Αυτοπεποίθηση: Ποια η σημασία της και πως μπορούμε να την αποκτήσουμε

Αυτοπεποίθηση

Ακούμε συχνά πολλές συμβουλές για το πως να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Φράσεις όπως «να αγαπάμε τον εαυτό μας», «όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε», «χρειάζεται να πιστέψουμε σε εμάς» και άλλες. Όμως οι συμβουλές αυτές βοηθούν μόνο στο να νιώσουμε καλύτερα και δεν μας οδηγούν πρακτικά στο να αλλάξουμε πραγματικά προς το καλύτερο.

Αρχικά, καλό θα ήταν να εξετάσουμε τη σημασία της λέξης αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση λοιπόν έχει να κάνει με το κατά πόσο εμείς οι ίδιες γνωρίζουμε τον εαυτό μας και πιστεύουμε ότι όσα λέμε και όσα εν τέλει κάνουμε πράξη, θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι ένα στοιχείο μοναδικό που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις της ζωής και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.

Βήματα που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι έμφυτο στοιχείο του χαρακτήρα μας και φυσικά ούτε κάτι που αποκτάται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή μας, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία. Είναι κάτι που εξελίσσεται και ισορροπεί με προσωπική θέληση και προσπάθεια.

Αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας

Συνήθως είμαστε πολύ αυστηρές ως προς τα λάθη και τις ανεπάρκειες μας και σπανίως επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για μια επιτυχία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν την επόμενη φορά που θα κάνουμε κάτι σωστά, να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας. Σοβαρά, το εννοώ! Μπορούμε να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας… Να αναγνωρίσουμε την επιτυχία μας. Μετά από κάποιο διάστημα θα διαπιστώσουμε πως κάνουμε αρκετά πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανες και τα συναισθήματα που θα προκύψουν θα είναι πολύ όμορφα.

Προσωπικά, κάθε φορά που πετυχαίνω ένα στόχο αφήνω τον εαυτό μου να κάνει κάτι χωρίς πίεση, όπως π.χ. τρώω το αγαπημένο μου γλυκό χωρίς τύψεις για τη ζάχαρη, την οποία έχω βγάλει από τη ζωή μου ή αγοράζω κάτι όμορφο που έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.

Βάζουμε στόχους

Τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί; Αλήθεια πως φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε δύο τρία χρόνια από τώρα; Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε και να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. Η εκπλήρωση ενός στόχου, ακόμη και αν αυτός είναι πολύ μικρός, θα μας γεμίσει με ικανοποίηση και χαρά.

Και για να μην αγχώνεστε με την υλοποίηση ενός μεγάλου στόχου, θα σας πω ένα δικό μου tip. Όταν θέλω να πετύχω κάτι, φτιάχνω μια λίστα με πολύ μικρά βήματα, ένα βήμα τη φορά όπως συνηθίζω να λέω. Έτσι δε μου φαίνεται βουνό η διαδικασία.

Παίρνουμε ρίσκα

Καλύτερα να μετανιώσουμε για κάτι που κάναμε παρά για κάτι που δεν κάναμε, συμφωνείτε; Με μικρά βήματα τη φορά μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα, ακόμη κι όταν δεν νιώθουμε άνετα στην αρχή, στο τέλος θα ανταμειφθούμε, γιατί τα πάντα αποτελούν μια εμπειρία και ένα μάθημα ζωής.

Καινούρια ενδιαφέροντα – βελτιώνουμε τον εαυτό μας

Κάθε καινούρια δεξιότητα που αποκτούμε μας βοηθά να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να νιώσουμε υπερηφάνεια για τον εαυτό μας και παράλληλα μας γεμίζει χαρά. Μια ξένη γλώσσα ή ένα καινούριο άθλημα, οτιδήποτε μας ευχαριστεί. Αποδεχόμαστε για αρχή πως κανείς δεν είναι τέλειος και βρίσκουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Βελτιώνοντας τον εαυτό μας, μπαίνουμε στη διαδικασία να μάθουμε ποιες πραγματικά είμαστε, εκτιμάμε τον εαυτό μας και φυσικά τον αγαπάμε λίγο περισσότερο.

Προσωπικά, διαβάζω πολλά βιβλία (έχουν γίνει οι καλύτεροι φίλοι μου) και επίσης γράφω. Με βοηθάει να απελευθερώνω όλες τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μου. Αγχολυτικό δηλαδή, γιατί όχι;

Γνωρίζουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας κόσμο

Αν έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας πως δεν έχουμε τον έλεγχο για τα πάντα, μπορούμε να μειώσουμε και τις ανασφάλειες μας, καθώς θα ξεχωρίζουμε τα συναισθήματα μας και τι μας ώθησε στο καθετί που πράξαμε.  Στη ζωή θα προκύψουν αναποδιές, για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμη και σε τέτοιες περιόδους, ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις χωρίς να το βάζουμε κάτω.

Εν κατακλείδι, η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που προσδίδει δυναμισμό και περηφάνια στους ανθρώπους. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση ξεχωρίζουν και φαίνονται πιο ελκυστικά στους άλλους. Απαιτείται όμως μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Το ταξίδι προς την απόκτηση της αυτοπεποίθησης είναι μεγάλο και κρύβει πολλές δυσκολίες. Όμως είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτό. Τι λέτε αξίζει η προσπάθεια;

everywomangr banner ψυχολογία

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon.wordpress.com)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: