Μια όμορφη συζήτηση με τη Χρυσάννα Μαστοράκη

Χρυσάννα Μαστοράκη για το EveryWomanGR

Προσωπικά πιστεύω ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να εμπνευστούμε και να πάρουμε κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα, είναι οι πραγματικές και προσωπικές ιστορίες κάποιων γυναικών που, με επιμονή και σκληρή δουλειά, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους ή ακόμη και να αλλάξουν τη ζωή τους με δραστικό τρόπο.

Σήμερα λοιπόν, θα γνωρίσουμε μια αξιόλογη γυναίκα, η οποία είχε το θάρρος να ακολουθήσει έναν τολμηρό δρόμο και να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση. Αυτή η γυναίκα ονομάζεται Χρυσάννα Μαστοράκη και εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Οι ερωτήσεις που της έκανα αφορούν στο πόσο εύκολο είναι τελικά να ρισκάρεις και να κάνεις το επόμενο βήμα (στον επαγγελματικό τομέα, αλλά όχι μόνο) και τι πρέπει να γνωρίζεις για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που τυχόν παρουσιαστούν. Ελπίζω, μέσω της παρακάτω συζήτησης, να λυθούν κάποιες απορίες σου σχετικά με την δημιουργία της δικής σου επιχείρησης, αλλά και να πάρεις θάρρος να τολμήσεις κάτι διαφορετικό.

1. Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις τη δική σου δουλειά;

Σίγουρα, κάθε νέα αρχή πυροδοτεί αβεβαιότητα, όμως σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου της ζωής, με άπειρες πιθανότητες, επιλογές και αποτελέσματα. Το όνειρό μου να διευθύνω το δικό μου κέντρο ψυχοθεραπείας έγινε πραγματικότητα όταν ένιωσα πως είμαι έτοιμη και θεώρησα πως είμαι κατάλληλα καταρτισμένη να αντεπεξέλθω σε αυτό το εγχείρημα του ψυχολόγου. Θα έλεγα πως η τελική απόφαση να ξεκινήσω το κέντρο ήταν της στιγμής, που όμως καλλιεργούσα μέσα μου καιρό πριν, απλώς τότε ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου και έτοιμη να ρισκάρω και να επενδύσω στη νέα αρχή.

2. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στην αρχή και με ποιους τρόπους κατάφερες να τις ξεπεράσεις;

Ιδιαίτερα αισθητό ήταν πως παρ’ όλη την δομημένη οργάνωση για την έναρξη του κέντρου, συνεχώς εμφανιζόταν και κάτι που δεν είχα σκεφτεί και χρειαζόταν διευθέτηση. Οπότε, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν ωφελεί ο πανικός ή η ένταση. Χρειάζεται να γίνει αποδοχή της κατάστασης άμεσα και να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός της διαχείρισης του θέματος, με ό,τι μέσα διαθέτει ο καθένας. Καλό είναι να ζητάμε και βοήθεια από άλλους, δεν είναι ντροπή, ούτε μας χαρακτηρίζει ως ανάξιους. Αντίθετα, οι ενέργειες μίας ομάδας είναι συνήθως πιο αποτελεσματικές απ’ ότι μίας μονάδας ατομικά.

3. Τι θα συμβούλευες μία γυναίκα που θέλει να κάνει μία καινούργια αρχή ή ένα μεγάλο βήμα στη ζωή της;

Πίστη στον εαυτό της… Εφόσον πιστεύεις στον εαυτό σου, δεν μπορεί κανείς ή τίποτα να σε εμποδίσει να κατακτήσεις τα όνειρα σου ή να χτίσεις τη νέα σου αρχή όπως εσύ θέλεις. Θεωρώ πως ένα κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η αυτοπεποίθηση και το να πιστεύεις στον εαυτό σου. Καθώς, γενικά, οι γυναίκες ακόμη αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια σε υψηλές θέσεις εργασίας, δεν πρέπει να αμφισβητείς τις δυνατότητες και την αξία σου σαν επαγγελματία και το κυριότερο, σαν άνθρωπο.

4. Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεις θετικά την πολυάσχολη καθημερινότητα σου;

Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι να είσαι παρών στην ζωή σου, στην καθημερινότητά σου. Εάν δε βιώνουμε την κάθε μας στιγμή, ζούμε είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον και το παρόν μας φαίνεται βαρύ, έντονο, ψυχοφθόρο. Επίσης, κάθε πρόβλημα ή κάθε εμπόδιο διοχετεύει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Καλό είναι να είμαστε σε θέση να βλέπουμε και τα δύο, να μαθαίνουμε από τα αρνητικά και να μας εμψυχώνουν τα θετικά.

5. Πώς καταφέρνεις να μη μένεις στάσιμη αλλά να εξελίσσεσαι επαγγελματικά και προσωπικά;

Αρχικά, απαιτείται να έχουμε στόχους, μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. Διαβαίνοντας το ταξίδι της ζωής, οι στόχοι μας καθοδηγούν και η δύναμη μας κινητοποιεί να τους υλοποιούμε. Γνώμονας της εξέλιξης είναι η επιθυμία, το πάθος, η θέληση, η αγάπη του να μαθαίνεις από λάθη και να γνωρίζεις νέα πράγματα. Δεν καταφέρνεις να μη μένεις στάσιμος, το επιλέγεις. Επιλογή είναι η εξέλιξη. Θέλω να μένω πιστή στον εαυτό μου, στις επιθυμίες μου, τους στόχους μου ώστε κάθε μέρα να γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και να είμαι υπερήφανη γι’ αυτόν.

Χρυσάννα Μαστοράκη

(Η Χρυσάννα Μαστοράκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Αθήνα, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Derree (BA Ψυχολογία & Βιολογία), καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνό-Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, Αθήνα στην Κλινική Ψυχολογία (MSc.) με Magna Cum Laude διάκριση. Έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και κατέχει τον τίτλο του Fellow Associate από το Albert Ellis Institute στη Νέα Υόρκη. Από το 2016 φοιτά στο Capella University των Η.Π.Α. για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου, PhD in Industrial/Organizational Psychology. Σήμερα, διατελεί ως Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας “ΟρίΖω” από το 2015, αρχικά με έδρα στην Αθήνα και πλέον στα Χανιά της Κρήτης.)

Στοιχεία επικοινωνίας: email: cmastoraki@orizo.gr / website: www.orizo.gr / Διεύθυνση: Αρχοντάκη 12, Χανιά, 73132

Επικοινώνησε κι εσύ με τη Χρυσάννα και απόκτησε μία έκπτωση 10% στις συνεδρίες μέσω Skype παραθέτοντας το σχετικό link.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Χρυσάννα Μαστοράκη για το EveryWomangr, Pixabay

Για περισσότερες προτάσεις και πρόσωπα που μπορεί να σε εμπνεύσουν, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: