Χριστουγεννιάτικα δώρα που δε θέλουμε να ξετυλίξουμε

Χριστουγεννιάτικα δώρα 2

Και φυσικά ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του και μάλιστα αυτόν τον κανόνα τον εφαρμόζουμε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Ίσως όμως να υπάρχει μια εξαίρεση: τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μας, και πιο συγκεκριμένα αυτά που είναι τόσο όμορφα τυλιγμένα ώστε δε μας κάνει καρδιά να τ’ ανοίξουμε! Μερικές ιδέες για το πως να τυλίξουμε υπέροχα και ξεχωριστά τα δώρα μας, θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Τα σχήματα που μας αποσυντονίζουν

Μάλλον έχει συμβεί και σ’ εσάς, εγώ πάντως κάθε χρόνο «τσακώνομαι» με τα δώρα που έχουν παράξενα σχήματα και δε λένε να τυλιχθούν με τίποτα. Από τη μία χρειάζεται να χρησιμοποιήσω άπειρο σελοτέιπ με αποτέλεσμα το δώρο να πρέπει ν’ ανοιχθεί με τη βοήθεια πριονιού, από την άλλη κάτι περισσεύει έξω από το τυλιγμένο πακέτο μου, μιας το σχήμα του αντικειμένου είναι τέτοιο που ο παραλήπτης του δεν χρειάζεται να μπει στον κόπο να το ανοίξει γιατί καταλαβαίνει τι είναι απλά και μόνο κοιτάζοντάς το.

Χριστουγεννιάτικα δώρα 1

Ένας τρόπος ν’ αποφύγουμε τέτοια θέματα είναι να φτιάξουμε ένα φάκελο, ειδικό για το συγκεκριμένο δώρο. Μετράμε και κόβουμε ένα κομμάτι από το χαρτί περιτυλίγματος ώστε να είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόμαστε για να τυλίξουμε το δώρο μας. Μετά, διπλώνουμε μια λεπτή πτυχή στη μια πλευρά του χαρτιού και την κολλάμε με την απέναντι πλευρά σχηματίζοντας ένα «σωλήνα» με δύο ανοιχτές άκρες. Διπλώνουμε και κλείνουμε με σελοτέιπ την κάτω άκρη, ρίχνουμε μέσα το δώρο μας και μετά σφραγίζουμε και την πάνω πλευρά.

Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουμε απλές, μονόχρωμες σακούλες δώρου σε χρώματα που να ταιριάζουν με το χαρτί περιτυλίγματος που χρησιμοποιούμε και να τις διακοσμήσουμε με κάποια κομμάτια που έχουν περισσέψει από το περιτύλιγμά μας.

Ας μιλήσουμε για θέματα και ιδέες

Είναι ωραίο όλα μας τα Χριστουγεννιάτικα δώρα να είναι τυλιγμένα με ένα θέμα ώστε να φαίνονται ομοιόμορφα κάτω από το δέντρο μας. Φυσικά όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Εμείς αποφασίζουμε αν θέλουμε να τυλίξουμε όλα μας τα δώρα με το ίδιο ύφος ή αν θέλουμε να κάνουμε το κάθε πακέτο μας να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Και βέβαια υπάρχουν άπειρες επιλογές: κλασσικά κόκκινα ή χρυσά δώρα, περιτυλίγματα με παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα σχέδια, μεταλλικά χρώματα, μονόχρωμα πακέτα που το περιτύλιγμα και η κορδέλα θα είναι ακριβώς το ίδιο χρώμα ή το αντίθετο, πολύχρωμα πακέτα που η κορδέλα θα κάνει αντίθεση με το χαρτί αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο θα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Χριστουγεννιάτικα δώρα 3

Πολύ φαντασία και ένα ψαλίδι

Αν έχουμε τη διάθεση να είμαστε λίγο πιο δημιουργικές φέτος, μπορούμε να εκτυπώσουμε το δικό μας χαρτί περιτυλίγματος σε ό,τι χρωματισμό θέλουμε – αν κι εδώ πρέπει να αναφέρω ότι κάτι τέτοιο θα μας εξυπηρετήσει μόνο με δώρα που έχουν μικρότερο μέγεθος. Αφήνοντας τη φαντασία μας ελεύθερη, μπορούμε να βρούμε χιλιάδες ιδέες για ξεχωριστά περιτυλίγματα, όπως το να χρησιμοποιήσουμε παλιούς χάρτες ή απλό ταχυδρομικό χαρτί που θα διακοσμήσουμε με Χριστουγεννιάτικα σχήματα κομμένα από παλιές σακούλες ή εφημερίδες.

Χριστουγεννιάτικα δώρα 4

Κορδέλες και μικρά στολίδια σε εφαρμογή

Κι ερχόμαστε στο στολισμό των δώρων μας, ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια στην όλη διαδικασία. Κι αυτό γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν κανόνες. Ή μάλλον υπάρχουν: επιστρατεύουμε όλη μας την καλή διάθεση και ετοιμαζόμαστε να καταπλήξουμε τους πάντες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορδέλα οποιουδήποτε χρώματος, υλικού, μεγέθους, ή κάποια δαντέλα, ακόμα και σπάγκο, ή σκοινί. Και να διακοσμήσουμε το πακέτο μας με οποιαδήποτε μικρά αντικείμενα: κουδουνάκια, μικρές μπαλίτσες, φουντάκια, στολιδάκια, πομ-πομ, μικρά παλιά διακοσμητικά ή παιχνιδάκια. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε στο νου μας είναι το περιτύλιγμα, η κορδέλα και το διακοσμητικό να έχουν το ίδιο ύφος. Δε θέλουμε να κρεμάσουμε ένα γυαλιστερό, μοντέρνο στολίδι μ’ ένα σπάγκο σ’ ένα πακέτο με κίτρινο ταχυδρομικό χαρτί. Αντίθετα, σ’ ένα δώρο με έντονα σχήματα και μοντέρνα χρώματα, ένα τέτοιο διακοσμητικό θα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Χριστουγεννιάτικα δώρα 5

Να μην ξεχάσουμε τις ετικέτες δώρων

Πρόκειται για την τελευταία πινελιά όσον αφορά στο τύλιγμα δώρων και σίγουρα για την πιο χρήσιμη. Γιατί ενώ τα δώρα μας είναι πανέμορφα, δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο ο παππούς θα ενθουσιαστεί με το γυαλιστερό λιπ-γκλος που βρήκε μέσα στο πακέτο του ή η έφηβη ανιψούλα μας με την κουδουνίστρα και το πλαστικό παιχνιδάκι για τα δόντια που βρήκε στο δικό της. Βάζοντας ετικέτες στα δώρα μας αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις και ταυτόχρονα γλυτώνουμε τον εαυτό μας από μια ακόμα έγνοια, να θυμόμαστε ποιο δώρο πρέπει να δώσουμε σε ποιόν. Ετικέτες δώρων υπάρχουν έτοιμες στο εμπόριο, αλλά αν έχουμε χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας φροντίζοντας να ταιριάζουν με το στυλ των τυλιγμένων πακέτων μας. Μια εναλλακτική είναι οι παραδοσιακές ετικέτες τετραδίων, που θα δώσουν ένα άλλο ύφος στα δωράκια μας.

Χριστουγεννιάτικα δώρα 6

Προς αποφυγή κόπου και ατυχημάτων

Σίγουρα τα χαρτιά περιτυλίγματος με χρυσόσκονη είναι τα πιο εντυπωσιακά. Καλό όμως είναι να τα αποφεύγουμε τα Χριστούγεννα, μιας και τα δώρα που έχουμε να τυλίξουμε είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Συνήθως τα χαρτιά περιτυλίγματος με χρυσόσκονη είναι πιο χοντρά από τα υπόλοιπα χαρτιά κι αυτό κάνει το τύλιγμα των δώρων πιο δύσκολο και σίγουρα πιο χρονοβόρο. Επίσης όσο καλής ποιότητας κι αν είναι, κάποιες χρυσόσκονες θα σκορπιστούν αναγκάζοντάς μας να ξοδέψουμε έξτρα χρόνο για καθάρισμα μετά.

Χριστουγεννιάτικα δώρα 7

Τέλος, προσοχή στα χαρτιά περιτυλίγματος μετά το άνοιγμα των δώρων. Σίγουρα το πιο εύκολο είναι να τα πετάξουμε στο τζάκι, όμως επειδή το χαρτί καίγεται πολύ γρήγορα υπάρχει πιθανότητα ν’ αρπάξει η φωτιά μας χωρίς να το περιμένουμε. Επίσης τα μελάνια και οι χρυσόσκονες που χρησιμοποιούνται σε πολλά χαρτιά περιτυλίγματος μπορεί να περιέχουν χημικά που θα προκαλέσουν τοξικά αέρια όταν καούν και να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα του δωματίου. Η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση είναι πάντα η ανακύκλωση.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες χειροτεχνίες, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: