Χόμπι: Παζλ, ψάχνοντας το κομμάτι που ταιριάζει

Χόμπι: Παζλ, ψάχνοντας το κομμάτι που ταιριάζει

Ένα από τα πράγματα που θυμήθηκα ότι υπάρχει κατά τη διάρκεια των λοκντάουν και του κορονοϊού, είναι τα παζλ. Ναι, καλά καταλάβατε, εννοώ αυτά τα φαινομενικά αμέτρητα μικρά κομματάκια με τα παράξενα σχήματα που όταν τα τοποθετήσουμε με το σωστό τρόπο σχηματίζουν τις πιο όμορφες εικόνες. Η αλήθεια είναι πως είχα να πιάσω παζλ στα χέρια μου… ας μην πω πόσα χρόνια, θα πω όμως πως ήμουν μάλλον ακόμα στο δημοτικό. Δεν ξέρω γιατί σταμάτησα να τα φτιάχνω, θα κατηγορήσω την εφηβεία και το γεγονός ότι δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με παιχνίδια.

Χόμπι

Όταν όμως μαζί με όλον τον υπόλοιπο κόσμο αναγκάστηκα να μείνω κλεισμένη μέσα στο σπίτι, μοιραία είχα πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου και μέσα στις διάφορες καινούριες δραστηριότητες που δοκίμασα, μου ήρθε και η όρεξη να φτιάξω ένα παζλ. Κι αυτό ήταν! Θυμήθηκα όχι μόνο πόσο με διασκεδάζουν αλλά και την τεράστια ικανοποίηση που μου δίνει η στιγμή όταν τοποθετώ το τελευταίο κομμάτι στη θέση του.

Όλα τα μυστικά των παζλ θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, και ίσως πείσω κι εσάς να τα βάλετε και πάλι στη ζωή σας και να γίνετε και πάλι λίγο παιδιά όπως κι εγώ.

Είδη

Όταν άρχισα και πάλι να ασχολούμαι με τα παζλ, με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα πως έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά από τότε που πήγαινα στο δημοτικό. Εκτός από τα κλασσικά που ξέρουμε όλες μας και που απεικονίζουν τοπία, έργα τέχνης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους μας, σήμερα υπάρχουν και τρισδιάστατα παζλ. Συνήθως είναι μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Κολοσσαίο και ανάλογα με τον αριθμό των κομματιών τα μεγέθη τους είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Χόμπι: Παζλ, ψάχνοντας το κομμάτι που ταιριάζει

Εξοπλισμός

Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν είχα εισάγει τα παζλ στην ενήλικη ζωή μου είναι η έλλειψη χώρου. Ένα παζλ πιάνει πάρα πολύ χώρο όσο το φτιάχνουμε, δεσμεύει ουσιαστικά ένα ολόκληρο τραπέζι που δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο τα κομματάκια του είναι απλωμένα. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Τα ειδικά χαλιά / ρολά για παζλ υπάρχουν στην αγορά σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και μας βοηθούν να μεταφέρουμε το παζλ μας όταν δεν το δουλεύουμε. Απλώνουμε το ειδικό ρολό στο τραπέζι, φτιάχνουμε το παζλ πάνω στο ρολό και όταν θέλουμε να το μαζέψουμε τυλίγουμε το ρολό προσεκτικά και το απομακρύνουμε. Την επόμενη φορά που θα θέλουμε να ασχοληθούμε, ξετυλίγουμε το ρολό και το παζλ μας περιμένει στο σημείο ακριβώς που το αφήσαμε χωρίς να έχει διαλυθεί. Ενδεικτικά δείτε εδώ.

Χόμπι

Τελειώσαμε και τώρα;

Το άλλο μεγάλο ερώτημα όσον αφορά στα παζλ είναι το τι θα το κάνουμε όταν το τελειώσουμε. Η πιο εμφανής απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι να το κρεμάσουμε στον τοίχο. Χρησιμοποιώντας δύο μεγάλα χαρτόνια γυρίζουμε το παζλ ανάποδα και με ένα πινέλο απλώνουμε κόλα ντεκουπάζ στο πίσω μέρος του. Αφήνουμε να στεγνώσει και επαναλαμβάνουμε μια-δυο φορές ακόμα μέχρι το παζλ μας να είναι σταθερό. Αυτή είναι μια πολύ καλή λύση, και για τα αρχικά μας παζλ ιδανική, αλλά φυσικά δε μπορούμε να κρεμάμε στον τοίχο κάθε παζλ που φτιάχνουμε. Κάποια στιγμή θα ξεμείνουμε… από τοίχο εννοώ, όχι από παζλ.

Προσωπικά τα μοιράζομαι με φίλους που έχουν την ίδια μανία μ’ εμένα ή τα δωρίζω σε ιδρύματα και οργανισμούς που βοηθούν τα παιδιά, εφόσον τα δέχονται (πολλοί οργανισμοί δε δέχονται ανοιγμένα παιχνίδια, γι’ αυτό καλύτερα να επικοινωνήσουμε μαζί τους πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση). Εννοείται φυσικά πως τα παζλ που κάνουμε δωρεά ή χαρίζουμε σε φίλους είναι ολόκληρα και δε λείπει κανένα από τα κομμάτια τους.

Χόμπι: Παζλ, ψάχνοντας το κομμάτι που ταιριάζει

Τα οφέλη

Κράτησα τον άσο για να σας πείσω να δώσετε στα παζλ μια ευκαιρία μέχρι την τελευταία στιγμή στο μανίκι μου: κι όμως τα παζλ έχουν οφέλη και μάλιστα αρκετά σημαντικά. Όταν ασχολούμαστε μ’ ένα παζλ χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου μας ταυτόχρονα: η αριστερή πλευρά (η πλευρά της λογικής) οργανώνει και ξεχωρίζει όλα τα κομμάτια ενώ η δεξιά πλευρά (η πλευρά της δημιουργικότητας) βλέπει την εικόνα ως σύνολο και προσπαθεί να την αναπαράγει. Η αυξημένη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, βοηθά και εξασκεί τη μνήμη μας και βάση ερευνών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Χόμπι: Παζλ, ψάχνοντας το κομμάτι που ταιριάζει

Επίσης τα παζλ μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να ηρεμίσουμε και να πάρουμε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Κι αυτό είτε μόνες μας ή με παρέα, μια και τα παζλ είναι ιδανικά για σόλο αλλά και για ομαδική διασκέδαση.

Τι λέτε λοιπόν, θα δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα παζλ στο κοντινό μέλλον;

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: