους τομείς. Η ποικιλομορφία στην έρευνα διευρύνει την ομάδα των ταλαντούχων ερευνητών, φέρνοντας σε νέες προοπτικές, το ταλέντο και τη δημιουργικότητα. Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιστημονικές και τεχνολογικές κοινότητες και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να ενισχυθεί.

«Αν θέλουμε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις του 21ου αιώνα – από την κλιματική αλλαγή έως την τεχνολογική διαταραχή – θα πρέπει να βασιστούμε στην επιστήμη και την κινητοποίηση όλων των πόρων μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος δεν πρέπει να στερηθεί τις δυνατότητες, τη νοημοσύνη ή τη δημιουργικότητα των χιλιάδων γυναικών που είναι θύματα ανισότητας και προκατάληψης.

Η ανθρωπότητα έχει τα πάντα να κερδίσει, όπως και η επιστήμη».

— Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια, Μήνυμα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη 2020

Οι γυναίκες αναδεικνύονται όλο και περισσότερο στον χώρο της επιστήμης, επιβεβαιώνοντας τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους σε όλους τους τομείς. Λαμπρά παραδείγματα της εποχής μας:

Η Cori Bargmann αποκάλυψε τις αιτίες των νευρολογικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.

Η Elizabeth Holmes ανέπτυξε μια πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα μεταμορφώσει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Emily Levesque ανακάλυψε τους κρυμμένους μηχανισμούς που οδηγούν το σχηματισμό και την κατάρρευση των ογκωδών αστεριών και γαλαξιών.

Η Holley Moyes εξερευνά σπηλιές και εξετάζει αντικείμενα για να κατανοηθούν οι τελετουργίες των αρχαίων.

Η Katherine Freese ανέπτυξε μια επαναστατική θεωρία για ένα νέο είδος αστεριού.

Οι γυναίκες είμαστε απίθανα πλάσματα (όσο κι αν ανά τους αιώνες έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν για το αντίθετο), ικανά για τα πάντα! Αρκεί μόνο να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να υποστηρίζουμε η μία την άλλη και μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: