Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Η ταπετσαρία αποτελεί ένα φανταστικό μέσο διακόσμησης κάθε δωματίου. Ανάλογα με τα γούστα μας, το budget, αλλά και τις διακοσμητικές μας ικανότητες, μπορούμε να βρούμε μια ταπετσαρία που να μας ταιριάζει και μπορεί να ανανεώσει το σπίτι μας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθούμε στα είδη των ταπετσαριών. Στην αγορά μπορούμε πλέον να βρούμε αμέτρητα σχέδια και υφές κλασσικής ταπετσαρίας (ρολά επεξεργασμένου χαρτιού ή υφάσματος που εφαρμόζονται στον τοίχο με ειδική κόλλα, συνήθως με τη βοήθεια επαγγελματία και αποτελούν μόνιμη πρόταση), αυτοκόλλητες ταπετσαρίες που είναι πιο οικονομικές και εφαρμόζονται εύκολα (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία, τύπου peel and stick) ή μικρά αυτοκόλλητα (και μπορντούρες) που μπορούν να διακοσμήσουν έναν ολόκληρο τοίχο σε λίγα λεπτά (η πιο οικονομική λύση, πανεύκολη εφαρμογή και αφαίρεση).

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Οι ταπετσαρίες είναι το πιο διαδεδομένο μέσο διακόσμησης μετά τη μπογιά, γιατί κοστίζουν σχετικά λίγο (ανάλογα με την ποιότητα και την επωνυμία φυσικά) και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον χώρο. Μια ταπετσαρία με σκούρα χρώματα και λουλούδια χαρίζει ένα δραματικό αποτέλεσμα, ενώ μια ταπετσαρία με φυσικές υφές, όπως ξύλο ή τσιμέντο, μπορεί να δώσει σε ένα δωμάτιο μια vintage αίσθηση. Τέλος, ας μην ξεχνάμε τα χαρούμενα σχέδια που μπορούμε να βρούμε για το παιδικό δωμάτιο ή τα χαλαρωτικά τοπία που κυκλοφορούν για τα υπνοδωμάτια.

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά μια ταπετσαρία

Εκτός από τις κλασσικές χρήσεις, οι ταπετσαρίες πλέον χρησιμοποιούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για πρωτότυπη διακόσμηση. Μερικές ιδέες είναι:

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Ταπετσαρία στο ταβάνι

Μια ταπετσαρία μπορεί να τοποθετηθεί σε μη αναμενόμενα σημεία, όπως στο ταβάνι. Είτε μιλάμε για ολική κάλυψη ενός δωματίου, είτε μόνο για το ταβάνι, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Προτείνεται η χρήση στο ταβάνι σε μικρούς χώρους, όπως η είσοδος ή ένα μικρό WC.

Έπιπλα και διακοσμητικά

Μια εντυπωσιακή πρόταση είναι η χρήση ταπετσαρίας σε έπιπλα. Ένα απλό τραπεζάκι ή μια παλιά βιβλιοθήκη μπορούν να μεταμορφωθούν οικονομικά και γρήγορα, καλύπτοντας τις επιφάνειες με έντονη, χρωματιστή ταπετσαρία. Και ναι! Μπορούμε να διακοσμήσουμε ακόμη και λαμπατέρ ή βάζα με ταπετσαρία και να δώσουμε στο σπίτι μας έναν vintage αέρα με προσωπικές πινελιές.

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Ταπετσαρία σαν έργο τέχνης

Αν η χρήση ταπετσαρίας σε ολόκληρο τοίχο φαίνεται τρομακτική, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το αγαπημένο μας σχέδιο και να το κορνιζώσουμε σαν κάδρο. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό, χωρίς τη δέσμευση ή το έξοδο της εναλλακτικής.

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Ταπετσαρία παντού

Ας μην ξεχνάμε ότι το σπίτι μας είναι ο δικός μας χώρος. Γιατί λοιπόν να μην αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να μην χρησιμοποιήσουμε ταπετσαρία σε μη αναμενόμενα σημεία; Μερικές ιδέες είναι:

  • Στην είσοδο του σπιτιού – μια είσοδος με χαλαρωτική διάθεση ή με έντονα χρώματα μας καλωσορίζει όπως εμείς επιθυμούμε.
  • Στο μικρό μπάνιο – ειδικά σε WC χωρίς υγρασία, μπορούμε να δώσουμε χαρακτήρα και χρώμα σε ένα αδιάφορο δωμάτιο.
  • Στην κουζίνα – μια ταπετσαρία που πλένεται μπορεί να διακοσμήσει μοναδικά την κουζίνα μας.
  • Στην ντουλάπα – και γιατί να μην καλύψουμε τις άχαρες, μεγάλες ντουλάπες μας με χρώμα και σχέδια;
  • Στον διάδρομο – ένα δωμάτιο που χρησιμοποιούμε τόσο πολύ, αλλά συνήθως αφήνουμε διακοσμητικά αδιάφορο.
Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Τέλος, αν η ιδέα της ταπετσαρίας σε ολόκληρο τοίχο μας φαίνεται υπερβολική, μπορούμε να δοκιμάσουμε την εφαρμογή σε μισό τοίχο, από το πάτωμα έως το ύψος που επιθυμούμε. Στην πορεία μπορούμε να καλύψουμε και την υπόλοιπη επιφάνεια, όταν συνηθίσουμε στην ιδέα.

Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία
Απρόσμενη διακόσμηση με ταπετσαρία

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: 1  2  3


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: