Χρόνος με την οικογένεια: Βγαίνουμε έξω

Χρόνος με την οικογένεια: Βγαίνουμε έξω

Μια βόλτα στην εξοχή, σε κάποιο πάρκο ή ακόμη και γύρω από το τετράγωνο (!) αρκούν για να γυμναστούμε και να νοιώσουμε πιο ευχάριστα. Μετά τον περιορισμό των μετακινήσεων, οι δραστηριότητες έξω από το σπίτι απέκτησαν άλλη σημασία και σπουδαιότητα στην καθημερινότητά μας. Μια βόλτα με όλη την οικογένεια μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστική, αλλά και εκπαιδευτική με τον πιο εύκολο τρόπο!

Παρακάτω προτείνω κάποια παιχνίδια (για παιδιά διαφόρων ηλικιών) που μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά και δεν χρειάζονται εξοπλισμό ή κάτι άλλο, είναι δηλαδή λεκτικά παιχνίδια που βοηθούν στην επικοινωνία, αλλά και στη διαπαιδαγώγηση. Μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της βόλτας ή της εκδρομής και να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα.

everywomangr banner lifestyle

Κάτι βλέπω… (30 λεπτά)

Το παιχνίδι παίζεται με το ένα μέλος της οικογένειας να βρίσκει κάτι από το περιβάλλον και να το «βλέπει». Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ψάχνουν να βρουν το αντικείμενο ρωτώντας περιγραφικές ερωτήσεις με τη σειρά. «Είναι πράσινο;» ΝΑΙ! «Είναι μαλακό;» ΝΑΙ! «Είναι κοντό;» ΝΑΙ! «Είναι το γρασίδι;» ΝΑΙ!!!! Μπορεί να υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των ερωτήσεων ή να ρωτάει ο καθένας όσες ερωτήσεις επιθυμεί. Το παιχνίδι παίζεται κυκλικά, όταν δηλαδή βρεθεί το αντικείμενο του πρώτου παίχτη, συνεχίζει ο επόμενος.

Οι θησαυροί της φύσης (15 λεπτά)

Κάθε μέλος της οικογένειας (τα μικρά παιδιά με τη βοήθεια ενός γονέα) «εξερευνά» το περιβάλλον και βρίσκει έναν μικρό θησαυρό της φύσης. Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύτιμο. Μια πέτρα με περίεργο σχήμα, ένα χρωματιστό λουλούδι, ένα φύλλο που έχει διατηρήσει το σχήμα του… Με την καθοδήγηση των γονέων, όλα τα μέλη αποφασίζουν ποιους θησαυρούς θα μαζέψουν (γιατί προέχει η ασφάλεια) και ποιους θα απορρίψουν.

Μια βόλτα στη γειτονιά (20 λεπτά)

Βαδίζοντας στη γειτονιά, επιλέγεται ένα σπίτι και κάθε μέλος της οικογένειας φαντάζεται ποιος μπορεί να μένει εκεί. Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι όσο πιο τρελές και φανταστικές γίνεται! Συνεχίζετε στο επόμενο σπίτι κ.ο.κ.

Μικρά έργα τέχνης (15 λεπτά + χρόνος στο σπίτι)

Ένα μικρό έργο τέχνης κατασκευασμένο από φυσικά υλικά είναι κάτι που σίγουρα θα διασκεδάσει όλη την οικογένεια. Ξεκινώντας από τη βόλτα, τα μέλη της οικογένειας επιλέγουν φύλλα, κλαράκια, λουλουδάκια και άλλα αντικείμενα και τα φέρνουν μαζί τους στο σπίτι. Μετά, κάθονται όλοι μαζί και δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης. Με τη βοήθεια μπογιών, κόλλας και χαρτιών για χειροτεχνίες, η οικογένεια δημιουργεί μια εικόνα με τη συμμετοχή όλων.

Βόλτα με… λίστα (διάρκεια της βόλτας)

Πριν τη βόλτα, δημιουργείται μια λίστα με τα αντικείμενα που συνήθως συναντώνται στο δρόμο. Ένα σήμα κυκλοφορίας, ένα φανάρι, ένα παρτέρι με λουλούδια, ένα παγκάκι… Η λίστα μπορεί να είναι όσο μεγάλη επιθυμούμε. Ξεκινώντας τη βόλτα, κάθε μέλος της οικογένειας αναφωνεί ένα αντικείμενο που βλέπει γύρω του και που υπάρχει στη λίστα. Πόσα μπορούν να βρουν τα παιδιά και πόσα οι μεγάλοι άραγε;

Με αυτά τα εύκολα «παιχνίδια» μπορούμε να περάσουμε ουσιαστικό χρόνο όλοι μαζί, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας. Τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, ενώ οι γονείς γίνονται για λίγο παιδιά, ξενοιάζοντας από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Τα παιχνίδια μπορεί να διαρκέσουν παραπάνω από τον προτεινόμενο χρόνο εφόσον όλα τα μέλη της οικογένειας το επιθυμούν.

Καλή διασκέδαση!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: