Απλά μαστορέματα που μπορούμε να κάνουμε μόνες μας

Απλά μαστορέματα που μπορούμε να κάνουμε μόνες μας

Και εκεί που ετοιμαζόμασταν να καλέσουμε κάποιον τεχνίτη, έρχονται οι φίλοι μας και μας λύνουν τα χέρια! Ναι! Μερικά μαστορέματα είναι πολύ πιο εύκολο να τα κάνουμε μόνες μας – απλά κανείς δεν μας έχει δείξει τον τρόπο μέχρι σήμερα! Οι φίλοι του EveryWomanGr είναι δίπλα μας και μοιράζονται μαζί μας απλές λύσεις για να διορθώσουμε μικρά προβλήματα ή να μαστορέψουμε στο σπίτι. Πάμε κορίτσια!

Βουλωμένος νεροχύτης

Ο βουλωμένος νεροχύτης ταλαιπωρεί όλους στο σπίτι. Νερά στάσιμα, μυρωδιές, ακαθαρσίες, ακαταστασία. Είτε μιλάμε για βουλωμένο νεροχύτη κουζίνας, είτε μπάνιου, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι κοινοί και πολύ εύκολοι.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • #1 – Χρήση χημικών (τουμποφλό): με κρύο ή ζεστό νερό – ανάλογα με το είδος του χημικού.
  • #2 – Φυσικοί τρόποι ξεβουλώματος:
  • Με τη χρήση της κλασικής φούσκας (βεντούζας) – κόστος (3-4€).

Μέθοδος με φούσκα

Κλείνουμε, αν υπάρχουν, διπλανές αποχετεύσεις του νεροχύτη χρησιμοποιώντας τα πώματα που έχουμε, γεμίζουμε το βουλωμένο νεροχύτη μέχρι τη μέση με νερό και εφαρμόζουμε τη φούσκα ακριβώς πάνω στην βουλωμένη αποχέτευση. Κινούμε πάνω-κάτω τη φούσκα ασκώντας πίεση, προσπαθώντας να μην σηκώνουμε τη φούσκα από τον πάτο του νεροχύτη.

Με απλά υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι

Υλικά  

  • 1/1 αλάτι και μαγειρική σόδα (μισή κούπα του τσαγιού) (και προαιρετικά μισή κούπα τσαγιού ξύδι)
  • 1 λίτρο βραστό νερό

Μέθοδος

Ρίχνουμε το μείγμα αλατιού και σόδας στη βουλωμένη αποχέτευση και περιμένουμε 1-2 ώρες. Μετά βράζουμε το νερό και το ρίχνουμε στην αποχέτευση. Σε 10 λεπτά η αποχέτευση έχει ξεβουλώσει.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε βραστό, αντί για κρύο νερό, είναι διότι το πρόβλημα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προκαλείται από υπολείμματα τροφών. Με το “μαγικό μείγμα” και το βραστό νερό αυτά τα υπολείμματα θα διαλυθούν αμέσως.

Απλά μαστορέματα που μπορούμε να κάνουμε μόνες μας

Με το χέρι

Συνήθως η βουλωμένη αποχέτευση οφείλεται σε υπολείμματα τροφών μαζί με κολλημένα λάδια προκειμένου σε νεροχύτες κουζίνας, ή σε βρωμιά και τρίχες στην περίπτωση του νεροχύτη μπάνιου. Κάτω από το νεροχύτη υπάρχει το σιφόνι του νεροχύτη. Εκεί παραμένει νερό προκειμένου να μην μυρίζει η αποχέτευση στο χώρο. Στο σημείο αυτό βρίσκεται στις περισσότερες των περιπτώσεων το πρόβλημα. Εκεί έχουν συσσωρευτεί βρωμιές και εμποδίζουν την διαφυγή του νερού προς την αποχέτευση.

Εκεί που φαίνονται οι σύνδεσμοι (κόκκινοι κύκλοι) μπορούμε με το χέρι μας να τους ξεσφίξουμε και να απελευθερώσουμε το σιφόνι (αφού πρώτα βάλουμε κάποιο κουβά ή λεκάνη κάτω από το σημείο ώστε όλα τα παρακρατημένα στο σιφόνι νερά να μην τρέξουν στο πάτωμα ή το ντουλάπι).

Αφαιρώντας το σιφόνι μπορούμε να το καθαρίσουμε με την πίεση νερού ή με τη χρήση ενός πλαστικού καλαμιού (αυτού που χρησιμοποιούμε για τον καφέ μας). Στη συνέχεια τοποθετούμε και πάλι το σιφόνι στη θέση του και σφίγγουμε τις ενώσεις με προσοχή και χωρίς να εφαρμόσουμε περιττή δύναμη. Ελέγχουμε τη σωστή εφαρμογή με τη ρίψη νερού στο νεροχύτη και αν διαπιστώσουμε απώλεια από τις ενώσεις της σωλήνας, τότε σφίγγουμε ελαφρά, μέχρι να σταματήσει η διαρροή.

 Κώστας, 50 χρονών

Πλυντήριο που στάζει νερά

Αν το πλυντήριο τρέχει νερά, τραβάμε τη συσκευή μπροστά και ελέγχουμε την ένωση του σωλήνα με τη βρυσούλα που βρίσκεται στον τοίχο. Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διαρροή, η λύση είναι συνήθως μία! Εκεί υπάρχει ένα μαύρο λαστιχάκι το οποίο χρειάζεται αντικατάσταση κάθε λίγα χρόνια. Ξεβιδώνουμε και παίρνουμε το λαστιχάκι μαζί μας σα δείγμα. Το δείχνουμε σε κάποιο χρωματοπωλείο και αγοράζουμε ένα ίδιο. Το τοποθετούμε στην ένωση σωλήνα – βρύσης όσο πιο οριζόντια γίνεται και ξανασφίγγουμε το σωλήνα του πλυντηρίου ρούχων ή πιάτων, χωρίς να εφαρμόσουμε πολλή δύναμη. Δοκιμάζουμε και σφίγγουμε περισσότερο αν χρειαστεί.

Προσοχή: Πρέπει να κλείσουμε τη βρύση στον τοίχο πριν την απομάκρυνση του σωλήνα για να αποφύγουμε διαρροές. Πριν τη δοκιμή ξανανοίγουμε τη ροή του νερού.

Απλά μαστορέματα που μπορούμε να κάνουμε μόνες μας

Καζανάκι που στάζει σκουριά

Αν παρατηρήσουμε καφέ γραμμές μέσα στη λεκάνη, ίσως υπάρχει μια μικρή διαρροή του νερού από το καζανάκι. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση της σύνδεσης καζανακίου και λεκάνης και είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Μέθοδος

Αρκεί να σφίξουμε τις βιδούλες που υπάρχουν κάτω από το καζανάκι και το συνδέουν με τη λεκάνη. Οι βίδες αυτές βρίσκονται κάτω από τη δεξαμενή και είναι πλαστικές και χοντρές.

Δημήτρης, 72 χρονών

Κείμενο: EveryWomanGr
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: