Χρόνος με την οικογένεια: Μιλάμε και παίζουμε μαζί

Χρόνος με την οικογένεια: Μιλάμε και παίζουμε μαζί

Ο πιο πολύτιμος και ουσιαστικός χρόνος που μπορούμε να περάσουμε είναι ο χρόνος με την οικογένεια μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις, τα tablet και τα κινητά τηλέφωνα είναι οι κύριοι λόγοι που πολλές φορές τείνουμε να απομακρυνθούμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας σε πιο πρακτικές δραστηριότητες. Παρόλ’ αυτά, ο χρόνος που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να διατηρηθούν οι δυνατοί δεσμοί που έχουμε δημιουργήσει.

Ένας εύκολος και συνάμα διασκεδαστικός τρόπος να έρθουμε κοντά και να επικοινωνήσουμε όλοι μαζί στο σπίτι είναι φυσικά το παιχνίδι. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος, μπορούμε να «παίξουμε» μαθαίνοντας, αλλά κυρίως διασκεδάζοντας!

Παρακάτω προτείνω κάποια παιχνίδια (για παιδιά διαφόρων ηλικιών) που μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά και δεν χρειάζονται εξοπλισμό ή κάτι άλλο, είναι δηλαδή λεκτικά παιχνίδια που βοηθούν στην επικοινωνία, αλλά και στη διαπαιδαγώγηση.

Ξεκινάμε τη μέρα μας (15 λεπτά)

Σε αυτό το «παιχνίδι» κάθε μέλος της οικογένειας προτείνει τρόπους που θα μπορούσε να δείξει καλοσύνη σε κάποιον άλλον μέσα στην ημέρα. Μπορεί να προτείνει έναν συμμαθητή, γείτονα, φίλο ή συνάδελφο. Όλοι μαζί αποφασίζουν ποια πράξη καλοσύνης τους φαίνεται καλύτερη και δεσμεύονται να την πραγματοποιήσουν μέσα στην ημέρα. Στο τέλος της ημέρας, η οικογένεια συζητά για την πράξη αυτή, τα συναισθήματα που προκάλεσε και πόσο σημαντική ήταν.

Ώρα για ταξίδι (10λεπτά)

Ώρα για φαντασία! Ας υποθέσουμε ότι φεύγουμε ένα ταξίδι! Ποια πράγματα είναι απαραίτητο να πάρουμε μαζί μας; Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να βρει ένα αντικείμενο με βάση το αλφάβητο. Δηλαδή, ο πρώτος «παίκτης» πρέπει να προτείνει ένα αντικείμενο που αρχίζει με το γράμμα Α (π.χ. αντιηλιακό). Ο δεύτερος «παίκτης» πρέπει να προτείνει κάτι που αρχίζει με το γράμμα Β (π.χ. βιβλίο) κ.ο.κ. Μετά την πρόσθεση κάθε αντικειμένου, όλη η οικογένεια επαναλαμβάνει τα αντικείμενα που έχουν μπει στη φανταστική βαλίτσα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Άραγε μπορούν όλοι να θυμηθούν στο τέλος και τα 24 αντικείμενα;

everywomangr banner lifestyle

Ζωάκια και προσωπικότητες (5 λεπτά)

Αν ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν και γιατί; Κάθε μέλος της οικογένειας προτείνει ποιο ζώο θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύει καλύτερα και γιατί. Τα υπόλοιπα μέλη εκφράζουν με όμορφο τρόπο την άποψή τους και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις. Στο τέλος, όλη η οικογένεια αποφασίζει μαζί το ζώο που αντιπροσωπεύει τον καθένα.

Μια φανταστική ιστορία (15 λεπτά)

Φανταζόμαστε ότι γίνεται ένας διαγωνισμός για την πιο φανταστική ιστορία. Ώρα η οικογένειά μας να λάβει μέρος, δημιουργώντας την πιο απίστευτη και διασκεδαστική ιστορία! Κάθε μέλος της οικογένειας προσθέτει μία πρόταση ώστε να συνεχιστεί η ιστορία, φροντίζοντας να την κάνει όσο πιο παράξενη γίνεται. Μπορούν όλοι να συνεχίσουν την φανταστική αφήγηση; Στο τέλος η οικογένεια δημιουργεί τη δική της ιστορία διασκεδάζοντας.

Τα καλύτερα και τα χειρότερα (5 λεπτά)

Κάθε μέλος της οικογένειας αναφέρεται στο καλύτερο πράγμα που του έχει συμβεί. Αναλύει τα συναισθήματά του και εκφράζει τις επιθυμίες του. Το ίδιο μπορεί να κάνει και για το χειρότερο πράγμα που του έχει συμβεί (αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ χρήσιμο, μπορεί να μην είναι τόσο διασκεδαστικό).

Παιχνίδια… γλώσσας (5 λεπτά)

Μπορείς να γυρίσεις τη γλώσσα σου; Μπορείς να ακουμπήσεις τη μύτη σου με τη γλώσσα; Μπορείς να μιλήσεις έχοντας τη γλώσσα έξω; Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που προκαλεί πολλά γέλια. Κάθε μέλος της οικογένειας προτείνει στο διπλανό του να κάνει κάτι με τη γλώσσα του. Το παιχνίδι παίζεται κυκλικά όση ώρα επιθυμεί η οικογένεια.

Αλλαγή ρόλων (10 λεπτά)

Ένα διαφορετικό παιχνίδι αλλαγής ρόλων. Τα παιδιά παίρνουν τη θέση των γονιών και δίνουν συμβουλές. Πόσα πράγματα που δεν φαντάζονται οι γονείς παρατηρούν τα παιδιά; Ένα ουσιαστικό παιχνίδι που τα παιδιά αισθάνονται άνετα να εκφραστούν και οι γονείς ανακαλύπτουν καινούργια στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Με αυτά τα εύκολα «παιχνίδια» μπορούμε να περάσουμε ουσιαστικό χρόνο όλοι μαζί, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο. Τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, ενώ οι γονείς γίνονται για λίγο παιδιά, ξενοιάζοντας από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Τα παιχνίδια μπορεί να διαρκέσουν παραπάνω από τον προτεινόμενο χρόνο εφόσον όλα τα μέλη της οικογένειας το επιθυμούν.

Καλή διασκέδαση!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: