Πριν μερικά χρόνια έλαβα μια πρόσκληση γάμου πάνω στην οποία ήταν γραμμένα το όνομα και η διεύθυνσή μου μου με κάτι υπέροχα γράμματα. Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να θυμηθώ καθόλου τη συγκεκριμένη πρόσκληση, αλλά εκείνα τα γράμματα δε νομίζω ότι θα τα ξεχάσω ποτέ. Αργότερα έμαθα πως ήταν γραμμένα με μοντέρνα καλλιγραφία. Οφείλω να ομολογήσω ότι ακόμα και σήμερα, που έχω δει άπειρες γραμματοσειρές σε μοντέρνα καλλιγραφία και έχω παρακολουθήσει περισσότερα βιντεάκια στο YouTube απ’ όσα θα ήθελα να παραδεχτώ, πάντοτε μα πάντοτε τη θαυμάζω. Δεν είχα σκεφτεί όμως ποτέ πως θα μπορούσα κι εγώ να μάθω να γράφω έτσι.
Τι είναι η μοντέρνα καλλιγραφία
Λέγοντας μοντέρνα καλλιγραφία, εννοώ οποιουδήποτε είδους καλλιγραφία εκτός από την κλασσική, με τα μπαστουνάκια και τις λοξές γραμμούλες. Η διαφορά της από την κλασσική, είναι ότι η μοντέρνα καλλιγραφία είναι πολύ πιο «ελαστική», μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε γραμματοσειρά επιθυμεί χωρίς να πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες ή οδηγίες. Και το καλύτερο; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες από μία γραμματοσειρές στην ίδια πρόταση, το mix and match δηλαδή στα καλύτερά του.
Μαρκαδόροι γραφής
Αυτό που κατάλαβα πολύ γρήγορα όταν ξεκίνησα να μαθαίνω, είναι ότι το στυλό που έπρεπε να χρησιμοποιήσω για να γράψω αυτά τα υπέροχα γράμματα που σε κάποια σημεία είναι πιο χοντρά και σε κάποια άλλα πάρα πολύ λεπτά δεν είναι ένα απλό στυλό ή μαρκαδόρος. Όχι τουλάχιστον όταν ήμουν ακόμα αρχάρια. Χρειάστηκα έναν ειδικό μαρκαδόρο γραφής που η μύτη του είναι μαλακή και ευλύγιστη σαν πινέλο (brush pen).
Αυτοί οι μαρκαδόροι γραφής υπάρχουν σε διάφορα χρώματα, αν και το χρώμα που τελικά χρησιμοποιώ περισσότερο είναι το μαύρο. Αν και δεν έχω δοκιμάσει πάρα πολλές μάρκες, οι αγαπημένοι μου είναι οι Tombow. (2)
Με τον καιρό βέβαια, κατάφερα να γράφω και με άλλα μέσα, όπως κιμωλία, ξυλομπογιές, απλούς μαρκαδόρους, στυλό και μολύβια.
Τρόπος γραφής
Αυτό που με δυσκόλεψε πολύ αλλά έπρεπε να κρατάω διαρκώς στο μυαλό μου όσο ήμουν ακόμα αρχάρια, ήταν ότι τα καλλιγραφικά γράμματα «δεν τα γράφουμε αλλά τα ζωγραφίζουμε». Για να γράψω δηλαδή ένα γράμμα με μοντέρνα καλλιγραφία, έπρεπε ν’ αφιερώσω περισσότερο χρόνο και να μη βιάζομαι. Πράγμα πολύ δύσκολο για μένα που κάνω τα πάντα λες και με κυνηγάει κάποιος. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως έπρεπε να είμαι υπομονετική, να σκέφτομαι πριν τραβήξω κάθε γραμμή και ν’ αφήνω χρόνο στο μαρκαδοράκι μου να κάνει τη δουλειά του.
Κινήσεις γραφής
Ο γενικός κανόνας της μοντέρνας καλλιγραφίας είναι ότι όταν το στυλό μας πηγαίνει προς τα κάτω γράφοντας ένα γράμμα, τότε η γραμμή μας πρέπει να είναι πιο παχιά ενώ αντίθετα όταν το στυλό μας πηγαίνει προς τα πάνω, πιο λεπτή.
Επίσης, σε αντίθεση με την κλασσική καλλιγραφία που δε σηκώνουμε καθόλου το στυλό από το χαρτί μας όταν γράφουμε μια λέξη, στη μοντέρνα καλλιγραφία σηκώνουμε το στυλό μας μετά από κάθε γραμμή: κάποια γράμματα γράφονται με τρεις ή τέσσερις κινήσεις. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται σα μια λέξη που γράφτηκε με μια μολυβιά, αλλά αυτό δεν ισχύει, απλώς τα ενωμένα γράμματα μας ξεγελάνε. Η αλήθεια όμως είναι, ότι οι ενώσεις και οι συνδέσεις συνήθως γίνονται μετά που έχουμε γράψει τα γράμματα.
Εξάσκηση
Ο χρυσός κανόνας για να καταφέρω να μάθω μοντέρνα καλλιγραφία είναι η άπειρη (άπειρη όμως) εξάσκηση. Έχω γεμίσει ούτε κι εγώ ξέρω πόσα τετράδια με «Αα», «Ββ» και «Γγ» προσπαθώντας να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα.
Κι ακόμα, μετά από τόσο καιρό, δεν έχω καταφέρει να γράψω αυτά τα υπέροχα γράμματα που θαυμάζω τόσο πολύ. Πλησιάζω όμως, με κάθε «Αα» και περισσότερο…
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.