Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Σήμερα σας έχω τον πιο εύκολο, τον πιο διασκεδαστικό και τον πιο οικονομικό τρόπο να διακοσμήσετε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Θα μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε μοναδικά, χειροποίητα στολίδια από ζυμάρι που θα χαρίσουν ώρες διασκέδασης σ’ ολόκληρη την οικογένεια. Και μην ξεγελαστείτε πως δε θα κρατήσουν πολλά πολλά χρόνια επειδή είναι φτιαγμένα από ζυμάρι! Το μυστικό βρίσκεται στο αλάτι, το ζυμάρι που θα φτιάξουμε για τα στολίδια μας περιέχει πάρα πολύ αλάτι, τόσο ώστε σε καμία περίπτωση δεν είναι φαγώσιμα. Το αλάτι όμως έχει εξαιρετικές ιδιότητες διατήρησης (σκεφτείτε τα παστά τρόφιμα) κι αυτό είναι που κάνει τα στολίδια μας να διατηρηθούν μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, και τα επόμενα, και τα επόμενα…

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα αλάτι
  • ¾ της κούπα χλιαρό νερό

*οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, ανάλογα με τα πόσα στολίδια θέλουμε να φτιάξουμε χρησιμοποιούμε περισσότερα ή λιγότερα υλικά αλλά πάντοτε στις ίδιες αναλογίες

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Επίσης:

  • ένα μεγάλο μπολ και μια ξύλινη κουτάλα
  • λαδόκολλα
  • έναν πλάστη
  • διάφορες κουπ πατ (κόφτες μπισκότων)
  • ένα καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα
  • ένα μεγάλο ρηχό ταψί
  • σπάγκο ή κορδέλα
  • *προαιρετικά: σφραγίδες, πιρούνια, οδοντογλυφίδες κτλ. ακρυλικές μπογιές, πινέλα, κόλλα ντεκουπάζ, χρυσόσκονη, αυτοκόλλητα κτλ.

Μέθοδος

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας. Όταν το ζυμάρι είναι πολύ σκληρό για την κουτάλα μας, αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια.

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Συνεχίζουμε το πλάσιμο μέχρι το ζυμάρι μας να είναι ομοιογενές και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο μέγεθος του ταψιού που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Τοποθετούμε τη λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας μας, βάζουμε ένα κομμάτι της ζύμης πάνω και στη συνέχεια τοποθετούμε ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλας πάνω από το ζυμάρι.

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, μέχρι να είναι αρκετά λεπτή, δε θέλουμε τα στολίδια μας να είναι χοντροκομμένα.

Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και με τα κουπ πατ, κόβουμε διάφορα σχήματα μπισκότων. Απομακρύνουμε το περίσσευμα ζύμης (δε σηκώνουμε από τη λαδόκολλα τα σχήματα που θέλουμε να κρατήσουμε) και τοποθετούμε τη λαδόκολλα με τα μπισκότα πάνω στο ταψί.

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Με ένα καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα, ανοίγουμε μια τρύπα σε κάθε μπισκότο – από εκεί θα περάσουμε την κορδέλα που θα τα κρεμάσουμε.

Αν θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική υφή στα στολίδια μας, τώρα είναι η ώρα. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι, ή μια οδοντογλυφίδα ή μια σφραγίδα πιέζοντάς τα ελαφρά στο ζυμάρι.

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι τα στολίδια μας να γίνουν σκληρά και να αποκτήσουν μια ελαφρώς χρυσαφένια απόχρωση.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν απόλυτα και στη συνέχεια διακοσμούμε χρησιμοποιώντας χρώματα, χρυσόσκονη, αυτοκόλλητα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Όταν τα στολίδια μας είναι έτοιμα και τελείως στεγνά, περνάμε μια κορδέλα ή έναν σπάγκο από την τρύπα που ανοίξαμε πριν τα ψήσουμε και τα κρεμάμε στο δέντρο.

*Για ένα πιο ρουστίκ αποτέλεσμα, αφήνουμε τα στολίδια άβαφα, φαίνονται και πάλι υπέροχα πάνω στο δέντρο.

** Για μια πιο γυαλιστερή εικόνα, όταν τελειώσουμε περνάμε τα στολίδια μας με κόλλα ντεκουπάζ που θα τα διατηρήσει για ακόμα περισσότερο καιρό.

*** Μια άλλη ιδέα αν θέλουμε τα στολίδια μας να είναι τρισδιάστατα είναι να χρησιμοποιήσουμε το ζυμάρι σα να ήταν πλαστελίνη και ν’ αφήσουμε τη φαντασία μας να κάνει τα υπόλοιπα. Τα στολίδια θα χρειαστούν και πάλι ψήσιμο πριν τα βάψουμε.  

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Καλή διασκέδαση και Χρόνια Πολλά!

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: