Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Τι θα λέγατε για ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις και που είναι πολύ σοκολατένιο και ελαφρύ; Το σημερινό γλυκό αποτελείται από ένα πανάλαφρο σοκολατένιο κέικ, σαντιγί και σοκολατένια μους. Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας είναι ιδανικός για την ημέρα των Χριστουγέννων. Και το καλύτερο; Το κέικ του γλυκού είναι πολύ ελαφρύ μιας και δεν έχει καθόλου αλεύρι.

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Υλικά – Κορμός Σοκολάτας

Για το κέικ:
  • 6 μεγάλα αυγά – χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το σοκολατένιο ganache:
  • 200 γρ. κομματάκια σοκολάτας 50% κακάο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
Για τη σαντιγί (γέμιση):
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Μπράντι

Το ταψάκι που χρησιμοποιείται είναι 43 x 28 cm

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Μέθοδος

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Προετοιμάζουμε το ταψάκι μας με λαδόκολλα και το βουτυρώνουμε ελαφρά.

Χτυπάμε στο μίξερ τους 6 κρόκους με 120 γρ. ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να αποκτήσει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.

Προσθέτουμε το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά το μείγμα μας.

Μόλις ανακατευτεί καλά το μείγμα, προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.

Αφήνουμε αυτό το μείγμα στην άκρη και ετοιμάζουμε τη μαρέγκα μας με τα 6 ασπράδια και τα 30 γρ. ζάχαρη που αφήσαμε. Για να πετύχει η μαρέγκα μας, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και τότε ξεκινάμε να προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 3-4 δόσεις και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν πλέον σταθερές κορυφές και να δέσει καλά η μαρέγκα.

Ενώνουμε προσεχτικά τα δύο μείγματα (μαρέγκα και σοκολατένιο μείγμα) σε 3 δόσεις ώστε να μην βγάλουμε τον αέρα που προσθέσαμε με το χτύπημα (σαν να διπλώνουμε το μείγμα).

Μόλις ενωθούν καλά τα μείγματα, τα μεταφέρουμε στο ταψάκι μας και απλώνουμε ομοιόμορφα και απαλά με μια σπατουλίτσα.

Ψήνουμε το πανάλαφρο κέικ για 10 λεπτά και μετά το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3-5 λεπτά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Μόλις περάσουν λίγα λεπτά το αναποδογυρίζουμε είτε σε μια πετσέτα κουζίνας που έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη ή σε κόλλα ζαχαροπλαστικής που και πάλι έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη. Αυτό γίνεται για να μπορέσουμε να τυλίξουμε το κέικ μας χωρίς να κολλήσει είτε στην πετσέτα είτε στο αντικολλητικό χαρτί.

Πολύ πολύ σιγά τυλίγουμε σφιχτά το κείκ και το αφήνουμε να κρυώσει τυλιγμένο για τουλάχιστον 20 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει ελαστικότητα και αργότερα θα μπορέσουμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε πιο εύκολα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σοκολάτα ganache που θα καλύψουμε τον κορμό εξωτερικά.

Λιώνουμε τα κομματάκια σοκολάτας με το βούτυρο είτε στο φούρνο μικροκυμάτων (σε 2 δόσεις των 30 δευτερολέπτων) ή σε μπεν μαρί και μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για 2-3 λεπτά και μετά χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει υφή μους.

Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη σαντιγί.

Χτυπάμε με ένα σύρμα την κρέμα με λίγο μπράντι και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ετοιμάζουμε μια μαλακή και υγρή κρέμα σαντιγί.

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Ξετυλίγουμε σιγά σιγά και πολύ προσεκτικά το κέικ και απαλά απλώνουμε την κρέμα σαντιγί σε ολόκληρη την επιφάνεια του κέικ.

Τυλίγουμε πάλι το κέικ με τη γέμιση προσεκτικά.

Μόλις ετοιμαστεί ο κορμός, τον καλύπτουμε με τη μους από σοκολατένιο ganache με μια σπατουλίτσα.

Για να μοιάσει περισσότερο με κορμό, μπορούμε να κάνουμε κάθετες γραμμές με ένα πιρούνι κατά μήκος του κορμού. Επίσης μπορούμε να κόψουμε ένα κομματάκι από τον κορμό και να το τοποθετήσουνε στο πλάι σαν κλαράκι.

Μόλις ετοιμαστεί ο κορμός σοκολάτας, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με ένα γκι.

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Tip

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον γεύση στη γέμιση με ξηρούς καρπούς ή κερασάκια.

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Καλή απόλαυση!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: