Τα άλατα αποτελούν τον μεγαλύτερο μπελά κάθε νοικοκυράς. Όσο και αν προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε, αυτά επιμένουν να επανεμφανίζονται χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τον κόπο μας! Πως μπορούμε λοιπόν να τα ξεφορτωθούμε μια και καλή;
Τι είναι τα άλατα
Τα άλατα είναι μια λευκή, σκληρή ουσία που συνήθως συναντάμε γύρω από τις βρύσες, στη μπανιέρα, στους νεροχύτες, ακόμη και μέσα στον βραστήρα σας.
Προκαλείται από το σκληρό νερό: το «σκληρό» νερό δημιουργείται όταν το νερό της βροχής διεισδύει μέσω ιζηματογενών πετρωμάτων και συλλέγει ανθρακικά άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, δίνοντάς του υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Όταν το νερό αυτό δεν φιλτραριστεί σωστά, εναποθέτει τα στοιχεία που περιέχει στις επιφάνειες – τα στοιχεία αυτά ονομάζονται άλατα.

Πως απομακρύνουμε τα άλατα με φυσικό τρόπο
Αν και υπάρχουν αρκετά χημικά προϊόντα καθαρισμού των αλάτων στην αγορά, προσωπικά προτιμώ να τα απομακρύνω με πιο φυσικό τρόπο – άλλωστε έχω διαπιστώσει ότι οι τρόποι αυτοί λειτουργούν το ίδιο ή και καλύτερα από τα χημικά προϊόντα. Μερικά υλικά που διαλύουν τα άλατα είναι:
Λεμόνι – περιέχει κιτρικό οξύ που διασπά τα άλατα (αφήνουμε να δράσει για μερικά λεπτά και τρίβουμε ελαφρά)
Ξύδι – αραιωμένο οξικό οξύ επιτίθεται σε άλατα και υπολείμματα από σαπούνι και τροφές (αφήνουμε να δράσει)
Μαγειρική σόδα – όταν συνδυάζεται με ξύδι, η μαγειρική σόδα παράγει μια αφρώδη αντίδραση που μπορεί να διασπάσει σχεδόν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του αλάτων (άμεσα αποτελέσματα)
Αναψυκτικό τύπου Κόλα – περιέχει φωσφορικό οξύ, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει τη σκουριά, το πουρί και τα άλατα (τρίβουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά, χρησιμοποιείται κυρίως στη λεκάνη της τουαλέτας)
Κιτρικό οξύ – ασφαλές για την απομάκρυνση αλάτων από τις ηλεκτρικές συσκευές (το θερμαίνουμε με νερό στους 60 βαθμούς ή άνω)
Εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω υλικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή – ειδικά πάνω σε φυσικές, πορώδεις επιφάνειες που μπορεί να διαβρωθούν εύκολα.

Πως αποφεύγουμε τη συσσώρευση αλάτων στις επιφάνειες
Τα άλατα περιέχονται, όπως είπαμε, στο νερό. Είναι λοιπόν σχεδόν αδύνατο να τα αποφύγουμε ολοκληρωτικά. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τη συσσώρευσή τους με τους παρακάτω τρόπους:
Πλυντήριο ρούχων – προσθέτουμε μαλακτικό νερού με τη μορφή σκόνης ή υγρού. Το Calgon είναι η πιο δημοφιλής μάρκα που αποτρέψει τη συσσώρευση αλάτων
Σωλήνες – μαγνητικά αφαλατικά εφαρμόζονται στο εξωτερικό των σωληνώσεων και εμποδίζουν τα ορυκτά να σχηματίσουν άλατα
Βρύσες και κεφαλές ντους – μπορούν να εφαρμοστούν φίλτρα άνθρακα που μειώνουν τη σκληρότητα του νερού
Παροχή νερού – εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή σας, ίσως θελήσετε επενδύσετε σε ένα αποσκληρυντικό φίλτρο δικτύου. Αυτό θα προστατεύσει ολόκληρο το σπίτι από άλατα, όχι μόνο διευκολύνοντας την καθαριότητα, αλλά αποτρέποντας και τις ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές σας
Μικροσυσκευές – επιλέγουμε εμφιαλωμένο νερό στους βραστήρες, τις καφετιέρες και τα σίδερά για να αποτρέψουμε τον σχηματισμό αλάτων
Λάδι καρύδας ή baby oil – επαλείφουμε τις επιφάνειες με λάδι και δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα που δεν αφήνει το νερό και τα άλατα να σταθούν
Καθάρισμα – Σκουπίζουμε συχνά τις επιφάνειες και δεν αφήνουμε το σκληρό νερό να μείνει σε αυτές πολλή ώρα
Σημείωση: Η σκληρότητα του νερού διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.