Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Αν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά για μένα, αυτό είναι ότι αγαπώ και θα αγαπώ για πάντα τα κεριά! Τα θεωρώ ένα υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο, μου αρέσει το άρωμα που διαχέουν στο χώρο και μου κρατούν μια γλυκιά συντροφιά. Κι όταν δεν μπορώ να βρω πάντα αυτό που έχω στο μυαλό μου σε ιδανική τιμή, φροντίζω να φτιάχνω μόνη μου τα κεράκια των ονείρων μου.

Η κατασκευή κεριών αποτελεί ένα δημιουργικό χόμπι που είναι σχετικά οικονομικό και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό ή χώρο. Εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατασκευή κεριών σε δοχείο (μαλακά κεριά) και τη διακόσμηση σκληρών κεριών (έτοιμων σκληρών κεριών). Θέλεις να σου πω τις εμπειρίες μου;

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Κατασκευή μαλακών κεριών

Υλικά

  • Μαλακό κερί σε τρίμματα
  • Φυτίλια
  • Άδεια δοχεία, κούπες, μπολ για γέμισμα
  • Αρωματικά έλαια
  • Πυρίμαχο δοχείο
  • Ξύλο ανάμειξης

Μέθοδος

Σε μπεν μαρί (κατσαρολάκι με νερό) τοποθετούμε το πυρίμαχο δοχείο με τα τρίμματα κεριού και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε σιγά σιγά το κερί – μέχρι να γίνει εντελώς υγρό. Η ποσότητα τριμμάτων κεριού που θα χρειαστούμε είναι περίπου η διπλάσια από το δοχείο που θέλουμε να γεμίσουμε (όσο λιώνουν τα τρίμματα μειώνονται σε όγκο).

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Μεταφέρουμε το πυρίμαχο δοχείο (φορώντας ένα γάντι κουζίνας) με προσοχή σε μια σταθερή επιφάνεια και προσθέτουμε στο λιωμένο κερί μπόλικο αρωματικό ή αιθέριο έλαιο. Αναμιγνύουμε με το ξυλάκι.

Σε ένα άδειο και καθαρό δοχείο τοποθετούμε το φυτίλι στο κέντρο. Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελάχιστη κόλλα για να κολλήσουμε το φυτίλι στον πάτο του δοχείου – γιατί όταν ρίξουμε το κερί μέσα το φυτίλι θα κινηθεί σίγουρα.

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Ρίχνουμε το κερί μέσα στο δοχείο με το φυτίλι και αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες πριν το ανάψουμε. Το φυτίλι μπορεί να γύρει, οπότε καλύτερα να το σταθεροποιήσουμε στο κέντρο με ένα ξύλο ή ένα μανταλάκι.

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Tips

Όπως καταλαβαίνεις, η δημιουργία κεριών είναι μια διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει λίγη «φασαρία» στην κουζίνα. Το κερί σαν υλικό δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί απ’ όλες τις επιφάνειες. Για το λόγο αυτό, προτείνω να χρησιμοποιήσεις ένα πυρίμαχο δοχείο κι ένα ξυλάκι ανάμειξης, τα οποία θα κρατήσεις μόνο γι’ αυτή τη χρήση. Έτσι δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίζεις κάθε φορά και η διαδικασία θα απλουστευτεί πολύ.

Επίλεξε ένα δοχείο με στενό στόμιο για να έχεις πιο ομοιόμορφη καύση. Αν θες να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο δοχείο, προτείνω τη χρήση δύο ή τριών φυτιλιών.

Τα μαλακά κεριά είναι πολύ εύκολα στην κατασκευή τους και κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ το να τα αγοράσει κανείς. Άσε που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά τα αγαπημένα μας άδεια δοχεία!

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Διακόσμηση σκληρών κεριών

Τα σκληρά κεριά σε κολώνες είναι ιδιαίτερα οικονομικά, μπορεί όμως κάποιες φορές να φαίνονται λίγο… βαρετά. Μπορούμε όμως εύκολα να τα διακοσμήσουμε και να δημιουργήσουμε τα σχέδια που επιθυμούμε.

Υλικά

Μέθοδος

Αφού εκτυπώσουμε το αγαπημένο μας σχέδιο (ανάποδα σαν να το βλέπουμε σε καθρέπτη) στις σωστές διαστάσεις, περνάμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια του κεριού που θα κολλήσουμε το χαρτί με υγρό φωτομεταφοράς. Αλείφουμε και το χαρτί μας με το ίδιο υγρό (από την πλευρά που βρίσκεται η εκτύπωση). Κολλάμε το χαρτί στο κερί (πάντα η εκτυπωμένη πλευρά προς το κερί) και αφήνουμε να στεγνώσει για 12 ώρες.

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Βρέχουμε το κερί με νερό βρύσης ή μουσκεύουμε με ένα σφουγγαράκι καλά το χαρτί. Αρχίζουμε με κυκλικές κινήσεις να απομακρύνουμε το χαρτί – με προσοχή και απαλά – με το δάχτυλο ή με το σφουγγαράκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το σχέδιο να έχει μείνει καθαρό πάνω στο κερί.

Τέλος – προεραιτικά – περνάμε την επιφάνεια του σχεδίου με προστατευτικό υγρό κεριών για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Tips

Προσωπικά χρησιμοποίησα το ειδικό κιτ για τη διακόσμηση κεριών, μπορείς όμως να διακοσμήσεις τα κεριά σου αγοράζοντας μόνο ένα υγρό για φωτομεταφορά.

Αυτό που είναι απαραίτητο για τη διακόσμηση σκληρών κεριών είναι μια εκτύπωση από εκτυπωτή laser. Οπότε ετοιμάσου να εκτυπώσεις τα σχέδια σου στη δουλειά ή σε κάποιο μαγαζί με φωτοτυπίες. Επίσης, θυμήσου ότι η εκτύπωση θα πρέπει να γίνει mirrored (καθρέπτης).

Η δημιουργία κεριών αποτελεί ένα χαλαρωτικό χόμπι για μένα. Πάντα χαίρομαι λίιιιγο παραπάνω όταν ανάβω τα δικά μου κεριά… Κι αυτό αξίζει όλη τη διαδικασία, δε νομίζεις;

Χόμπι: Κατασκευή και διακόσμηση κεριών

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: