Διακοσμητικά μαξιλαράκια: tips για τους καλύτερους συνδυασμούς

Διακοσμητικά μαξιλαράκια

Ένας από τους πιο εύκολους και οικονομικούς τρόπους ν’ ανανεώσουμε το χώρο μας είναι ν’ αλλάξουμε τα μαξιλαράκια που τον διακοσμούν. Όλα ωραία μέχρι εδώ. Το πρόβλημα συνήθως αρχίζει μαζί με την έρευνα για τα καινούρια μαξιλαράκια που θα αγοράσουμε. Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που τελικά μάλλον μπερδευόμαστε και καταλήγουμε να κρατήσουμε τα παλιά μας μαξιλαράκια λίγο περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας κάποιους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να κάνουμε κάποια τέτοια αλλαγή.

Διακοσμητικά μαξιλαράκια

Χρώματα

Αυτό που πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν διαλέγουμε διακοσμητικά μαξιλαράκια είτε για τον καναπέ, είτε για μια πολυθρόνα, είτε για το κρεβάτι μας είναι πως ο κύριος σκοπός τους είναι να ομορφύνουν το έπιπλο πάνω στο οποίο θα βρίσκονται. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ή τα χρώματά τους να είναι παρόμοια με αυτά του επίπλου έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να δένουν και να «χάνονται» πάνω του ή τελείως διαφορετικά έτσι ώστε να του προσδίδουν αντίθεση και να ξεχωρίζουν.

Σχέδια

Αν και τα μονόχρωμα μαξιλαράκια είναι η πιο ασφαλής επιλογή, έχουν συνήθως και το πιο βαρετό αποτέλεσμα. Αν υπάρχει κάποιο σχέδιο που μας αρέσει (π.χ. οι ρίγες ή τα λουλούδια) τα μαξιλαράκια μπορούν να το εισάγουν στο χώρο μας με τον πιο απλό τρόπο. Δε χρειάζεται να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν ένα μαξιλάρι με έντονα γεωμετρικά σχέδια για παράδειγμα, αρκεί τα χρώματά του να είναι αρμονικά ή με το έπιπλο ή με τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία.

Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε όμως είναι να μην το παρακάνουμε: πολλά έντονα χρώματα και σχέδια στον ίδιο χώρο μπορεί να κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται ακατάστατο αντί για ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και σε έπιπλα που η ταπετσαρία τους έχει ήδη κάποιο σχέδιο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μονόχρωμα μαξιλαράκια.

Διακοσμητικά μαξιλαράκια

Σχήματα

Μπορούμε να βρούμε διακοσμητικά μαξιλαράκια σε διάφορα σχήματα με βασιλιά τα τετράγωνα μαξιλάρια που είναι και τα πιο δημοφιλή. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με διάφορα άλλα τετράγωνα μαξιλαράκια είτε του ίδιου μεγέθους ή διαφορετικού. Τα ορθογώνια μαξιλάρια είναι ιδανικά στην πλάτη μιας πολυθρόνας ή στο κέντρο ενός καναπέ ή κρεβατιού. Τα στρογγυλά μαξιλάρια δίνουν την αίσθηση του πιο κλασσικού στυλ γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές σε ποια έπιπλα θα τα τοποθετήσουμε.

Διακοσμητικά μαξιλαράκια

Μεγέθη

Ο βασικός κανόνας που αφορά στο μέγεθος του μαξιλαριού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι να βρίσκεται σε αναλογία με το έπιπλο πάνω στο οποίο θα βρίσκεται. Μια τεράστια μαξιλάρα στο διθέσιο καναπέ μας θα τον κάνει να φαίνεται ακόμα πιο μικρός, ενώ ένα μικροσκοπικό μαξιλαράκι στο διπλό κρεβάτι μας θα χαθεί χωρίς να εξυπηρετήσει το σκοπό του, δηλαδή το στολισμό του χώρου μας.

Υλικά

Και πάλι μπορούμε να παίξουμε με άπειρα υλικά και υφές όσον αφορά στην επιλογή μαξιλαριών. Το ίδιο ισχύει και με τα διακοσμητικά στοιχεία που μπορεί να έχουν, όπως ας πούμε δαντέλα, σχοινί, κουμπιά κτλ. Η απόφαση είναι δική μας, μπορούμε άνετα να συνδυάσουμε διαφορετικά υλικά και υφές (mix-and-match) αρκεί να θυμόμαστε να μη συνδυάζουμε υπερβολικά πολλά διαφορετικά σχέδια, χρώματα και υλικά στον ίδιο χώρο.

Διακοσμητικά μαξιλαράκια

Ποσότητα

Το πόσα μαξιλαράκια θα διακοσμήσουν τον καναπέ μας για παράδειγμα είναι καθαρά προσωπική μας επιλογή και έχει να κάνει με το ύφος και το στυλ του χώρου μας. Συνήθως τα μαξιλαράκια σε μονό αριθμό δίνουν μια πιο μοντέρνα αίσθηση, ενώ αντίθετα τα μαξιλαράκια σε ζυγό αριθμό δίνουν μια πιο παραδοσιακή εικόνα.

Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε τη χρήση του επίπλου πάνω στο οποίο θα βρίσκονται: μπορεί η σύνθεση που θα δημιουργήσουμε πάνω στο κρεβάτι μας να φαίνεται πραγματικά υπέροχη, τι να την κάνουμε όμως όταν μας παίρνει δέκα λεπτά κάθε βράδυ για να μεταφέρουμε όλα αυτά τα μαξιλαράκια πριν πέσουμε για ύπνο;

Γεμίσματα

Κι ενώ τα διακοσμητικά μαξιλαράκια κυρίως διακοσμούν, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως μερικά από αυτά τα χρησιμοποιούμε και μάλιστα αρκετά συχνά. Το γέμισμα στα καθαρά διακοσμητικά μαξιλάρια δεν έχει σημασία, σε μαξιλάρια όμως που χρησιμοποιούμε για να βάζουμε το κεφάλι μας, ας πούμε αυτά του καναπέ, θα πρέπει να επιλέγουμε κάποιο εσωτερικό μαξιλαριού που θα είναι της αρεσκείας μας από άποψη άνεσης. Δε θέλουμε κάτι πολύ σκληρό με κουμπιά που θα μπλέκονται στα μαλλιά μας για παράδειγμα. Ούτε όμως κάτι πολύ μαλακό που θα χάνει το σχήμα του μετά από μερικές χρήσεις.

Διακοσμητικά μαξιλαράκια

Μια εύκολη και οικονομική λύση είναι να αλλάξουμε μόνο τα καλύμματα και όχι ολόκληρα τα μαξιλάρια. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε το γέμισμα ένα μέγεθος μεγαλύτερο απ’ ότι το κάλυμμα του μαξιλαριού. Μ’ αυτόν το τρόπο μπορούμε να ανανεώσουμε τα κουρασμένα μας μαξιλαράκια και να τα μεταμορφώσουμε σε όμορφα, αφράτα στολίδια που θα χαιρόμαστε να βλέπουμε.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: