Σήμερα θα περιηγηθούμε στο Μουσείο του Οζ, ένα διαφορετικό μουσείο για μικρά και μεγάλα παιδιά!
Όταν το 1900 ο Φράνκ Μπομ (L. Frank Baum) έγραψε το παραμύθι με τίτλο «Ο Μάγος του Οζ» (The Wonderful Wizard of Oz) δεν περίμενε ότι θα το λάτρευαν μικροί και μεγάλοι σε ολόκληρο τον κόσμο και θα διαβάζονταν για πολλά πολλά χρόνια αργότερα. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Ντόροθι, και τις περιπέτειές της όταν ένας τυφώνας μεταφέρει το σπίτι της από το καταπράσινο Κάνσας, στο μαγικό κόσμο του Οζ. Η Ντόροθι πρέπει να ακολουθήσει τον κίτρινο λιθόστρωτο δρόμο που θα τη φέρει στη Σμαραγδένια Πολιτεία για να συναντήσει το Μάγο του Οζ που θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στο Κάνσας.
Εκεί θα ταξιδέψουμε κι εμείς σήμερα, όχι στη χώρα του Οζ αλλά σε μια μικρή πόλη του Κάνσας, το Γουαμίγκο (Wamego), όπου βρίσκεται το Μουσείο του Οζ.
Αν και ο δρόμος προς το μουσείο δεν είναι ούτε κίτρινος, ούτε λιθόστρωτος, δεν υπάρχει περίπτωση να μη το δούμε από μακριά. Η καταπράσινη πρόσοψη του και η ταμπέλα με τα χρυσά γράμματα μας καλωσορίζουν και μας προσκαλούν να το επισκεφτούμε.
Μπαίνοντας στο μουσείο, ο χώρος υποδοχής είναι μονόχρωμος και γκρι και μας μεταφέρει αμέσως στο Κάνσας όπως το γνωρίσαμε στην ταινία του 1939 με τη Τζούντι Γκάρλαντ. Αγοράζουμε τα εισιτήρια μας από το παράθυρο του σπιτιού της Ντόροθι και διασχίζουμε τις καταπράσινες πόρτες που μας μεταφέρουν στη Χώρα του Οζ.
Και το παραμύθι αρχίζει: έντονα χρώματα και μαγευτικές αναπαραστάσεις μας ταξιδεύουν από τη χώρα των Μάντσκινς (Munchkinland) στο σπίτι της μάγισσας του Νότου και από το Στοιχειωμένο Δάσος στη Σμαραγδένια Πολιτεία. Στο δρόμο συναντάμε όλους τους ήρωες της ιστορίας: το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Άνθρωπο, το Δειλό Λιοντάρι, την καλή μάγισσα του Βορρά Γκλέντα και την κακιά μάγισσα της Ανατολής.
Ακολουθώντας πάντα τον κίτρινο λιθόστρωτο δρόμο που είναι χαραγμένος στο πάτωμα του μουσείου, η ιστορία του Μάγου του Οζ ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και προθήκες γεμάτες μοναδικά εκθέματα μας ταξιδεύουν σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο. Βλέπουμε σπάνια αντικείμενα όπως την πρώτη έκδοση του βιβλίου, καθώς και μεταφράσεις του σε άλλες γλώσσες, κουστούμια που φορέθηκαν στην ταινία συμπεριλαμβανομένου και ενός από τα καρό φορέματα της Ντόροθι, δύο από τις Φτερωτές Μαϊμούδες, τον υφασμάτινο (ΝΑΙ! Υφασμάτινο!) τυφώνα, το πιστοποιητικό γέννησης της Τζούντι Γκάρλαντ και τα παπούτσια που φτιάχτηκαν για την 50η επέτειο της ταινίας.
Ακολουθούν αντικείμενα που φτιάχτηκαν μέσα στα χρόνια και έχουν σα θέμα τους το Μάγο του Οζ: παιχνίδια, στολίδια, αφίσες, ρολόγια, κουβέρτες μέχρι και ένα σφραγισμένο βάζο με φιστικοβούτυρο.
Σε ολόκληρο το μουσείο, υπάρχουν οθόνες που παίζουν ντοκιμαντέρ σχετικά με το Μάγο του Οζ, ενώ δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε στον πειρασμό και καθόμαστε στο μικρό θέατρο που παίζει την ταινία non-stop και τραγουδάμε αγαπημένα τραγούδια όπως το «Πάνω από το Ουράνιο Τόξο» (Over the Rainbow) και το «Πάμε να δούμε το Μάγο» (We’re off to see the wizard).
Η επίσκεψή μας τελειώνει στο μαγαζάκι της θείας Εμ, που είναι εφοδιασμένο με όλων των ειδών τα καλά, όπως αναμνηστικά μπλουζάκια, σουβενίρ, κοσμήματα και κούπες και φυσικά διαφορετικές εκδόσεις του βιβλίου και dvd από την ταινία.
Εκεί βρίσκεται και ένας προσομοιωτής τυφώνα, ο οποίος εξωτερικά είναι σαν ένας διάφανος τηλεφωνικός θάλαμος αλλά όταν μπαίνουμε μέσα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε (με ασφάλεια) την εμπειρία ενός τυφώνα.
Φεύγουμε από το Μουσείο του Οζ και από το Κάνσας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα ξαναέρθουμε, αυτό είναι σίγουρο, μέχρι τότε όμως τραγουδάμε για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα «Πάνω από το Ουράνιο Τόξο» χαμογελαστές.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://ozmuseum.com/
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.