Ανάλαφρα σουδάκια με κρέμα σαντιγί

Ανάλαφρα σουδάκια με κρέμα σαντιγί

Τι θα λέγατε για μια ελαφριά συνταγή για σουδάκια (choux) που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι; Η βάση των σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για προφιτερόλ και εκλεράκια!

Ανάλαφρα σουδάκια με κρέμα σαντιγί

Υλικά

Για περίπου 40 μικρά choux (ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος που θα κάνουμε τα σουδάκια μας)

Για τη ζύμη

  • 250ml νερό κρύο από τη βρύση
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 115γρ. βούτυρο
  • 135γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 4 με 5 αυγά (εξαρτάται από την υγρασία του ζυμαριού)

Για τη σαντιγί

  • 400γρ. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγη επιπλέον για πασπάλισμα

Μέθοδος

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς στον αέρα ή 200 με 210 βαθμούς σε φούρνο χωρίς αέρα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό κρύο από τη βρύση, το αλάτι, το βούτυρο και τη λίγη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο. Δε θέλουμε να βράσει το νερό μιας και δεν θέλουμε να μειωθεί η ποσότητα του, οπότε κρατάμε χαμηλά τη φωτιά μας.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, αυξάνουμε λίγο την θερμοκρασία στο μάτι και μόλις βγουν οι πρώτες μπουρμπουλήθρες στο νερό με το λιωμένο βούτυρο (μόλις ξεκινάει να βράζει),  τραβάμε το κατσαρολάκι από το μάτι και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε γρήγορα το αλεύρι με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμαράκι.

Ανάλαφρα σουδάκια με κρέμα σαντιγί

Μόλις δημιουργηθεί το ζυμάρι μας, επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στο μάτι σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχόμενα με σπάτουλα για 3 με 5 λεπτά μέχρι να αφαιρέσουμε μερική από την υγρασία από το ζυμάρι μας και να μαγειρευτεί το αλεύρι.

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ζυμάρι και το απλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στα τοιχώματα για να κρυώσει λίγο ώστε να προσθέσουμε τα αυγά.

Όσο περιμένουμε να φύγει ο ατμός από το ζυμάρι μας, σπάμε 4 αυγά σε ένα μπολάκι (κρατάμε το 5ο αυγό σε περίπτωση που χρειαστεί μιας και η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών μας και την υγρασία του ζυμαριού μας).

Μόλις κρυώσει λιγάκι το ζυμάρι μας και δεν βγαίνει πια ατμός (5 λεπτάκια περίπου), προσθέτουμε λίγο λίγο τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά κάθε φορά. Περιμένουμε πρώτα να αναμειχθεί καλά η ποσότητα αυγού που προσθέσαμε πριν προσθέσουμε άλλο αυγό.

Στόχος μας είναι μία ζύμη γυαλιστερή, με ροή μεν αλλά να κρατάει το σχήμα της.

Για να καταλάβουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη και δε χρειάζεται άλλο αυγό, κάνουμε το τεστ του V, δηλαδή βουτάμε μια σπάτουλα στο μπολ και αν η ζύμη κρέμεται από τη σπάτουλα  σε σχήμα V, τότε είναι έτοιμη. Εναλλακτικά, αν σχηματίσουμε μια γραμμή στη ζύμη με το δάχτυλο μας και η γραμμή παραμένει (άρα η ζύμη κρατάει το σχήμα της), τότε δε χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αυγό.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη και σχηματίζουμε μπαλίτσες ζυμαριού σε ένα ταψάκι ή επιφάνεια ψησίματος στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Tip: κρατάμε το κορνέ κάθετα στο ταψάκι μας και προσπαθούμε να σχηματίσουμε ίσα μπαλάκια ζυμαριού για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. Αν δημιουργηθούν μυτούλες στα choux μας, βρέχουμε ελαφρά το δάχτυλό μας με κρύο νερό και τις ισιώνουμε ώστε να μην έχουμε μυτούλες που θα καούν στο φούρνο.

Ανάλαφρα σουδάκια με κρέμα σαντιγί

Πριν βάλουμε τα σουδάκια μας να ψηθούν, μπορούμε να τα ψεκάσουμε ελαφριά με λίγο νεράκι για να δημιουργεί περισσότερος ατμός στο φούρνο και να βοηθήσουμε να φουσκώσουν περισσότερο.

Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου. Αν έχουμε κάνει μικρά σουδάκια ψήνουμε για 20 λεπτά, αλλιώς για 23 με 25 λεπτά.

Μόλις περάσει ο χρόνος και τα choux μας σταματήσουν να φουσκώνουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και κάνουμε 2 τρυπούλες με μια οδοντογλυφίδα σε κάθε choux. Επιστρέφουμε το ταψάκι μας στο φούρνο για επιπλέον 5 με 10 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος των choux).

Μόλις περάσουν τα 5-10 λεπτά, σβήνουμε το φούρνο και ανοίγουμε λίγο την πόρτα του ώστε να κρυώσουν σιγά σιγά μέσα στο φούρνο. Μετά από 15 με 20 λεπτά περίπου, βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς για να τα γεμίσουμε με σαντιγί.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να δημιουργήσουμε μια απαλή (όχι σφιχτή) σαντιγί.

Μόλις κρυώσουν εντελώς τα σουδάκια, τα κόβουμε στα 2 και τα γεμίζουμε με την σαντιγί. Για να τα σερβίρουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμα.

Ανάλαφρα σουδάκια με κρέμα σαντιγί

Tips

Η συνταγή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκλέρ ή αν ετοιμάσουμε μια ganache σοκολάτας, για πολύ νόστιμο σπιτικό προφιτερόλ.

Τα choux καταψύχονται κανονικά χωρίς να χαλάει η ζύμη τους αρκεί να τα αποψύξουμε για 1 με 1,5 ωρίτσα πριν να τα φάμε.

Καλή απόλαυση!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: